Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady: VIDEO Pellegrini si predvolal šéfa vojenských tajných

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini zvolal na dnes mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady štátu. Dôvodom je obvinenie Jaroslava Naďa, ktorý je podozrivý zo spáchania trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. Naď včera za oznamovateľa údajných trestných činov označil šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara.

Pellegrini dnes zvolal mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady štátu, na ktorej má byť okrem neho minister obrany Peter Gajdoš, ministerka vnútra Denisa Saková a aj šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar.

VIDEO Vyjadrenie Petra Pellegriniho

VIDEO Vyjadrenie Denisy Sakovej

VIDEO Peter Gajdoš po mimoriadnom rokovaní

Je na príslušných orgánoch, aby preverili aktivity Naďa

Či Naďove aktivity predstavujú bezpečnostné riziko pre štát, preveria príslušné orgány. Uviedol Pellegrini. Premiér zdôraznil, že predmetom rokovania BR neboli iba medializované informácie o vznesenom obvinení. „Rokovanie BR som zvolal preto, že aktivity konkrétneho pána, ktoré sa nediali posledný mesiac, sú komplexnejšieho charakteru a dotýkajú sa oblasti obrany, obranného priemyslu a bezpečnosti SR. Preto bolo na mieste, aby som sa uistil, že tí, čo majú konať, konajú, a všetko prebieha tak, ako má,“ povedal Pellegrini.

Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odmietol špecifikovať informácie z rokovania BR, informoval však, že akonáhle predseda Výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva (VS) zvolá rokovanie výboru, budú informovaní poslanci tohto výboru. „Takisto všetci traja ústavní činitelia dostanú budúci týždeň komplexnú informáciu,“ uviedol. Odmietol politické zasahovanie, nekoná sa podľa neho žiadna nadpráca. „Prosím, keby sa to prestalo prezentovať ako útok štátu na nevinného občana,“ zdôraznil.

Saková a Lučanský odmietli politický vplyv

Politický vplyvy odmietli aj ministerka vnútra Denisa Saková a prezident Policajného zboru Milan Lučanský. V prípade vznesených obvinení vyšetrovateľom NAKA voči Naďovi zdôraznili nezávislý postup vyšetrovateľa a dozorového prokurátora. „Ak vyšetrovateľ vzniesol obvinenia, predpokladám, že na to mal dôvod,“ uviedla Saková.

Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Obaja sú pripravení odpovedať na otázky týkajúce sa procesného postupu polície pred brannobezpečnostným výborom NR SR. Informácie z rokovania viac nešpecifikovali, podľa Lučanského však bolo rokovanie opodstatnené. „Myslím si, že tie informácie, ktoré som ja počul prvýkrát, že by mali odznieť a mali by sa prešetriť,“ povedal.

Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyšetrovací spis je len trápna slohová práca

Dnešné zvolanie Bezpečnostnej rady je len ďalším dôkazom toho, ako štátna moc zneužíva svoje kompetencie. Útočí na tých ľudí, ktorí upozorňujú na ich prešľapy, zlodejiny a nehospodárne nakladanie so štátnymi prostriedkami, tvrdia predstavitelia hnutia OĽANO. Závery z dnešného rokovania Bezpečnostnej rady SR len preukazujú absurditu obvinení voči Jaroslavovi Naďovi. Vyšetrovací spis je podľa hnutia len trápnou slohovou prácou plnou neprávd, nezmyslov a umelo vykonštruovaných obvinení.

Jaroslav Naď a Igor
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: topky-Vlado Anjel)

„Po tom, čo som včera videl vo vyšetrovacom spise neviem, či sa mám smiať alebo plakať. Myslel som si, že 30 rokov žijeme v demokratickom režime. Doteraz som netušil, že na Slovensku je zakázané komukoľvek klásť otázky, ani to, že je zakázané slobodne podnikať. Kam nás to ťahá súčasná vláda,“ pýta sa Naď s tým, žeho prekvapuje prístup premiéra Pellegriniho, ktorý nezvolal Bezpečnostnú radu SR v iných prípadoch. „Nevadili mu kriminálne aktivity Mariána Kočnera vrátane zneužívania orgánov činných v trestnom konaní na lustráciu novinárov a ich rodinných príslušníkov, nevadilo mu ovplyvňovanie rozhodovania súdov bývalou štátnou tajomníčkou Jankovskou, nevadili mu škandalózne nahrávky Dobroslava Trnku, ani neprípustné napojenie bývalého podpredsedu parlamentu Martina Glváča na mafiu. Vtedy bezpečnostná rada zvolaná nebola. Cítim sa preto naozaj poctený,“ dodal Naď.

Premiérovi sú bližšie praktiky ŠtB

Ako uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič, je neuveriteľné, že aj 30 rokov po revolúcií niekto otvorene  a priamo používa praktiky štátnej bezpečnosti z najhoršej éry komunistického teroru. „Premiér Pellegrini ukázal, že skôr ako slušnosť a charakter sú mu blízke praktiky komunistickej štátnej bezpečnosti, a neváha ich využiť na umlčanie človeka, ktorý bojuje proti korupcii a len za tento rok občanom Slovenska ušetril približne miliardu eur na pochybných tendroch ministerstva obrany,“ vyjadril sa Matovič. „Dnes ten, kto si myslel, že Pellegrini chce obhajovať právo a spravodlivosť, pochopil, že oveľa bližšie sú mu vykonštruované procesy proti najodvážnejším politickým súperom. A každého, kto sa odváži odhaliť nekalé kšefty súčasnej vlády, alebo nedajbože prekaziť jej špinavé biznisy, môžu slobodne odpočúvať, sledovať či navštíviť páni z NAKA s obvinením,“ vyjadril sa Matovič.

„Najhoršia predstava z čias boľševickej totality je, že u vás zazvonia nejakí páni, ukážu odznak štátnej bezpečnosti a povedia poďte s nami. Vaša rodina vás už nikdy neuvidí, pretože vás vo verejnom monster procese odsúdia ako nepriateľa štátu na trest smrti. Toto je to, čo nás najviac desí a čo by sme už nikdy nechceli zažiť,“ povedal Jaroslav Naď. „Dnes, 30 rokov po revolúcií, šéf vojenského spravodajstva dáva odpočúvať jemu nepohodlných občanov Slovenska na základe výmyslov. Príslušníci NAKA im následne vznášajú obvinenia a zabavujú telefóny a premiér Pellegrini hovorí o bezpečnostnej hrozbe pre SR. Vitajte na Slovensku v roku 2019.“

Gajdoš sa zastal Balciara

Minister obrany Peter Gajdoš si stojí za tým, že majetok, ktorý šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar nadobudol, dosiahol legálne. Povedal to pred piatkovým mimoriadnym rokovaním Bezpečnostnej rady SR. Podľa Gajdoša platí to, čo povedal po septembrovom parlamentnom výbore pre kontrolu VS, ktorý sa oboznamoval so zisteniami polície týkajúcimi sa nadobudnutia Balciarovho majetku.

Minister obrany Peter Gajdoš pred mimoriadnym rokovaním Bezpečnostnej rady štátu


Kauza Matovičovho politika: Prezradil detaily obvinenia, má ísť aj o medzinárodný škandál


Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Svoje zodpovedné odôvodnenie dal, vysvetlil to na výbore, ktorý sa s tým stotožnil,“ pripomenul minister. „Každý rok podpisujem jeho vyhlásenie o majetkovom priznaní, na základe príjmov a výdajov je to skutočne adekvátne tomu, čo tam uviedol,“ dodal minister obrany.

Okrem Gajdoša sa pred mimoriadnym rokovaním nikto nevyjadril. Saková uviedla, že sa vyjadrí až po rokovaní. Pellegrini a Balciar zrejme prišli iným vchodom. 

Pellegrini bezpečnostná rada

Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady štátu

Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady štátu zvolal predseda vlády SR Peter Pellegrini v súvislosti s podozrením na spáchanie trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti, ktorého sa mal dopustiť Jaroslav Naď z OĽaNO.

Podľa vyšetrovateľa NAKA mal žiadať utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenskej republiky a následne ich vyzradiť ďalším osobám. Konkrétne sa Naď mal niekoho z „bezpečnostného prostredia“ pýtať otázku súvisiacu s kauzou bývalého dôstojníka ruskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa.

Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Oznamovateľom údajného ohrozovania utajovanej skutočnosti je šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar. Ten na Naďa podal i ďalšie trestné oznámenie, týkajúce sa podnikania obvineného. Naď považuje obvinenia za absurdné a nepodložené. Za Balciarovou aktivitou vidí pomstu za to, že poukazoval na podozrenia týkajúce sa majetku šéfa Vojenského spravodajstva.

Mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: Peter PellegriniJaroslav NaďDenisa SakováJán Balciar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu