Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA desí búrka, tornádo a prívaly snehu

Snežné pluhy odhŕňajú cestu v St.Louis
Snežné pluhy odhŕňajú cestu v St.Louis

ST.LOUIS - Obrovská búrka dnes dorazila na americký Stredozápad, pričom ju sprevádzal mrznúci dážď, pľušť a sneženie. Medzinárodné letisko v texaskom Dallase ráno zatvorili.

Od Texasu a naprieč Ohiom padal mrznúci dážď alebo mokrý sneh, snežilo aj v oblasti od Missouri po Wisconsin. V americkom štáte Ohio ľad popretŕhal elektrické vedenie a 14.000 ľudí zostalo bez prúdu. Americkí meteorológovia predpovedajú surové zimné počasie pre viac ako tretinu krajiny, pričom by na niektorých miestach malo napadnúť 60 centimetrov snehu, inde sa očakáva 2,5 centimetra nového snehu. Situáciu môžu zhoršiť silné mrazy a vietor s rýchlosťou do 96 kilometrov za hodinu.

"To, čo je pre nás skutočnou nočnou morou, je možnosť rozsiahlych výpadkov elektriny," povedal Jeff Rainford, vedúci kancelárie starostu v St. Louis. V dôsledku búrky s mrznúcim dažďom zatvorili ráno medzinárodné letisko Fort Worth v Dallase. Úrady zatvorili i školy. Búrka skomplikovala dopravu, mráz udrel vo väčšine severného Texasu. Hovorca dallaského letiska David Magana potvrdil, že dráhy sú zľadovatené a pracuje sa na ich vyčistení. Letisko patrí k najväčším v Spojených štátoch, je základňou leteckej spoločnosti American Airlines.

Predpovede počasia boli tak nepriaznivé, že úrady, cestári a pracovníci verejných služieb sa v očakávaní najhoršieho už v pondelok pripravili na problémy. V južnej časti St. Louis očakávajú mrazy s následným silným vetrom, pričom ľad by mohol spôsobiť rovnakú situáciu ako v roku 2006. Časti Missouri boli týždne bez elektriny. Obyvatelia St. Louis sa zásobujú mliekom, chlebom, toaletným papierom a pivom, podobne ako pred Vianocami. V očakávaní búrky bolo kupujúcich v porovnaní s normálom viac ako dvojnásobok.

Podľa meteorológov sú možné i ďalšie anomálie - búrky s hromobitím a bleskami, dokonca aj tornáda. Pre väčšinu Stredozápadu vydali varovanie pred prudkou snehovou búrkou. V Kansas City, St. Louis a v meste Milwaukee by mohlo napadnúť 30 a viac centimetrov snehu. V Chicagu, kde je sneženie bežné, očakávajú do 50 centimetrov snehu. Ak sa predpoveď pre Chicago naplní, mohlo by ísť o tretí najhorší blizard od zaznamenávania rekordov. Zatienilo by ho len sneženie v roku 1999, keď napadlo 54 centimetrov. Matkou všetkých snehových búrok v Chicagu bola búrka v roku 1967, ktorá priniesla 58 centimetrov snehu. Po zasypaní Stredozápadu snehom má búrka smerovať na severovýchod Spojených štátov, kde už tejto zimy v niektorých oblastiach zaznamenali rekordné sneženie.

V New Yorku vydali varovanie pred búrkou, federálni zamestnanci vo Washingtone dostali možnosť pracovať doma. Guvernéri amerických štátov Kansas, Oklahoma, Missouri a Illinois vyhlásili pohotovosť, v Missouri povolali 600 členov národnej gardy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu