Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pacienti nakazení EHEC sú ako zombie: Trhajú sebou a mrmlú

KIEL – Nebezpečná nákaza, ktorá sa Európou šíri neuveriteľnou rýchlosťou, má už na svedomí 18 obetí. Šokujúce sú však slová lekárov, ktorí sú s hospitalizovanými pacientmi v styku. Príznaky ochorenia sú vraj desivé a napadnutých musia neraz priväzovať k lôžkam. Neurologické poruchy vedú k tomu, že sa im trasie celé telo a vydávajú zvláštne zvuky.

Podľa odborníkov takmer každému druhému pacientovi nakazenému baktériou EHEC zlyhávajú obličky. Lekári im musia neustále dopĺňať tekutiny, ale aj krv. Hrozí, že jej môže byť v Nemecku nedostatok a tak úrady vyzvali dobrovoľníkov, aby ju darovali. Keďže nákaza je vysoko infekčná, musia lekári a sestry, ktoré sa starajú o pacientov, nosiť na oddeleniach ochranný odev, rúšky a rukavice.

Podľa nemeckých lekárov má väčšina z nakazených neurotické problémy. „Pacienti sú dezorientovaní, zle sa vyjadrujú, nekontrolovane sa im trasú svaly a vydávajú neidentifikovateľné zvuky. Niektorí majú dokonca také silne kŕče, že musia byť dočasne pripútaní,“ pre nemeckú tlačovú agentúru to prezradila Michaela Kiemesová z nemocnice v Kieli. Podľa Úradu verejného zdravotníctva zatiaľ na Slovensku nakazeného nezaznamenali. V okolitých štátoch však už potvrdili prvé prípady. Doteraz sa nepodarilo vedcom ani hygienikom určiť zdroj nákazy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu