Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nórsky atentátnik sa na masaker pripravoval takmer 2 roky

Anders Behring Breivik Zobraziť galériu (14)
Anders Behring Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nór podozrivý z piatkového bombového atentátu v Osle a streľby na blízkom ostrove Utoya sa na masaker pripravoval najneskôr od jesene 2009, okrem iného aj v Prahe. Vyplýva to z jeho zápiskov, v ktorých načrtol víziu Európy bez multikulturalizmu a moslimov a popísal prípravy na teroristické akty, ktorými sa majú tieto ciele dosiahnuť. Časť svojich plánov piatkovými útokmi uskutočnil. Podozrivý je ochotný svoje konanie vysvetliť v pondelok pred súdom.

Podozrivý Anders Behring Breivik od roku 2006 spísal a na internet umiestnil 1500 stránkový manifest, v ktorom pod pseudonymom Andrew Berwick šíri svoje pravicovo radikálne názory. V texte pod názvom 2083. Európska deklarácia nezávislosti sa podľa agentúry DPA zaoberá "rasovou vojnou" a otázkou, ako by bolo možné Európu oslobodiť od prisťahovalcov. V poslednom príspevku je údajne aj veta: "Myslím, že toto je posledný príspevok, ktorý píšem. Je piatok, 22. júla, 12:51."
    

Zhruba o pol hodiny neskôr otriasol vládnou štvrťou v centre Osla výbuch bomby, ktorý usmrtil najmenej sedem ľudí. Potom tridsaťdvaročný muž postrieľal
v mládežníckom tábore najmenej 85 priaznivcov sociálnych demokratov premiéra Jensa Stoltenberga, ktorý mal tábor v sobotu navštíviť.
    

O svojom pražskom pobyte sa Breivik zmienil v pasáži, v ktorej vyjavil želanie zaobstarať si ďalšie strelné zbrane. "Vlastne by som chcel nadviazať kontakt s (motorkárskym gangom) Hells Angels v Prahe, Berlíne alebo Kodani. Ale stratil som motiváciu počas prvých dní v Prahe. Teraz musím zohnať poloautomatickú pušku a (pištoľ) glock legálne. S puškou by myslím nemal byť problém, pretože som urobil poľovnícke skúšky a mám brokovnicu Benelli Nova sedem rokov bez problémov. Mám čistý trestný register, takže nie je dôvod, prečo by polícia mala moju žiadosť zamietnuť," poznamenal si "Berwick" vlani v septembri.
    

Podrobne popisuje aj plány na teroristické akcie vrátane toho, že si musí založiť vlastnú farmu a zaobstarať hnojivo na výbušniny, čo tiež urobil. Údajný Breivik sa však tiež zaoberal možnosťou získania biologických a jadrových zbraní.
    

Rovnako popisuje taktiku infiltrovanie do nepriateľských organizácií, čo vraj môže byť spôsob, ako sa priblížiť inak neprístupným cieľom, ako je predseda vlády alebo ministri. "Ak chcete získať prácu v letnom tábore napojenom na najväčšiu politickú stranu, existuje spôsob, ako to dosiahnuť. Premiér také tábory obvykle v letnom období navštevuje," píše pravdepodobný útočník. Úryvky textu zverejnil server nórskeho denníka Bergens Tidende.
    

Podľa autora sa Európa teraz nachádza v jednej z fáz občianskej vojny, ktorá začala v roku 1999 bombardovaním Juhoslávie. Rozhodujúca fáza však nastane v rokoch 2070 - 2083, kedy budú 30 až 50 percent európskej populácie tvoriť moslimovia. Multikulturalizmus a "kultúrny komunizmus" postupne bude porazený v jednotlivých krajinách a "moslimovia budú deportovaní", sníva autor.
    

Ten tiež vo svojom pamfletu "hrdinskej rytiera" nabáda, aby sa nevzdávali ani v prípade zatknutia. V tú chvíľu naopak podľa neho majú začať fázu propagandy. Sám vraj počíta s tým, že bude pokladaný "za najväčšie monštrum od 2. svetovej vojny".
    

Na internete sa objavilo tiež dvanásťminutové video prisudzované tomu istému mužovi. Podľa nórskeho denníka VG sa podozrivý priznal, že materiály na internet umiestnil.
    

Tiež video vyzýva k boju proti proti islamu a zjavne obsahuje aj fotografie podozrivého - tie isté, ktoré mal Anders Behring Breivik na Facebooku. Jeho účet bol uzavretý. Prístupné nie je ani podozrivé video, ktoré vraj bolo umiestnené v piatok.
    

Video, ktoré na internet umiestnil užívateľ "BerwickAndrew", je rozdelené do štyroch kapitol s názvami Rozmach kultúrneho marxizmu, Islamská kolonizácia a Nádej a obrodenie.
    

Podozrivý sa už k činom priznal a v pondelok je podľa agentúry Reuters ochotný svoje počínanie vysvetliť pred súdom. Podľa jeho právnika vyhlásil, že jeho činy síce boli "hrozné", ale "nevyhnutné".



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu