Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Americkí vojaci pózovali s mŕtvym civilistom!

Americký vojak s mŕtvym civilistom Zobraziť galériu (2)
Americký vojak s mŕtvym civilistom

NEW YORK - Nemecký časopis Der Spiegel zverejnil dve fotografie, na ktorých americkí vojaci pózujú so zabitým afganským civilistom.

V Spojených štátoch sa už píše o tom, že by snímky mohli spôsobiť rovnaký škandál, aký v roku 2004 vyvolali fotografie mučenia v irackej väznici Abú Ghrajb. Zrejme tiež ďalej posilní protiamerické nálady v Afganistane. Americká armáda sa už za činy svojich vojakov, ktoré tento týždeň čaká súd, verejne ospravedlnila.

"Snímky, ktoré zverejnil Der Spiegel, zobrazujú činy, ktoré nás odpudzujú ako ľudské bytosti a sú v rozpore so štandardmi a hodnotami armády Spojených štátov. Ospravedlňujeme sa za bolesť, ktorú tieto fotografie spôsobujú," uviedla.

Snímky boli podľa všetkého zabavené pri vyšetrovaní skupiny piatich amerických vojakov, ktorí od vlaňajška čelia obžalobe kvôli zabíjaniu civilistov v afganskej provincii Kandahár. Ďalších sedem vojakov z rovnakej jednotky čelí obvineniu, že sa činy svojich spolubojovníkov snažili kryť. V Spojených štátoch ich vydaniu bráni súdny príkaz. Nie je jasné, ako sa k fotografiám dostal nemecký týždenník.

Podľa časopisu sú na snímkach vojaci 5. Strykerovej brigády 2. pechotnej divízie. Na jednom s mŕtvolou afganského civilistu Gulom Mudínom zabitého členmi jednotky 15. januára 2010 pózuje špecialista Jeremy Morlock. Čupí pri zakrvavenej mŕtvole a usmieva sa. Na druhej fotografii to isté robí slobodník Andrew Holmes. Obaja mŕtveho držia za hlavu.

Podľa obžaloby Mudín išiel naproti vojakom. Morlock potom hodil granát, aby to vyzeralo, že na amerických vojakov niekto útočí. Holmes videl granát a vystrelil na Mudína. Paľbu na dedinčanov potom začali aj ďalší vojaci a zabili ho.

Der Spiegel fotografie zverejnil v okamihu, keď Spojené štáty v Afganistane čelia čoraz väčšiemu tlaku kvôli úmrtiam civilistov pri ich vojenských akciách. Vlani ich v krajine zahynul rekordný počet - cez 2700. Bolo to medziročne o 15 percent viac. Podľa Organizácie Spojených národov však za zhruba tri štvrtiny týchto úmrtí môže povstalecké hnutie Taliban.

Afganské jednotky by tento týždeň mali začať preberať od spojencov kontrolu nad svojím územím. Podrobnosti by mal afganský prezident Hamíd Karzaj oznámiť v utorok. Malo by ísť o postupný proces, ktorý by mal skončiť v decembri 2014.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu