Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Opozícia sa po včerajšku búri: Ficov krok prekročil medze, zvolanie mimoriadnej schôdze

Opozícia už včera avizovala, že začne zbierať podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze Zobraziť galériu (14)
Opozícia už včera avizovala, že začne zbierať podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Včerajšiu schôdzu parlamentu, ktorá pôvodne mala byť tou poslednou, poznačilo viacero faktorov. Okrem toho, že bolo prelomené veto prezidentky v prípade zákona o prieskumoch, sa navyše zo stola zhodili takmer všetky opozičné návrhy na prerokovanie. Vo značnej miere sa o to pričinil sám predseda Smeru Robert Fico.

Opozícia tak na 53. schôdzi prišla o možnosť prerokovania viac ako polovice návrhov zákonov, ktoré boli na schôdzu predložené. Tento stav sa členovia opozičných táborov snažia napraviť zvolaním mimoriadnej schôdze, čo už včera avizovali na veľkej, spoločnej tlačovej konferencii. Dnes sa tí istí poslanci prihlásili o slovo opäť. Na mimoriadnu schôdzu už totiž podpisy zozbierali.

VIDEO Tlačová konferencia opozície:

Opozícia odovzdá podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze

Podpisy dnes odovzdajú

V úvode tlačovej konferencie Karol Galek kritizoval osobu Roberta Fica. "Nerobme tomu človeku reklamu," vyhlásil na úvod. Pokračoval, že koalícia sa bojí toho, že opozícia by mohla priniesť zákony, ktorý by ľuďom mohli pomôcť. Potvrdil, že opozícia vyzbierala konkrétne 50 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze.

VIDEO Opozícia sa po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Matovič povedal, že dnes do podateľne podpisy za zvolanie schôdze odovzdajú. "Čas keď si Fico užíval vysoké postavenie na čele moci sa kráti. Fico si je toho vedomý. Potom spraví takýto návrh, aby ukázal takúto moc. Človek, ktorému sa mafiánsky domček z karát rúca, chce ešte ukázať, že má nejakú moc," myslí si Matovič.

VIDEO Opozícia sa po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Cigániková odprezentovala všetkých 50 podpisov. "Nebolo žiadny problém ich zozbierať a nech si zbojnícka družina nemyslí, že sa budeme báť," hovorí Cigániková.

VIDEO Opozícia sa po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Návrhy zákonov opozície sa po včerajšom kroku presunuli na ďalšiu riadnu schôdzu, no je tu háčik. Tá sa pravdepodobne uskutoční až po voľbách, čo do veľkej miery zablokovalo možnosť prerokovania viacerých zákonov opozície. Tá na čele s Igorom Matovičom a Janou Cigánikovou včera avizovala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze.

VIDEO Opozícia sa po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Danko otvorí schôdzu pravdepodobne o týždeň

Predseda parlamentu Andrej Danko zvolá pravdepodobne mimoriadnu schôdzu parlamentu na stredu budúci týždeň. Avizoval to na tlačovej konferencii. Mimoriadnu schôdzu iniciovala opozícia po tom, ako v utorok (26. 11.) plénum rozhodlo o presunutí viacerých opozičných bodov predložených na aktuálnu schôdzu.


PRÁVE TERAZ Poslanci prelomili veto prezidentky: Moratórium na prieskumy sa predlžuje na 50 dní


VIDEO Opozícia sa po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Pošliapanie základného práva

Sám Matovič včera vyhlásil, že vyradenie opozičných návrhov považuje za pošliapanie základného práva predkladať návrhy zákonov na zlepšenie Slovenska. "Nedovolia nám pracovať. Chceme podávať návrhy, a dobré návrhy zákonov. Mohli sme veľa vecí zmeniť aj na tejto schôdzi," skonštatovala Cigániková.

Fico hovorí, že už nie je čas na ďalšie návrhy zákonov

Fico na včerajšie dianie v parlamente mal tiež čo povedať. "Mali sme dnes koaličnú radu a došlo k dohode vládnych strán, aby sa o zákonoch v prvom čítaní už nerokovalo," povedal Fico. Na opozičné pripomienky a kritiku reagoval tiež. "Toto je posledná schôdza NR SR. Môže byť ešte jedna, ale tá sa bude týkať prípadných vrátených zákonov prezidentkou," pokračoval predseda Smeru.

VIDEO Opozícia sa po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Položil tiež otázku, načo sa zaoberať zákonmi, ktoré nestihnú byť dokončené a prečo má NR SR rokovať zbytočne. "Platí zásada, že ak sú na konci volebného obdobia predložené zákony, ktoré nie je možné dorokovať, tak o týchto zákonoch sa nemôže rokovať," dodal Fico a povedal tiež, že nemajú žiadny dôvod dovoliť opozícii, aby si z pléna parlamentu robili predvolebnú tribúnu na kampaň.

VIDEO Opozícia sa po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Viac o téme: OpozíciaPodpisyMimoriadna schôdza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu