Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mladík (17) vymenil obličku za počítačový tablet iPad

Jazva po transplantácii
Jazva po transplantácii (Zdroj: YouTube)

PEKING - Číňan (17) predal svoju obličku, aby si za takto zarobené peniaze kúpil počítačový tablet iPad druhej generácie. Za svoj ​​orgán si vyjednal cenu 22 tisíc juanov. S odvolaním sa na čínsku televíziu o tom informoval britský denník The Daily Telegraph.

"Chcel som si kúpiť iPad 2, ale nemal som na to peniaze," zveril sa muž čínskej televízii. Pri surfovaní internetom vraj objavil ponuku 20 tisíc juanov za obličku. Po krátkom vyjednávaní odišiel mladík do mesta Čchen-čou, kde mu v miestnej nemocnici obličku vyoperovali a po troch dňoch ho prepustili.
    
Mladíkova matka sa po jeho návrate domov divila, kde na prístroj s ďalším vybavením vzal, a tak sa jej zveril. Obrátila sa preto na úrady, ktoré ale vo vyšetrovaní prípadu príliš nepokročili.


Mladíkov prípad vyvolal búrlivú diskusiu v čínskych sociálnych sieťach, kde sa poukazovalo okrem iného na nezdravý materializmus mladých ľudí.
    
Na transplantáciu obličky čaká v Číne ročne milión ľudí, ale len 10 tisíc sa jej dočká. Nepomer medzi ponukou a dopytom tak živí rozrastajúci sa čierny trh s orgánmi, do ktorého zapletení aj skorumpovaní zdravotníci a úradníci.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu