Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalšia úľava pre dôchodcov: Od januára nebudú musieť platiť koncesionárske poplatky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Seniori nebudú od budúceho roka platiť koncesionárske poplatky. Poslanci podporili návrh, ktorým Slovenská národná strana (SNS) podľa predsedu strany Andreja Danka plní svoje sľuby zo začiatku funkčného obdobia.

„SNS od začiatku hovorí, že verejnoprávny rozhlas a televízia môžu fungovať aj bez koncesionárskych poplatkov,“ uviedol pred časom predseda národniarov Danko. Základná sadzba úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS je pre domácnosť 4,64 eura mesačne. Polovicu, teda 2,32 eura mesačne, platia dôchodcovia (starobní, invalidní, vdovskí a sirotskí) a poberatelia dávky v hmotnej núdzi. Od povinnosti platiť úhradu je plne oslobodený platiteľ, ak žije v domácnosti s fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má v jeho domácnosti trvalý pobyt, alebo sám je ťažko zdravotne postihnutý. Zákon vymedzuje aj zamestnávateľov oslobodených od povinnosti platiť úhradu, napríklad školy, školské zariadenia, nemocnice, liečebne či hospice.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov bude mať na rozpočet dopad osem miliónov eur. V parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska v prvom čítaní to uviedol poslanec za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Eduard Heger. „Zatiaľ sme sa nedozvedeli, z čoho to chcete zaplatiť. Ale tiež ma zaujíma, prečo predkladáte takýto návrh práve teraz, keď sa blížia voľby," pýtal sa v pléne opozičný poslanec. Podľa neho mohla SNS prísť s týmto návrhom hneď v prvý rok vládnutia. „Suma z hľadiska pomoci ľuďom je zanedbateľná, aj keď dôchodcov poteší asi každé euro," dodal Heger. Novela nadobudne účinnosť 1. januára 2020.

Viac o téme: JanuárPlatbaKoncesionárske poplatkySenioriDôchodcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu