Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Morave horí chemička, požiar sa nedarí uhasiť

Požiar chemického závodu Zobraziť galériu (9)
Požiar chemického závodu

CHROPYNĚ - Obrovský požiar zachvátil v noci na dnes podnik na spracovanie plastov v Chropyni pri Zlíne. Hasiči vyhlásili najvyšší možný stupeň požiarneho poplachu.

Štvorpodlažná budova je celá v plameňoch. Zamestnanci z nočnej smeny sa dostali z horiaceho objektu von včas, povedal hovorca hasičov Ivo Mitáček.

Kvôli hustému dymu a nebezpečným plynom varovali obyvateľov Chropyne a okolitých obcí. "Pretože horia plasty, uvoľňujú sa do ovzdušia nebezpečné splodiny. Vietor ich nesie k niekoľkým obciam, kde už pomocou rozhlasu upozorňujeme spoločne s políciou na to, aby ľudia nevychádzali von," uviedol Mitáček.

Meranie však nezistilo zvýšené koncentrácie škodlivín, povedal Mitáček. "Vzhľadom k výsledkom meraní nebola nariadená evakuácia. Ľuďom bolo odporučené zdržiavať sa vonku len nevyhnutne dlhú dobu. Záujemcovia môžu využiť ubytovanie na internáte strednej školy v Kroměříži, kde je k dispozícii 100 lôžok," uviedol Mitáček.

Na mieste zasahuje viac ako 30 jednotiek profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Plamene šľahali až 20 metrov nad budovu a kvôli vetru sa požiar rozšíril aj na susedné objekty. Zasiahnutá plocha má viac ako 200 metrov, vietor zapaľoval aj suchú trávu. "Stále sa nedá povedať, že by sme mali požiar pod kontrolou," povedal Mitáček.

Zásah komplikuje okrem vetru aj nedostatok vody. Požiar vyradil čerpaciu stanicu a tým aj sieť hydrantov. Hasiči tak musia vodu dovážať, zdrojom im je neďaleký rybník.

Pre hroziacu kontamináciu rieky Morava hasiči ukončili hasenie penou a používajú už len vodu. Hasiči vyhlásili najvyšší stupeň požiarneho poplachu, v sklade je 13 až 15-tisíc ton plastov. Polícia uzavrela všetky príjazdové cesty do mesta, púšťa len autobusy a záchranárov.  "Už teraz je isté, že požiar bude mať likvidačné následky a že škoda sa bude počítať pravdepodobne v desiatkach miliónov korún," skonštatoval hovorca.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu