Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prišla o prsia i vaječníky, už 7. krát trpí rakovinou!

 Emma Hanniganová
Emma Hanniganová

DUBLIN - Emma Hanniganová mala 32 rokov keď zistila, že je nositeľkou smrtiaceho rakovinového génu, ktorý výrazne zvyšoval šancu, že raz ochorie na zákerné ochorenie. Napriek tomu, že jej odstránili vaječníky a amputovali prsia, aby tak znížili riziko, ženu rakovina neobišla a v súčasnosti jej čelí už po siedmykrát!

"Bola som normálna mama dvoch malých detí, keď mi lekári oznámili tú strašnú správu," hovorí Emma. Tridsaťosemročná žena sa snaží dodržiavať správnu životosprávu, väčšinou sa jej to však nedarí. "Pijem príliš veľa kávy a príliš málo vody a stále sa napchávam čokoládou."

V auguste 2005 zistila, že je nositeľkou génu BRCA1. V praxi to znamená, že má 85-percentnú šancu, že sa u nej vyvinie rakovina prsníka a 50-percentnú šancu, že dostane rakovinu vaječníkov. Na tú zomrela jej prateta a nádorovým ochorením trpeli aj jej ďalšie tri tety. V 2006 preto podstúpila bilaterálnu mastektómiu (odstránenie oboch prsníkov) a nemá už ani vaječníky.

"V tom čase som síce ešte nemala rakovinu, ale bolo to ako časovaná bomba. Vedela som, že skôr či neskôr vypukne," povedala Emma.

O rok neskôr sa jej obava naplnila. Zákerné ochorenie jej diagnostikovali v prsnom tkanive, krku, ramene a pod pažou. Rakovinu sa jej podarilo poraziť, odvtedy sa však vrátila ešte niekoľkokrát. "Prišla som o vlasy, v jednu chvíľu som bola slabá ako mača."

Emma preto napísala knihu, v ktorej vyrozprávala svoj osobný príbeh a podľa vlastných slov poodhalila i "nejaké to tabu". "Každú chorobu sprevádza strach, rakovinu obzvlášť. Treba si ale uvedomiť, že nie vždy to znamená rozsudok smrti," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu