Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Byrokrati zlyhali, britskí záchranári musia ísť domov!

Členovia britského záchranného tímu.
Členovia britského záchranného tímu. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britskí záchranári musia opustiť Japonsko a vrátiť sa do vlasti. Dôvodom je fakt, že britské veľvyslanectvo v Tokiu im nebolo schopné zabezpečiť dokumenty potrebné na zotrvanie v krajine.

O bizarnom incidente informovala v stredu spravodajská stanica BBC. K situácii sa vyjadril aj premiér David Cameron, ktorý ale prisľúbil, že sa bude snažiť celú situáciu vyriešiť.

Problém sa netýka všetkých Britov pomáhajúcich s odstraňovaním následkov ničivého zemetrasenia v Japonsku ale len členov škótskej organizácie Medzinárodné záchranárske sily (IRC)

"Ide o špeciálny nezávislý záchranársky tím, ktorý nemal v poriadku doklady a stretol sa s istými problémami," potvrdil Cameron s tým, že jeho podriadení robia "všetko, čo je ich silách", aby problém vyriešili.

Šéf skupiny Willie McMartin však vyhlásil, že spoločne so svojimi spolupracovníkmi bude musieť Japonsko jednoducho opustiť. "Tím dostal skvelú pomoc od japonského veľvyslanectva v Londýne a úradov v Tokiu. Všetko sa však pokazilo, keď sme nedostali relevantné dokumenty od britskej ambasády v Tokiu," vyhlásil. Ako dodal: "Toto je už 32. svetová prírodná katastrofa, pri ktorej sme pomáhali, a doteraz sme mali problémy len s dvoma vládami - v Číne a Afganistane."

Podľa japonskej polície sa počet potvrdených obetí medzitým v stredu vyšplhal už na 3 676. Úrady evidujú 7 558 nezvestných a 1 990 zranených.

V dôsledku katastrofy evakuovali z domovov 556 132 ľudí. Mnohí sú stále odrezaní od pomoci, 1,6 milióna budov nemá prístup k vode a 621 439 domácností je bez elektrickej energie.

Podľa Japonskej agentúry pre krízové situácie zemetrasenie a tsunami poškodili 80 422 budov, z toho 4 798 úplne zničilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu