Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Ministerka ponúkne Pellegrinimu demisiu

Andrea Kalavská Zobraziť galériu (4)
Andrea Kalavská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ponúkne premiérovi Petrovi Pellegrinimu svoju funkciu. Oznámila to v stredu po tom, ako vláda stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu.

Rozhodnutie zdôvodnila tým, že post ministra zdravotníctva patrí Smeru, a keďže má so stranou „ideové spory“ ohľadom predkladaných zákonov, považuje za slušné takto konať. Doplnila, že Pellegrini ju od rozhodnutia ponúknuť funkciu odhováral. Podľa nej bolo slušné ponúknuť svoju funkciu.

Ministerka zdravotníctva Kalavská ponúkne Pellegrinimu svoju funkciu

Nepriamo kritizovala Fica

„Nesúhlasila som s tým, aby sa tento materiál vrátil naspäť," vyhlásila na margo stiahnutej novely. Dodala tiež, že by bola radšej, keby sa o reforme nemocníc v parlamente hlasovalo. Dúfa, že materiál si osvojí ďalšia vláda. Kalavská nepriamo kritizovala aj šéfa Smeru Roberta Fica. „Keď ma niekto má za nič a bude ma trištvrte roka cvičiť, je to jedno. Keď niekto ťahá hlasovanie niekoľko týždňov a správa sa neúctivo ku mne, viem s tým žiť. Ale že sa niekto takto správa k národu, je pre mňa smutné,“ povedala. 

Ministerka pripomenula, že materiál o reforme nemocníc bol prijatý konsenzom medzi odborníkmi. "Ja len dúfam, že ďalšia vláda alebo parlament sa vykreuje taký, kde budú ľudia s väčšou odvahou," skonštatovala s tým, že namiesto politiky by sa malo prihliadať na odbornú stránku veci. Kalavská tiež zdôraznila, že prišla s cieľom niečo zlepšiť.

"Nechcem, aby mi niekto vyčítal, že moja práca na ministerstve bola len tento jeden zákon," podotkla. Pripomenula, že v priebehu troch rokov investovali do nemocníc 240 miliónov eur, dosiahli posun pri výstavbe nemocnice na Rázsochách, spustili celonárodné skríningy a pripravovali štandardy terapeutických postupov.

Problémy zdravotníctva sú podľa nej riešiteľné, no sú potrebné systémové zmeny. Ich efekt sa však prejavuje až po čase. "Nie je tu priestor na čiastkové riešenia, úsmevy pred kamerou," poznamenala. Stále si myslí, že s ústavnou a ambulantnou starostlivosťou je potrebné niečo robiť. Upozornila tiež, že podľa analýz má zdravotníctvo v roku 2025 čeliť obrovskému nedostatku personálu.

Reforma nemocníc mala pacientom priniesť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, meranú cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice mali postupne nastaviť kritériá, ktoré to mali zabezpečiť, ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Napríklad pri pôrodoch to mal byť najprv limit 320 na rok, neskôr to malo byť raz toľko. Ak by to nemocnica v budúcnosti nesplnila, zdravotná poisťovňa by jej nemohla výkony zazmluvniť.

MIMORIADNE Ministerka ponúkne Pellegrinimu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pellegrini ocenil jej pôsobenie

Predseda vlády oceňuje pôsobenie Andrey Kalavskej na čele ministerstva zdravotníctva a jej prínos pre najväčšie zmeny, ktoré sa počas tejto vlády začali. „S pani ministerkou sa stretne vo štvrtok na osobnom rozhovore. Je však presvedčený, že na svojom poste by mala zotrvať a pokračovať v práci pre slovenských pacientov,“ uviedol Pellegrini. 

MIMORIADNE Ministerka ponúkne Pellegrinimu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Petráka by mala vytvať

Krátko pred voľbami nemá význam riešiť zmeny na ministerských postoch, Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) by mala ostať vo funkcii ministerky zdravotníctva. Zhodli sa na tom poslanci Smeru-SD. "Nemyslím si, že v tomto období pred koncom funkčného obdobia má význam riešiť nejaké zmeny na postoch, pani ministerka by mala vytrvať," povedal  poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD).

Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) skonštatoval, že rozhodnutie ministerky treba rešpektovať. Zdôraznil však, že šéfka rezortu zdravotníctva je súčasťou celej vlády a to by si mala uvedomiť. "Keď padlo rozhodnutie na vláde, má to širšie súvislosti, ministerka musí pochopiť, že to nie sú rezortné súvislosti," uviedol s tým, že Kalavská by rozhodnutie v súvislosti s reformou nemocníc nemala brať osobne.

Vysvetlil, že nešlo o politické, ale profesijné rozhodnutie, a poukázal na to, že aj názory odborníkov sa líšili. Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár sa v tejto súvislosti stotožňuje so stanoviskom premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), že by mala ministerka vo funkcii ostať.

Viac o téme: Ministerka zdravotníctvaPeter PellegriniAndrea Kalavská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu