Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V parlamente to kvôli voľbe generálneho prokurátora vrie: Smer je zásadne proti, Šeliga reaguje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, SITA/Kancelária Národnej rady SR)

BRATISLAVA - Dnes pokračuje ôsma schôdza parlamentu, ktorú včera oficiálne otvoril predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). V pléne sa okrem iného riešia viaceré skrátené legislatívne konania, diskusia o pokračovaní pôsobenia Ozbrojených síl (OS) SR v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti či nová voľba generálneho prokurátora. Včera sa hlavne o téme vojakov v rámci misie NATO diskutovalo pomerne emotívne.


  • Boris Kollár včera otvoril 8. schôdzu Národnej rady SR
  • od dnešného dňa sa budú zasadnutia parlamentu začínať hymnou Slovenskej republiky, rozhodlo o tom poslanecké grémium, proti návrhu ĽSNS sa postavili poslanci OĽaNO
  • poslancov čaká aj novela upravujúca výber kandidátov na voľbu generálneho prokurátora
  • Smer cez predsedu strany Roberta Fica odkázal, že odmieta podporiť novelu voľby generálneho prokurátora, Šeliga mu odkázal, že sa bojí len rozpadu vlastnej strany

NAŽIVO Rokovanie parlamentu:


ONLINE

18:35 Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok opätovne nezvolili predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VOS). Na pozíciu kandidoval opäť Marian Kotleba (ĽSNS). V tajnej voľbe nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Zo 126 platných hlasov za Kotlebu hlasovali 55 poslanci.

17:48 Program aktuálnej 8. schôdze parlamentu sa rozšíril o ďalších päť vládnych návrhov zákonov. Plénum ich má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Týkajú sa napríklad odkladu splátok odvodov pre niektorých prevádzkovateľov hazardných hier, pomoci podnikateľom s nájomným, uvoľniť by sa mal aj zákaz predaja osobných ochranných prostriedkov. O doplnení programu informoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

17:25 Jediným cieľom novely upravujúcej spôsob výberu generálneho prokurátora je politicky si podriadiť Generálnu prokuratúru (GP) SR. V diskusii v pléne to povedal poslanec parlamentu Erik Tomáš (Smer-SD). Tvrdí, že poslanci idú týmto návrhom proti ministerke spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Tomášov stranícky kolega Peter Kmec dodal, že predkladatelia vybrali odporúčania Benátskej komisie k tejto téme selektívne.

16:35 O tom, či navrhne ministerstvo školstva posunúť účinnosť zákona o predprimárnom vzdelávaní, sa rozhodne do konca júna. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) to uviedol počas štvrtkovej parlamentnej Hodiny otázok. "Do konca júna povieme, či budeme posúvať účinnosť alebo ideme do toho," oznámil. V súčasnosti podľa neho ministerstvo realizuje analýzu. Diskutovať má aj so zástupcami samospráv. (tasr)

16:27 Prioritou Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, rovnako ako Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), je čo najrýchlejšie pripraviť a vybudovať sieť chýbajúcich diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska. Počas tradičnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR to v odpovedi uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Predovšetkým je podľa neho potrebné dobudovať plnohodnotné diaľničné prepojenie medzi Bratislavou a Košicami. (tasr)

15:36 Slovensko má veľmi zlé parametre čistoty ovzdušia. Spôsobujú to najmä lokálne kúreniská, čiže domy vykurujúce vlastnými kotlami, a sprísňovanie odpadového hospodárstva. Uviedol to minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) počas štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR. Ľudia, ktorí chcú zmenšiť množstvo vyhadzovaného odpadu, sa ho podľa ministra neostýchajú spaľovať vo svojich peciach. (tasr)

14:31 Návrh ĽSNS odmietli aj poslanci za OĽaNO, predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš to považuje za provokáciu. Pravidelným hraním hymny chce preto predísť takýmto provokáciám. Šipoš zároveň na štvrtkovom tlačovom brífingu uistil všetkých občanov maďarskej národnosti, že sú plnohodnotní občania SR. (tasr)

14:13 Europoslanec Robert Hajšel na tlačovom brífingu hovorí o mimoriadnej šanci Slovenska zvládnuť túto pandémiu s minimálnymi finančnými dopadmi, keďže budeme môcť čerpať o niekoľko miliárd eur viac.

14:03 Gábor Grendel ako podpredseda vládu pokračuje v schôdzi a otvára hodinu otázok. Na otázky bude odpovedať namiesto premiéra Igora Matoviča minister financií Eduard Heger.

14:02 Na tlačovú konferenciu Roberta Fica zareagoval podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Podľa neho je Fico nervózny z toho, že sa mu rozpadá strana.

Reakcia Juraja Šeligu na tvrdenia Roberta Fica o voľbe GP (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:27 Reakciu na tvrdenia Fica už čoskoro na tlačovom brífingu prinesie podpredseda parlamentu Juraj Šeliga zo Za ľudí.

12.53 Smer-SD nepodporí koaličný návrh novely upravujúcej spôsob voľby generálneho prokurátora. Podľa predsedu strany Roberta Fica návrh obsahuje parametre, ktoré sú mimo rámca právneho štátu, ako aj Ústavy SR. Smer-SD je za to, aby bol na tomto poste človek z radov prokurátorov, je proti verejnej voľbe, kritizuje zároveň dôvody na odvolávanie šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. (tasr)

VIDEO Tlačová konferencia strany Smer:

Smer nepodporí novelu upravujúcu spôsob voľby šéfa prokuratúry (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:40 Poslanci počas prestávky na chodbe vítajú rodinných príslušníkov a krátia si čas rozhovormi.

V parlamente to kvôli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V parlamente to kvôli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:54 Kollár povedal, že po poslaneckom grémiu sa poslanci dohodli, že od tejto chvíle sa bude hrať štátna hymna vždy pred každým začatím zasadania parlamentu. "Začíname tradíciu, nebude to nikdy žiadnou stranou zneužívané a hymna sa bude hrať vždy pred každým zasadaním parlamentom ako úcta národu," povedal v pléne predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý potom vyhlásil prestávku do 14:00.

11:45 Poslanci sú momentálne na poslaneckom grémium.

11:43 Strana SaS ohľadom novely športu na tlačovej konferencii sumarizuje prijaté uznesenie. Na tlačovej konferencii sa účastní aj štátny tajomník pre šport Ivan Husár z ministerstva školstva.

11:21 Činnosť orgánov športových organizácií počas krízovej situácie by sa má upraviť. Zefektívniť sa má aj použitie finančných prostriedkov v športe v súvislosti s krízovou situáciou a spôsobilosťou športových organizácií a fyzických osôb byť prijímateľom verejných prostriedkov, ktoré môže negatívne ovplyvniť vyhlásená krízová situácia. Vyplýva to z novely zákona o športe, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. O novele rokovali v zrýchlenom režime. (tasr)

11:20 Pôsobenie Ozbrojených síl (OS) SR v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence - eFP) NATO v Lotyšsku, Litve, Estónsku a Poľsku bude pokračovať. Návrh na zmenu mandátu a na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO do Lotyšskej republiky, Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky vo štvrtok odsúhlasili poslanci Národnej rady (NR) SR. (tasr)

11:16 S navrhovanou verejnou voľbou generálneho prokurátora nesúhlasí poslanec Marián Kéry (Smer-SD). Tajná voľba je podľa neho výsledkom Novembra 1989. "Myslím si, že verejnú voľbu potrebujete preto, aby ste sa mohli odkontrolovať," odkázal koaličným poslancom. Dodal tiež, že v tejto otázke príde podľa neho prvýkrát k "vážnemu sporu medzi vládnou koalíciou a prezidentským úradom". (tasr)

10:23 Opozičný Erik Tomáš zo Smeru po vystúpení Grendela skonštatoval, že si ho váži. "Nemôžete však poprieť, že máte blízky vzťah s Danielom Lipšicom," povedal Tomáš vo faktickej poznámke.

10:22 V parlamente sa rokuje o novele zákona v súvislosti s návrhom na nového spôsobu voľby generálneho prokurátora. "To, že na tento post kandidujú neprokurátori je v zahraničí úplne bežná vec," povedal v pléne podpredseda parlamentu z OĽaNO Gábor Grendel.

Podľa Baránika sa rozhoduje o charaktere štátu

Poslanci Národnej rady (NR) SR začali štvrtkové rokovanie ôsmej schôdze parlamentu diskusiou k novele zákona o športe, o ktorej rokujú v zrýchlenom režime. Z novely vyplýva, že činnosť orgánov športových organizácií počas krízovej situácie by sa mohla upraviť. Bola začatá diskusia k očakávanej novele zákona o voľbe generálneho prokurátora. V úvodnej reči vystúpil Alojz Baránik z SaS, ktorý zákon nazval prelomovým a rozhodne o charaktere štátu.

Galéria: 8. schôdza parlamentu

V parlamente to kvôli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Zefektívniť sa má aj použitie finančných prostriedkov v športe v súvislosti s krízovou situáciou a spôsobilosťou športových organizácií a fyzických osôb byť prijímateľom verejných prostriedkov, ktoré môže negatívne ovplyvniť vyhlásená krízová situácia.

Právna úprava sa zameriava v súvislosti s krízovou situáciou na možnosť kolektívnych orgánov športovej organizácie hlasovať v listinnej podobe s využitím poštových služieb alebo hlasovať prostredníctvom elektronických prostriedkov a možnosť zasadnutia týchto orgánov prostredníctvom videokonferencie alebo iných prostriedkov informačnej a komunikačnej technológie.

Plénum má prerokovať aj vládny návrh zákona o mimoriadnych štátnych zárukách, ktorý je takisto v skrátenom legislatívnom konaní. Počas štvrtka by mala prísť na rad aj novela zákona o prokuratúre, očakáva sa diskusia k zmenám v spôsobe voľby generálneho prokurátora. Popoludní bude tradičná Hodina otázok.

Ostrá diskusia počas včerajška

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili prvý deň ôsmej schôdze národnej rady. V závere dňa sa venovali diskusii o pokračovaní pôsobenia Ozbrojených síl (OS) SR v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence - eFP) NATO v Lotyšsku, Litve, Estónsku a Poľsku. Súčasný mandát v rámci zahraničnej misie by sa pre opatrenia prijaté pre pandémiu ochorenia COVID-19 mohol predĺžiť do 15. decembra.

V parlamente to kvôli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Proti tomuto zákonu boli predovšetkým poslanci z opozičnej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko. Poslanec Milan Mazurek v rozprave dokonca viackrát nazval ministra Naďa protislovenským agentom. V sále bolo viackrát rušno až do tej miery, že predsedajúci museli poslancov viackrát napomenúť, aby sa sála utíšila. Juraj Šeliga ako podpredseda parlamentu dokonca požiadal o mimoriadne vystúpenie, aby napomenul Mazureka.

K voľbe generálneho prokurátora chcú verejnú diskusiu

Koaliční poslanci chcú k novele upravujúcej spôsob voľby generálneho prokurátora zorganizovať v parlamente verejnú diskusiu za účasti odbornej i laickej verejnosti. Povedal to predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO), ktorý je spolupredkladateľom novely. Prípadné úpravy či vylepšenia návrhu prichádzajú podľa neho do úvahy po tejto diskusii po prerokovaní návrhu v prvom čítaní. Ďalší predkladateľ Ondrej Dostál (SaS) sa podľa svojich slov nebráni diskusii o zadefinovaní dôvodov na odvolanie generálneho prokurátora. Poslanci tak reagovali na výhrady Nadácie Zastavme korupciu voči návrhu novely.

V parlamente to kvôli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Verejná odborná diskusia o zmene spôsobu voľby generálneho prokurátora bude 24. júna v priestoroch parlamentu. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Na diskusiu chce koalícia pozvať zástupcov občianskych iniciatív, prokurátorov, zástupcov prezidentskej kancelárie, poslancov parlamentu, akademikov či širokú odbornú verejnosť. Šeliga uviedol, že diskusiu chcú urobiť až do naplnenia kapacity.

Viac o téme: NATOParlament8. schôdzaVoľba GP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu