Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Satelit zmenil orientáciu a spomalil, dopadne až v sobotu!

Satelit UARS
Satelit UARS (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Nefunkčný americký satelit UARS padá k Zemi pomalšie, ako sa pôvodne čakalo. Jeho vstup do atmosféry možno očakávať až v piatok neskoro večer alebo v sobotu po polnoci východoamerického času, teda až v sobotu ráno alebo dopoludnia SELČ. Oznámil to na svojich internetových stránkach americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Slnečná činnosť už nepredstavuje hlavný faktor v rýchlosti klesania družice, píše NASA. Orientácia či konfigurácia satelitu sa zrejme zmenila, a to spomaľuje jeho zostup. Pravdepodobnosť, že by nejaké trosky 6-tonovej družice mohli dopadnúť na územie Spojených štátov, je nízka, ale úplne ju nemožno vylúčiť práve preto, že rýchlosť svojho zostupu spomaľuje.

Je ešte príliš skoro na to, aby sa presnejšie predpovedal čas a miesto vstupu satelitu do atmosféry. Presnejšiu predpoveď bude možné vydať v priebehu najbližších 12 až 18 hodín, dodala NASA.

Podľa skorších informácií budú najpresnejšie údaje o mieste a čase pádu družice k dispozícii asi dve hodiny pred jej zánikom.

Podľa NASA, ale aj podľa ruských kozmických expertov je nebezpečenstvo ohrozenia ľudských životov mizivé. Úlomky s najväčšou pravdepodobnosťou dopadnú do mora alebo do neobývanej oblasti. Od 50. rokov, kedy sa na obežnú dráhu dostali prvé umelé objekty, zatiaľ nedošlo k žiadnemu prípadu, kedy by pri páde na Zemi zranili človeka.

Oneskorenie zániku družice ale zrejme pripraví Európanov o možnosť sledovať "veľkolepé divadlo", ako NASA zánik satelitu roztavením v atmosfére nazvala. Počas dňa nebude zrejme žiara rozžeraveného aparátu príliš viditeľná.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu