Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Teror v Nórsku: Po streľbe najmenej 84 obetí!

Z útoku obvinili Andersa Behringa Breivika Zobraziť galériu (4)
Z útoku obvinili Andersa Behringa Breivika (Zdroj: Youtube/SKY)

OSLO - Podľa najnovšej správy najmenej 84 ľudí zahynulo pri piatkovej streľbe v mládežníckom tábore vládnej Nórskej robotníckej strany na ostrove Utoya neďaleko Osla. Oznámila to nórska polícia, ktorá pôvodne uvádzala desať mŕtvych, postupne ale odhalila oveľa viac obetí.

"Nemôžeme zaručiť, že ich počet ešte nejako nevzrastie," uviedol policajný šéf Oystein Maelandu a dodal, že veľa ľudí má ťažké zranenia. Tábora sa zúčastnilo bezmála 600 ľudí vo veku 14 až 18 rokov. Pôvodne mal tábor v sobotu navštíviť aj nórsky premiér Len Stoltenberg.
    

Streľba na ostrove nasledovala krátko po tom, čo vo vládnej štvrti v Osle vybuchla bombová nálož. Tá zabila najmenej sedem ľudí a najmenej desať ďalších zranila.
    

Podľa polície oba útoky spolu súvisia. Zadržala útočníka, ktorý bol identifikovaný ako nórsky občan (32). Na ostrove strieľal oblečený v policajnej uniforme. Podľa policajného šéfa v Osle ale nikdy u polície nepracoval. Polícia našla na ostrove niekoľko nevybuchnutých výbušnín.
    

Svedkovia vypovedali, že strelec sa pohyboval prázdninovým táborom a strieľal okolo seba mladých ľudí, ktorí sa v hrôze rozbiehali na všetky strany. Niektorí sa snažili zachrániť skokom do vody a plávať k pevnine.
    

"Videla som ľudí skákať do vody, okolo päťdesiat ľudí sa snažilo plávať k pobrežiu. Ľudia kričali, triasli sa strachom, boli vydesení. Boli tak mladí, mali 14 až 19 rokov" povedala Anita Lienová (42), ktorá žije niekoľko metrov od tábora .
    

Explózia v Osle poškodila niekoľko vládnych budov vrátane úradu premiéra. Ten vo svojej kancelárii nebol a neskôr oznámil, že je na bezpečnom mieste. Centrum Osla je po útoku vyľudnené, v uliciach zaujali pozície vojaci.
    
"Mám správu pre toho, kto útočil, a pre tých, ktorí stáli za ním," povedal premiér Stoltenberg na televíznej tlačovej konferencii. "Nikto nás bombou neumlčí, nikto nás neumlčí ani streľbou," povedal bez ďalšieho spresnenia.
    

K obom útokom sa podľa amerického denníka The New York Times prihlásila islamistická organizácia Ansar džihád Alam (Pomocníci svetového džihádu). Údajne ide o reakciu na nórsku prítomnosť v Afganistane a na urážku proroka Mohameda. Bezpečnostní experti však majú aj iné hypotézy, vrátane pravicového extrémizmu.
    

Vražedné útoky v Nórsku vyvolali vo svete vlnu rozhorčenia. Mnohí šéfovia štátov a vlád zdôraznili v tejto súvislosti, že je potrebné spolupracovať v boji proti terorizmu.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu