Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pavol Demitra (†36) obeťou tragédie: Rusi identifikovali jeho telo!

Pavol Demitra obeťou leteckej tragédie Zobraziť galériu (47)
Pavol Demitra obeťou leteckej tragédie (Zdroj: SITA)

JAROSLAVĽ – Obrovská tragédia! V Rusku sa počas vzlietnutia zrútilo lietadlo s ruským tímom KHL HC Lokomotiv Jaroslavľ. Tragédiu neprežila takmer celá výprava hokejového tímu, medzi nimi Pavol Demitra a aj traja českí hokejisti.

Legenda slovenského hokeja Pavol Demitra

Pavol Demitra
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie uvádza, že na palube bolo 45 ľudí, 37 pasažiérov a 8 členov posádky, z toho len dvaja mali šancu na záchranu.

Lietadlo sovietskej výroby Jak-42 havarovalo o 16-tej hodine miestneho času, čo je o dve hodiny viac ako u nás, minútu po vzlietnutí asi 500 metrov od odletovej dráhy z neznámych príčin. K nešťastiu došlo neďaleko rieky Volga, do ktorej sa zrútili úlomky lietadla a telá obetí. Hokejisti leteli z mesta Jaroslavľ do bieloruského Minsku na prvý zápas sezóny proti domácemu Dinamu, ktorý mali odohrať vo štvrtok.

Na prvý duel novej sezóny Kontinentálnej hokejovej sa chystali okrem Demitru aj českí hokejisti Jan Marek, Josef Vašíček, Karel Rachůnek. Ani tí však tragédiu neprežili.

Traja českí hráči pád lietadla tiež neprežili
(Josef Vašíček, Karel Rachůnek, Jan Marek)
Českí hráči, ktorí neprežili
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


7. september 2011

16:01 
LifeNews uvádza, že počty o mŕtvych neboli správne. Tragédiu nemalo prežiť 44 mŕtvych, medzi nimi športovci, tréneri, lekári, pomocný personál a členovia posádky.

Trosky lietadla na brehu Volgy
Havária lietadla v Rusku
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: livenews)


16:05 Podľa správy ruského ministerstva pre mimoriadne veci na mieste pomáhajú hasiči a skupina psychologickej pomoci.

16:07 Predstavitelia Dukly Trenčín na základe výpovede manželky hokejového reprezentanta Branka Radivojeviča pre TASR potvrdili, že Demitra zahynul, čo potvrdili aj ďalšie zdroje.

Havária


16:28 Spravodajca ČT24 menovite potvrdil smrť troch českých hokejistov Jana Mareka, Josefa Vašíčka a Karla Rachůnka, pričom uviedol že zahynulo 44 zo 45 cestujúcich a predbežne prežil iba jeden člen posádky.

16:30 Podľa gazeta.ru boli na palube občania týchto dvoch krajín, ako i občania Ruska, Nemecka, Lotyšska, Bieloruska, Švédska a Kanada.

16:35 Z trosiek lietadla už vytiahli 26 tiel. Sporné sú informácie o smrti ruského hráča Alexandra Galimova. ITAR-TASS hovorí, že po prevoze do nemocnice zomrel, Interfax sa odvoláva na manželku, ktorá tvrdí, že hráč je na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Hasiči postupne vyťahujú telá z trosiek
Havária v Rusku
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: lifenews.ru)


16:42 Krátko po odlete bolo údajne počuť dva výbuchy, lietadlo sa naklonilo doľava a začalo horieť. Podľa niektorých sa pilot pokúšal núdzovo pristáť na rieke. Ďalšie informácie hovoria, že lietadlo spadlo po tom, ako nemohlo nabrať požadovanú výšku a zachytilo anténu leteckej veže.

16:47 Ruský prezident Dmitrij Medvedev vyjadril sústrasť príbuzným obetí a podľa vyjadrenia hovorcu sa miesto nešťastia chystá vo štvrtok navštíviť osobne.

16:55 Prezident KHL Alexander Medvedev vystúpil s mikrofónom na ľadovej ploche počas prerušeného zápasu medzi Julajevom Ufa a Atlantom Mytišči: "Po rýchlom prerokovaní situácie s oboma mužstvami sme sa rozhodli zápas ukončiť. Každý má v tíme Jaroslavľu niekoho blízkeho, kamaráta. Nikto si nevie predstaviť, ako by tento zápas mohol pokračovať a ako by sa dalo tešiť z víťazstva." Následne Medvedev vyhlásil minútu ticha za zosnulých. 

Ruský stroj sa mal rozlomiť ešte vo vzduchu
Tragédia ruského lietadla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


16:57 Podľa niektorých informácií sa piloti pokúsili pred pádom pristáť na rieke Volga.

17:10 Prvý zoznam obetí, ktorý zverejnili ruské médiá, potvrdil aj smrť známeho švédskeho brankára Stefana Liva, dvojnásobného majstra sveta a olympijského víťaza. Takisto zahynuli známi obrancovia z NHL, Lotyš Karlis Skrastinš a Bielorus Ruslan Salej. 

17:19 Na Facebooku v krátkom čase vznikli skupiny k úmrtiu nášho hokejistu, najväčšia z nich má už vyše 45-tisíc členov.

17:22 Jak-42 predtým využívali na vesmírny výskum k základni Bajkonur. Lietadlo patrilo štátnemu kozmickému výskumno-výrobnému centru.

Tragédia ruského lietadla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


17:23 Manželka sa o tragickej správe dozvedela v prítomností detí doma na Slovensku. Vraj ju to psychicky položilo.

Paľo Demitra s manželkou Máriou
Pavol Demitra
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

17:28 Večer od 18.30 sa pred zimným štadiónom v Trenčíne uskutoční sviečková spomienka.

Pietna spomienka v Trenčíne

Pietna spomienka na Pavla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR)


17:35 Slovenské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že na zozname obetí je slovenský občan.

17:42 Zápas sa mal pôvodne hrať v Jaroslavľ. Kvôli mierovému politickému fóru pod záštitou prezidenta Medvedeva, ktoré sa malo uskutočniť 7. a 8. septembra v tomto meste, zápas presunuli do Minsku.

Havária2


17:51 Podľa rt.com sa hokejoví fanúšikovia schádzajú na moskovskom Červenom námestí v blízkosti Kremľa na počesť zosnulých hráčov Lokomotivu a ďalších obetí nešťastia. V Minsku nosia kvety pred štadión, na ktorom mali hrať vo štvrtok prvý zápas v novej sezóne KHL.

17:55 Agent ruského hokejistu Alexandra Galimova Piotr Prichodka tvrdí, že jeho klient prežil s popáleninami, píše Sovetskij Sport. "Galimov má popáleniny na 80 percentách tela, člen posádky má okrem masívnych popálenín zlomené kosti a tržné rany," povedal agentúre Interfax Viktor Berezing z oddelenia popálenín a traumatológie. Hokejista bojuje o život.

17:58 Podľa najnovších informácií malo lietadlo odlet o 15:45. O päť minút nato vraj zmizlo z radarov a objavili ho až spadnuté na zemi. Podľa očitých svetkov sa malo rozlomiť vo vzduchu a niektoré telá spadnúť do rieky.

18:12 Július Šupler stratil priateľa: "Stratili sme skvelého človeka, otca, hokejistu. Nemôžem sa spamätať z toho, čo sa v Jaroslavli stalo. Najbližším pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť. Nemám bližšie informácie, ani sa k tomu nechcem vyjadrovať. Je to obrovská tragédia. Je mi veľmi ťažko. Aj ja som stratil vynikajúceho priateľa a človeka, ku ktorému som mal veľmi blízko."

18:16 Letecká spoločnosť Yak Service mala už v roku 2009 zákaz lietania. Zákaz vydali samotné ruské úrady 24. júla 2009 pre vážne bezpečnostné problémy, ktoré sa týkali priamo letov spoločnosti. V októbri rovnakého roku potom ruské úrady zákaz zrušili po tom, čo aerolinky zaviedli nápravné opatrenia.

Ľubo Višňovský by chcel zmazať tento deň zo života
Ľubomír Višňovský
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


18:18 Ľubomír Višňovský: "Chcel by som zmazať tento deň zo svojho života. Ráno sa zobudiť, ako keby nebol. Vôbec som nečakal, že by som mohol v živote niečo také zažiť."

18:44 Stav oboch preživších, leteckého inžiniéra a ruského hráča Galimova je podľa slov hovorcu jaroslavľskej nemocnice "extrémne kritický".

18:47 Ruská vyšetrovacia komisia začala kriminálne vyšetrovanie nešťastia, do Jaroslavľu poslala z Moskvy tím znalcov. Premiér Putin nariadil ministrovi dopravy Igorovi Levitinovi uskutočniť prvé vyšetrovanie na mieste činu.

19:30 Pamiatku slovenskej hokejovej legendy si pred Zimný štadión v Trenčíne prišlo uctiť asi 300 ľudí. Pred jeho fotku s nadpisom Paľo, ďakujeme!, kládli zapálené sviečky, postupne pribúdali aj kvety a transparenty. Pietu vzdali organizátori akcie aj krížom a menom Palo, postavených z kahancov. Čierna zástava veje na zimnom štadióne aj na Mestskom úrade v Trenčíne.

Pietna spomienka na Pavla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR)

19:50 Ruské ministerstvo vnútornej obrany potvrdilo zoznam mŕtvych pasažierov a členov posádky lietadla Jak-42, ktoré havarolo v stredu v Jaroslavli. Na palube boli hokejisti Lokomotivu Jaroslavľ. Pri tragédii zomrelo podľa ministerstva 43 ľudí z celkového počtu 45, ktorí sa nachádzal na palube, vrátane slovenského útočníka Pavla Demitru.

20:20 Ruská hokejová reprezentácia nebude na zápasy lietať s lietadlami Jak-42. Potvrdil to prezident Ruskej hokejovej federácie Vladislav Tretiak. "Budeme používať iné typy lietadiel," povedal pre Ruskú spravodajskú službu Tretiak, ktorý na poskytovanie leteckých služieb chce vypísať tender.
Tretiakova reakcia prišla po stredajšej leteckej katastrofe v Jaroslavli, pri ktorej zomreli hokejisti Lokomotivu. Na palube lietadla, ktoré spadlo krátko po štarte, bol aj slovenský útočník Pavol Demitra.

20:33 Kapitán lietadla vraj nehlásil žiadne problémy.

20:34 Lietadlo vraj nezískalo potrebnú rýchlosť na vzlet. To je prvá verzia možného dôvodou tragédie.

Tragédia na palube ruského lietadla


20:51 Asi tri tisícky fanúšikov Lokomotivu sa v stredu zhromaždilio pri športovom komplexe Arena 2000 na Gagarinovej ulici v Jaroslavli, aby si uctili pamiatku hokejistov, ktorí zahynuli pri leteckej katastrofe. Mnohí prišli s kvetmi, alebo klubovými suvenírmi. V uliciach jazdili taxíky a autá s klubovými zástavami Lokomotivu. Veľa ľudí zapaľovalo sviečky. Okolo športového komplexu rozvinuli veľký plagát, na ktorom bolo napísané: "Chlapci ďakujeme vám."

21:03 Očitá svedkyňa Irina Pryakhova videla lietadlo padnúť. "Záchranári vyťahovali telá obetí z rieky. Niektorí ešte sedeli na sedadlách a boli spútaní bezpečnostnými pásmi," uviedla. (viac tu)

21:07 Russia Today uvádza, že doposiaľ našli 35 tiel.

21:09 Reakcie známych osobností na smrť Pavla Demitru

Lou Lamoriello, generálny manažér New Jersey Devils: "Nič nemohlo pripraviť hokejovú komunitu na zdrvujúce správy, ktoré dnes dostala. Tragický pád lietadla nám zobral slová. Mal som tú česť poznať viacerých členov mužstva a celý trénerský tím. Alexander Vasjunov, ktorý za nás hral v uplynulej sezóne, bol vynikajúci mladý muž a nadaný športovec. Kapitán Karel Rachůnek hral v našom tíme v sezóne 2007/08. V mene celej organizácie Devils, naše myšlienky a modlitby smerujú k rodinám a blízkym celého klubu Lokomotivu."

Ray Shero, Generálny manažér Pittsburghu Penguins: "Chcem odkázať našu úprimnú sústrasť rodinám hráčov, trénerov a členov tímu... Myšlienky a modlitby Penguins sú s vami v tejto ťažkej chvíli."

Nicklas Lidström, kapitán Detroitu Red Wings: "je to obrovská strata a tragédia pre celý hokejový svet."

Alexander Ovečkin, kanonier Washingtonu Capitals: "Som v šoku. Odpočívajte v pokoji."

Rene Fasel, prezident Medzinárodnej hokejovej federácie: "Je to najčernejší deň v histórii nášho športu. Nie je to len ruská tragédia, v tíme Lokomotivu boli hráči a tréneri z desiatich krajín. Je to obrovská tragédia pre celosvetovú hokejovú komunitu. Naše myšlienky a modlitby sú s rodinami a priateľmi obetí. Aj napriek značnému využívaniu leteckej dopravy u profesionálnych tímov, sa nášmu športu tragické nehody vyhýbali. No len doteraz."

Vladislav Treťjak, prezident Ruskej hokejovej federácie "Budeme robiť všetko, čo je v našich silách, aby hokej v Jaroslavli nezomrel a žil pre ľudí, ktorí boli v lietadle."

Gary Bettman, komisár NHL: "Aj keď k tomu prišlo tisícky míľ od našich štadiónov, táto tragédia predstavuje katastrofickú stratu pre celý hokejový svet - vrátane rodiny NHL, ktorá prišla o mnoho otcov, synov, spoluhráčov a priateľov, ktorí kedysi vynikali v našej lige."

Tomáš Král, prezident Českého zväzu ľadového hokeja Tomáš Král: "Správy o ich smrti boli pre nás šokom. Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček sa veľkou mierou podpísali pod najväčšie úspechy nášho hokeja v uplynulých rokoch, predovšetkým pod zisk zlata na MS v rokoch 2005 a 2010. Boli to excelentní hráči, no zároveň skvelé osobnosti a priatelia. Tak si ich budeme pamätať."

21:27 Čierne skrinky odošlú do laboratória MAC v Moskve. Ako informoval Interfax, Jak-42 mal s lietaním navždy skončiť 1. októbra 2011. Ruský prezident Dmitrij Medvedev nariadil ruskému letectvu skontrolovať technický stav lietadiel Jak-42.

21:40 Podľa ruského denníku Kommersant malo lietadlo licenciu platnú do 1.10.2011. Vraj sa plánovalo jeho vyradenie. Spoločnosť, ktorá lietadlo prevádzkovala mala zákaz lietať do krajín Európskej únie.

21:45 Slovenskí fanúšikovia už okrem skupín vytvorili spomienkové video s fotkami Pavla Demitru. Zaspomínajte si. (viac tu)

Spomienka fanúšikov na Demitru


21:52 KHL pokračuje hneď od štvrtka. Podľa ruských novinárov sa tak rozhodlo vedenie súťaže napriek tomu, že len pred pár hodinami došlo k obrovskej tragédii.

22:00 Podarilo sa identifikovať prvú z obetí nešťastia. Ide o útočníka Alexandra Vasjunova.

22:14 Najčítanejší americký spravodajský portál MSNBC.com o tragédii napísal: "Traja českí majstri sveta, legendárny slovenský hráč a švédsky brankár Stefan Liv zahynuli. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že medzi obeťami bol slovenský občan a že jediný pasažiér slovenskej národnosti na palube bol Pavol Demitra. Útočník, ktorý viedol slovenský národný tím na uplynulých MS ako kapitán, taktiež pôsobil v NHL v mužstvách St. Louis Blues a Vancouver Canucks."

22:50 Titulky svetových médii k tragickej udalosti v Rusku

CBC ( USA)

Svetové médiá o tragédii
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Topky.sk)

Hokejový svet smúti. Tím z KHL zahynul pri nehode

 

Blesk (Česká republika)

Svetové médiá o tragédii
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Topky.sk)

V Rusku spadlo lietadlo s hokejovým týmom: Traja zlatí chlapci sú mŕtvi

Canada.com (Kanada)

Svetové médiá o tragédii
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Topky.sk)

 

Bývalí hráči NHL Demitra, Mc Crimmon a Rachúnek zahynuli pri leteckej nehode

Aftonbladet (Švédsko)

Aftonbladet
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Topky.sk)

Fanúškovia smútia

Bild.de (Nemecko)

Zahraničné médiá o ruskej
Zobraziť galériu (47)

Rusko: Najmenej 43 mŕtvych, dvaja prežili
Nemecký reprezentant so svojím tímom havaroval

Krone.at ( Rakúsko)

Zahraničné médiá informujú o
Zobraziť galériu (47)

Havária so 43 mŕtvymi
Hokejový tím Lokomotivu Jaroslavľ havaroval



8. september 2011

08:15 Záchranári našli všetky telá obetí. Ich identifikácia pokračuje.

08:24 Matka mladého talentovaného hokejistu Sergeja Ostapčuka Nadežda podľa informácií na Twitteri dostala po oznámení synovho úmrtia srdcový infarkt a zomrela. (viac tu)

Marián Hossa: Prečo? Prečo? Prečo?

Marián Hossa
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


09:14 Slovenský útočník Marián Hossa pre denník Plus jeden deň uviedol: „Stále tomu neverím. To nemôže byť pravda, veď... Prečo sa niečo také stalo, prečo, prečo, prečo? Stále som dúfal, že Pali na palube nebol. Aj som mu volal na slovenský a ruský mobil a nič. Stále som dúfal, že zavolá, ale nestalo sa... Nie, nemôžem tomu uveriť, je to strašné.“

Takto došlo k zrúteniu lietadla
Pád ruského lietadla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Topky.sk)


09:44 Pád lietadla mohlo spôsobiť nevhodné palivo, špekuluje o tom ruská agenútra Ria Novosti. Čierne skrinky sa zatiaľ nenašli. Agentúra Interfax tvrdí, že stroju pri štarte zlyhal jeden z motorov. (viac tu)

09:52 Úlomky lietadla našli aj vo vzdialenosti 4 kilometre od miesta pádu. Svedok udalosti spomína: "Ranený z lietadla strašne kričal!"

10:02 Podľa isport.cz mal český reprezentant Karel Rachůnek (†32) odohrať svoju poslednú sezónu v Rusku a následne sa vrátiť späť do Čiech k svojim deťom. Jeho snom bolo aj to, že si zahrá v jednom tíme (Sparta Praha) spolu s bratmi Ivanom a Tomášom.

10:12 Obete a dvoch ranených našli ako prví rybári, niektorí boli sami zranení od úlomkov a tlakovej vlny, ktorá po páde nasledovala. Záchranári prišli o polhodinu neskôr. "Na miesto som prišiel tri minúty po tej strašnej rane, časť lietadla bola v rieke," uviedol pre Ria Novosti jeden z rybárov. Ľudí vyťahovali z vody a dvoch preživších naložili do člnu. "Všetko naokolo horelo, letištné budovy, lesy. Na breh vytiahli štyri telá v bielych tričkách, až vtedy mi došlo, že je to náš Lokomotiv," opísal celú situáciu svedok.

10:28 Identifikovali už 14 tiel, siedmi z nich sú cudzinci.(viac tu) Podľa niektorých ruských médií bude pri identifikácii niektorých tiel potrebná analýza DNA.

Marián Gáborík tragédii nemôže uveriť
Marián Gáborík
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


10:33 Ďalší z Demitrových reprezentačných spoluhráčov a priateľov Marián Gáborík nemôže tragédii uveriť: "To, čo sa stalo, je hrozná tragédia a slová nevedia vyjadriť, čo cítim. Paľo bol jeden z mojích najlepších kamarátov, vo veľa veciach mi pomohol či už na ľade alebo mimo neho. Veľa sme si toho spolu užili. Stále nemôžem uveriť, že ho už nikdy neuvidím. Chcem poslať najúprimnejšiu sústrasť manželke Majke, deťom Zarke a Lucasovi a jeho rodičom i celej rodine."

10:37 Exhibičný zápas, ktorý sa mal uskutočniť pri príežitostí vstupu HC Lev Poprad do KHL medzi tímom Gazprom Export a výberom Českej republiky a Slovenska v sobotu (10.9.) v Poprade, zrušili.

10:43 Ruskí záchranári už našli jednu z dvoch čiernych skriniek havarovaného lietadla JAK-42. Podľa RIA Novosti ju našli potápači pri prehliadke chvostovej časti lietadla. Nájdený prístroj už odovzdali špecialistom Štátnej leteckej inšpekcie na podrobné preskúmanie.

10:52 Na pomoc Alexandrovi Galimovi, ktorý na rozdiel od svojich spoluhráčov prežil stredajšiu haváriu, prišiel do jaroslavľskej Soloviovovej nemocnicena hlavný špecialista na popáleniny Andrej Alexejev. Hokejista má obhorených 90 % tela a horných dýchacích ciest, informuje RIA Novosti. Nedá sa jasne povedať, ako sa jeho stav bude vyvíjať. "Momentálne ho má v opatere hlavný špecialista krajiny s našimi lekármi popáleninového centra. Takisto aj druhého pasažiera, ktorý haváriu prežil, palubného mechanika Alexandra Sizova. Jeho stav je ťažký, ale stabilizovaný. Tiež sa nachádza v umelom spánku," citovala RIA Novosti hlavnú lekárku nemocnice Oľgu Jeršovú.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes prišiel na miesto havárie
Tragické letecké nešťastie v
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


11:05 Na miesto havárie prišiel aj ruský prezident Dmitrij Medvedev. (viac tu) Na brehu rieky Tunošonka položil červené ruže, oproti miestu, kde vo vode ležia trosky lietadla, prekrižoval sa a so sklonenou hlavou minútu zostal stáť.

Kondolenčnú knihu zriadili v Primaciálnom paláci
Kondolenčnú knihu zriadili v
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


11:16 V Primaciálnom paláci v Bratislave vystavili kondolenčnú listinu, do ktorej sa môžu fanúšikovia Demitru osobne zapísať od dnešného dopoludnia. Na znak spoluúčasti s jeho rodinou môžu zapáliť sviečky v historických priestoroch Primaciálneho paláca.

11:28 Šéf Ruskej hokejovej federácie Vladislav Treťjak uviedol, že ruská reprezentácia zrejme prestane využívať lietadlá typu JAK-42.

Henrik Sedin: Demitra patril medzi najlepších hráčov v profilige
Henrik Sedin
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


11:35 Kapitán kanadského Vancouver Canucks Henrik Sedin je presvedčený, že patril medzi najlepších hráčov v profilige. "Poznali ste ho možno ako najlepšieho hráča Slovenska v histórii. Na olympijskom turnaji vo Vancouveri, kde sa stal najproduktívnejším hráčom, jasne ukázal, aký dobrý v skutočnosti bol. Demitra bol skvelý spoluhráč a mal vždy dobrú náladu."

11:48 Rozlúčka s Paľom Demitrom sa bude konať dnes pred zimným štadiónom Ondreja Nepelu v Bratislave o 17:30. Na tomto štadióne Demitra naposledy viedol slovenský tím v kapitánskom „céčku“.

11:53 Obranca tímu Pavel Trachanov (†33) so svojou ženou Jekaterinou volal minútu pred smrťou. Stihol jej povedať: Milujem ťa! (viac tu)

11:57 Najnovšie informácie hovoria, že piloti pred odletom neprešli skúškou na prítomnosť alkoholu. Vôbec sa totiž nedostavili na predletový test. Posledná kontrola prebehla ráno, odlietali však až o druhej poobede. "Nikto nekontroloval, čo posádka počas doby pobytu na letisku v Jaroslavli pila a jedla. Pred odletom do Minsku zdravotnou kontrolou neprešli," zverejnil isport.cz vyjadrenie lekárky Ludmily Fedorovej, ktorá mala robiť kontrolu.

12:08 Poslanci v parlamente venovali Demitrovi minútu ticha, premiérka Iveta Radičová zaslala Vladimírovi Putinovi sústrastný list.

12:12 Základnú školu v Dubnici nad Váhom, ktorú navštevoval zosnulý Pavol Demitra a aj zimný štadión v Trenčíne po ňom pomenujú. (viac tu)

12:15 Pietna spomienka sa dnes o 19:00 bude konať aj na námestí pred Mestským úradom v Myjave. "Pavol Demitra mal pozitívny vzťah k Myjave a myjavskému regiónu a bol tu častým hosťom. Na myjavskom námestí bude možnosť položiť zapálenú sviečku za Pavla Demitru a napísať mu posledný odkaz do hokejového neba," informoval hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

12:18 Záchranári identifikovali už 20 tiel. K šestnástim z nich už sú vystavené všetky dokumenty. Ruská federálna agentúra pre leteckú dopravu po nešťastí zvažuje, že natrvalo zruší prevádzku lietadiel typu Jak-42.

12:31 Pozostalí po obetiach havárie dostanú od gubernátora Jaroslavľskej oblasti okamžitú kompenzáciu vo výške 300-tisíc rublí (asi 7200 eur). Od mesta Jaroslavľ obdržia ďalších 150-tisíc rublí, uvádza denník Nezavisimaja gazeta. Prepravca rodinám vyplatí dva milióny rublí za každú obeť (vyše 48-tisíc eur).

12:40 České veľvyslanectvo už potvrdilo, že pri stredajšom nešťastí zomreli traja českí hokejisti - Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek. Veľvyslanectvo chystá prevoz mŕtvych do vlasti. Ešte sa rieši otázka, či na miesto nehody pricestujú príbuzní českých obetí.

Jan Marek sa podobne ako jeho tímový kolega Rachůnek plánoval vrátiť späť do Čiech. Chcel byť totiž blízko k rodine, keďže na začiatku júla sa jeho manželke narodil syn Jan, píše isport.cz.

Tragické letecké nešťastie v
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


13:03 Obyvatelia Jaroslavľa kladú kvetiny a zapaľujú sviečky pri hale hokejového klubu Lokomotiv. Gubernátor jaroslavľskej oblasti Sergej Vachrukov vyhlásil od 9. do 11. septembra trojdňový smútok.

13:05 Pred každým zápasom prvého kola slovenskej hokejovej extraligy bude minúta ticha. Hráči nastúpia v dresoch s čiernymi stuhami s číslom 38. Počas prvých piatich minút zápasov nebude prerušenie hry sprevádzať hudba.

 13:06 Slovenský zväz ľadového hokeja nariadil všetkým organizátorom majstrovských zápasov vo všetkých súťažiach riadených SZĽH v termíne od 8. do 14. septembra 2011 vyhlásiť pred začiatkom stretnutia minútu ticha za obete tragédie ruského leteckého nešťastia.

13:20 Smútočná rozlúčka s obeťami leteckého nešťastia pri Jaroslavli, pri ktorom zomreli hráči Lokomotivu Jaroslavľ vrátane Slováka Pavla Demitru, sa uskutoční v sobotu 10. septembra. Obrady sa budú konať v domácej hale Lokomotivu v Arene-2000-Lokomotiv. Informovala o tom internetová stránka KHL.

Letuška Jelena Sarmatová sa krátko pred tragédiou vrátila zo svadobnej cesty

Pavol Demitra (†36) obeťou
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: lifenews.ru)


13:40
Letuška Jelena Sarmatová, ktorá zahynula počas havárie spolu s hokejistami, sa tesne pred tragédiou vrátila zo svadobnej cesty. Kráska sa pritom vydala iba pred tromi mesiacmi a so svojím manželom plánovali dieťa. Túžba po potomkovi sa už dvojici nesplní. (viac tu)

14:31 K trenčianskemu zimnému štadiónu prúdia už od rána stovky Trenčanov a ľudí z okolia, aby si uctili pamiatku Pavla Demitru. Pred vchodom na zimný štadión, na ktorom Demitra odštartoval svoju hviezdnu kariéru, pribúdajú stovky kahancov, sviečok a kvetov, ľudia sa modlia.

14:34 Dvoch ťažko zranených pasažierov nešťastného letu previezli do Moskvy. Ako informuje Interfaks, zranených dopravili na letisko Tunošna. Tam ich preložili do pristaveného IL-76, ktorý vzlietol o 14.27 miestneho času. Z moskovského letiska Ramenskoje oboch previezli do federálnych nemocníc.

Marek Hamšík: Je to ako zlý sen

Marek Hamšík
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


14:40 Pre futbalového reprezentanta Mareka Hamšíka bola táto správa ako zlý sen. "Odišiel výborný športovec a človek. Rád by som vyjadril Paľovej manželke a celej jeho rodine úprimnú sústrasť. Skláňam sa pred Paľom, pred VEĽKÝM ČLOVEKOM."

14:47 V súvislosti s možnou príčinou havárie lietadla nám do redakcie napísal čitateľ, ktorý pozná letisko v Jaroslavľ. V tomto období sa v blízkosti letiska pohybujú sťahovavé vtáky z oblasti rieky Volga. Podľa neho je možné, že sa do sacích hrdiel motorov dostali vtáky, ktoré mohli zapríčiniť upchatie týchto hrdiel. Pilot totiž v tejto počiatočnej fáze letu, keď sa stroj nachádza pod úrovňou 200 metrov nad zemou, môže spraviť len málo. Tu nepomôže ani autopilot.

14:59 V Bratislave sa dnes bude konať smútočný sprievod pred Zimným štadiónom Ondreja Nepelu od 17:30 a bude pokračovať smútočným pochodom mestom. Fanúšikovia sa s Demitrom rozlúčia na Námestí SNP.

Rovnaký pochod chystajú na piatok aj v Košiciach, kde je zraz medzi 17.30 a 18.00 h pred Steel Arénou a následne sa fanúšikovia presunú na Hlavnú ulicu. Ďalší fanúšikovia vyzývajú za zapálenie sviečky za Pavla Demitru či na oblečenie čierneho trička na znak smútku alebo minútu ticha v sobotu 10. septembra o 21.00 h.

Na sociálnych sieťach nechýbajú ani výzvy za vyhlásenie štátneho smútku či na premenovanie ulice pri Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave, kde dubnický rodák odohral svoj posledný reprezentačný zápas.

15:05 Prvé fotografie priamo z miesta tragédie
Letecká nehoda ruského lietadla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Letecká nehoda ruského lietadla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Letecká nehoda ruského lietadla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Letecká nehoda ruského lietadla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

Letecká nehoda ruského lietadla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


15:14 Ruský prezident Medvedev žiada nakúpiť nové zahraničné lietadlá a znížiť počet domácich leteckých spoločností v záujme zlepšenia leteckej dopravy v Rusku.

15:30 Vyšetrovatelia našli už aj druhú čiernu skrinku. Obe sa nachádzali v časti trupu, ktorá skončila v rieke Volga. Jedna z nich zostala nad hladinou, druhá pod vodou. Údaje z čiernych skriniek, ktoré sa špecialistom ešte nepodarilo dostať na breh, budú kľúčové pre stanovenie príčiny havárie.

15:32 Prezident Ivan Gašparovič poslal prezidentovi Ruskej federácie Dmitrijovi Anatoljevičovi Medvedevovi sústrastný telegram. Telegram poslal aj manželke zosnulého Demitru Márii Demitrovej a ostatnej rodine.

16:08 Demo nedávno pre denník Šport priznal, že lietadlá, ktorým tím cestoval, patrili k tým luxusnejším. V lietadle sedával vpredu spolu s Rachůnkom. Jeho šanca na prežitie tak bola minimálna, keďže práve táto časť lietadla po náraze do antény dopadla na zem, po čom nasledovali dva obrovské výbuchy. Obidvaja muži, ktorí prežili, boli v zadnej časti lietadla, ktorá padla do vody.

Na zápasy na klziskách súperov sa dopravujete iba lietadlom, alebo vás na ne vozia aj autobusom?
"Cesta do Moskvy a Čerepovca trvá tri hodiny a na to stačí autobus. Všade inde lietame."

O ruských lietadlách sa hovorí všeličo. Máte aj nejaký hororový cestovný zážitok?
"Nie, taký nemám. Už som povedal, že podmienky v Lokomotive sú nadštandardné a také je aj naše lietadlo. V klube si od istej leteckej spoločnosti prenajímajú vždy ten istý luxusný špeciál. Vpredu má dva väčšie stoly, na ktorých hráme poker, za nimi sú pohodlné miesta pre hráčov. Každý má k dispozícii svoje vlastné."

Hovorí sa, že pri cestovaní za súpermi lepší hráči sedia v prvej triede a horší v druhej...
"Všetky miesta v našom lietadle sú prvotriedne. Starší a skúsenejší hokejisti si pred prvým letom sezóny vyberú miesto, na ktorom budú sedávať. Je to tradícia, takto to funguje v každej vyspelej hokejovej krajine. V lietadle sedím vpredu vedľa Rachůnka, v autobuse zasa niekde v strede. V ňom hráme karty vzadu."

V uliciach Jaroslavľu spomínajú na ich tím
Spomienka na hráčov Lokomotivu
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


16:29 Prezident Ruskej hokejovej federácie Vladislav Tretiak uviedol, že dva budúcoročné prípravné stretnutia reprezentácií Ruska a Slovenska v rámci Euro Hockey Challenge by sa mohli odohrať na štadióne klubu Lokomotiv Jaroslavľ.

16:33 Úradujúci slovenský Tenista roka Lukáš Lacko odohral svoj štvrtkový zápas osemfinálového 2. kola dvojhry na challengeri ATP vo francúzskom Saint-Rémy-de-Provence s čiernou páskou na rukáve ako pripomienkou pamiatky Demitru.

16:35 Identifikovali telo Pavla Demitru. S prevozom pozostatkov na Slovensko pomáha rodine ministerstvo zahraničných vecí. Vyšetrovacia komisia Ruskej federácie podala trestné oznámenie v súvislosti s porušením pravidiel bezpečnosti prevádzky leteckej dopravy.

16:41 Nemenovaný zdroj z vyšetrovacieho tímu uviedol pre agentúru Interfax, že lietadlo sa nestihlo včas dvihnúť do vzduchu. Asi 400 metrov prešlo po štrku, pričom na tráve zostali aj stopy po zadných kolesách. Svedčí to o tom, že sa piloti snažili zdvihnúť lietadlo do vzduchu.

Spomienka na českých hráčov na pražskom Staromestskom námestí
Pietna spomienka na českých
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)


16:49 Stovky fanúšikov hokeja sa dnes napriek nepriaznivému počasiu zišli na Staromestskom námestí v Prahe. Miesto tradičných osláv úspechov českého hokeja sa ponorilo do smútku. Ozývalo sa skandovanie "Hoši, děkujem!". Skupinka slovenských turistov na námestí podľa portálu idnes.cz zaspievala na počesť Pavla Demitru aj slovenskú hymnu. (viac tu)

17:05 Prezident KHL Alexander Medvedev vo štvrtok vyhlásil, že všetky kluby v súťaži by mali uvoľniť jedného až troch hráčov pre potreby zostavenia nového kádra Lokomotivu Jaroslavľ.

17:08 Český útočník Jan Marek (†31) sa počas letov často prekonával. Mal totiž strach z lietania. "Mary sa pri každom prelete modlil a ťažko niesol každý let. Na túto strašnú vec, ktorá sa stala, sa hľadajú slová ťažko," uviedol jeho bývalý spoluhráč Jaroslav Kudrna. (viac tu)

Pietna spomienka pred Zimným štadiónom Ondreja Nepelu
Pietna spomienka na Pavla
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR)


18:55 Pred bratislavským zimným štadiónom Ondreja Nepelu sa zišli stovky fanúšikov zosnulej hokejovej hviezdy. Sviečky zapaľovali pod plagátmi s jeho podobizňou. Po minúte ticha priaznivci Demitrovi tlieskali a skandovali jeho meno. Sprievod sa presunul do podchodu na Trnavskom mýte, kde tiež zapálili sviečky. (viac tu)


19:50 Ruský hráč Alexander Galimov, ktorý ako jediný spomedzi hokejistov tímu Lokomotiv prežil, komunikoval so svojím otcom. Podľa lekárov je však jeho stav naďalej kritický. Podľa špecialistu bude Galimova liečba zložitým procesom a pacient si vyžaduje nepretržitú starostlivosť. "Predovšetkým musíme zabrániť vzniku infekcie," uviedol. (viac tu)

20:57 Ruskí patológovia už identifikovali 35 obetí leteckej havárie v meste Jaroslavľ vrátane Pavla Demitru. Záchranári už objavili všetkých 43 obetí a záchranná operácia bola preto ukončená. Agentúra Mediafax informuje, že identifikovať sa podarilo aj dvoch českých hokejových hráčov Jana Marka a Karla Rachůnka. Otázka identifikácie Josefa Vašíčka zostává zatiaľ otvorená. "Nevylučujem, že ho budú musieť identifikovať príbuzní," povedal hovorca českého veľvyslanectva v Moskve Ondřej Soukup.




Viac o tragickom leteckom nešťastí lietadla tímu Lokomotiv Jaroslavľ

Nádeje fanúšikov umreli: Demitra (†36) zahynul! Plače celé Slovensko
Slováci plačú za legendou: Bože môj len to nie, Pali odpočívaj v pokoji!
Úmrtie Pavla Demitru: Smútia Šupler, Golonka a ďalší
Ruská tragédia zasiahla aj susedov: Česi stratili tri hviezdy
Zrútilo sa lietadlo Jaroslavle, na palube bol aj Demitra!
VIDEO Slovensko smúti: Hokejový génius Demitra zahynul!
POTVRDENÉ: Pavol Demitra je mŕtvy

Viac informácii o živote hokejistu Pavla Demitru

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu