Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Ministerka zdravotníctva Kalavská podá demisiu

Andrea Kalavská Zobraziť galériu (7)
Andrea Kalavská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) podá demisiu. Informovala o tom v pondelok informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Kalavská ponúkla svoju demisiu po tom, ako vláda v stredu (4. 12.) stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu. "Viete, veľa som nad tým, samozrejme, rozmýšľala. V stredu som mala chuť, stále má človek chuť odísť, pretože tak, ako sa správa niekto k svojmu ministrovi, ako sa správali ku mne, si myslím, že nie je adekvátne. Cítila som sa veľmi zle," komentovala. "Stále si myslím, že takto sa nemá správať k svojmu ministrovi, ako sa zachovala strana Smer-SD ku mne," podotkla.

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

S Kalavskou sa vo štvrtok (5. 12.) stretol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Po rokovaní vyhlásil, že chce, aby Kalavská na ministerstve zotrvala a vyjadril jej plnú podporu. Predseda vlády veril, že ministerka svoj postoj prehodnotí. Rozhodnutie stiahnuť reformu z parlamentu nepovažuje za Kalavskej neúspech. "Práve naopak, pani ministerku považujem za správnu osobu na správnom mieste," skonštatoval premiér s tým, že urobila v rezorte obrovské množstvo práce a je čo ešte robiť aj do konca volebného obdobia.

Strana Smer-SD bude vo veci demisie ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD) plne rešpektovať rozhodnutie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Uviedol  to v reakcii na rozhodnutie šéfky rezortu zdravotníctva hovorca strany Ján Mažgút.

Prezidentka sa bude demisiou Kalavskej zaoberať po tom, ako sa zotaví z choroby

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa bude demisiou ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD) zaoberať hneď po tom, ako sa zotaví po chorobe a vráti sa do úradu. Povedal to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Pani prezidentka sa lieči z akútneho zápalu dýchacích ciest, a preto musela zrušiť svoj pracovný program na najbližšie dni. O demisii pani ministerky zatiaľ nebola informovaná oficiálne," podotkol hovorca.

Prehľad ministrov zdravotníctva, ktorí predčasne opustili svoju funkciu

24. novembra 1993 - Viliam Soboňa, vláda Vladimíra Mečiara, odvolaný

Prezident SR Michal Kováč odvolal z funkcie ministra zdravotníctva SR Viliama Soboňu (Hnutie za demokratické Slovensko, HZDS) a do funkcie vymenoval Irenu Belohorskú (HZDS). Dôvodom odvolania bolo hlasovanie poslancov NR SR, ktorí 17. novembra 1993 vyslovili Viliamovi Soboňovi nedôveru.

Viliam Soboňa
Zobraziť galériu (7)
Viliam Soboňa  (Zdroj: TASR - Ivan Majerský)

4. júla 2000 - Tibor Šagát, vláda Mikuláša Dzurindu, odstúpil

Minister zdravotníctva SR Tibor Šagát (Slovenská demokratická koalícia, SDK) abdikoval na svoju funkciu pre spoločenský a politický tlak, ktorému bol vystavený počas ochorenia prezidenta SR Rudolfa Schustera. Vo funkcii ho nahradil Roman Kováč (SDK).

Tibor Šagát
Zobraziť galériu (7)
Tibor Šagát  (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

3. júna 2008 - Ivan Valentovič, 1. vláda Roberta Fica, odstúpil

Prezident SR Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra zdravotníctva SR Ivana Valentoviča (Smer-SD). Minister podal demisiu z osobných a zdravotných dôvodov. Valentovičovým nástupcom sa stal Richard Raši (Smer-SD).

Ivan Valentovič
Zobraziť galériu (7)
Ivan Valentovič  (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

3. novembra 2014 - Zuzana Zvolenská, 2. vláda Roberta Fica, odstúpila

Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) prijala výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a odišla z postu ministerky zdravotníctva. Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Prezident SR jej demisiu prijal 6. novembra 2014. Vo funkcii ju nahradil Viliam Čislák.

Zuzana Zvolenská
Zobraziť galériu (7)
Zuzana Zvolenská  (Zdroj: SITA)

22. marca 2018 - Tomáš Drucker, 3. vláda Roberta Fica, demisia vládneho kabinetu

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) skončil na svojom poste ako člen vlády Roberta Fica, ktorá podala demisiu. V novej vláde Petra Pellegriniho zastával Drucker funkciu ministra vnútra (do 17. apríla 2018).

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (7)
Tomáš Drucker  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Viac o téme: Andrea Kalavská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu