Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Most stratil ďalšieho poslanca: Definitívny ODCHOD Cséfalvayovej, Bugár reaguje

Katarína Cséfalvayová Zobraziť galériu (4)
Katarína Cséfalvayová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dlho sa o tom v kuloároch hovorilo, a teraz je to oficiálne tu. Poslankyňa Národnej rady SR Katarína Cséfalvayová odchádza z Mosta-Híd, opúšťa tak aj poslanecký klub. Potvrdila to Cséfalvayová. Strana aj klub podľa jej slov prestali byť platformou, v ktorej vedela plnohodnotne presadzovať hodnoty, na ktorých jej záleží. O Cséfalvayovej sa už dlhodobo hovorí v kontexte novovznikajúcej strany exministra zdravotníctva Tomáša Druckera Dobrá voľba. Poslankyňa uviedla, že sa k tejto téme vyjadrí, keď to bude aktuálne.

"Po dlhých úvahách som sa rozhodla vystúpiť z Mosta-Híd," uviedla vo svojom stanovisku. Pripomína, že už pred letom avizovala, že bude uvažovať o svojej politickej budúcnosti. "Vzhľadom na blížiaci sa koniec platnosti koaličnej zmluvy som sa definitívne rozhodla, že s Mostom-Híd nebudem ďalej spájať svoju budúcnosť. Poslanecký klub aj politická strana, bohužiaľ, prestali byť platformou, v ktorej som vedela plnohodnotne presadzovať hodnoty, na ktorých mi záleží," doplnila Cséfalvayová.

Predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi dala k dispozícii funkciu predsedníčky parlamentného Zahraničného výboru. "Prejavil mi však ďalej dôveru ako jeho predsedníčke," dodala. „Predseda strany Béla Bugár zobral rozhodnutie Kataríny Cséfalvayovej na vedomie,“ priblížila Debnár.

Možný odchod ku Druckerovi

Cséfalvayová sa už pred niekoľkými mesiacmi netajila tým, že sú jej blízke názory bývalého ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, ktorý zakladá stranu Dobrá voľba. Potvrdila to vtedy pre portál Trend. Drucker už pritom má za sebou krst ohňom a odovzdal 30-tisíc hlasov na registráciu strany a je teda definitívne, že sa zúčastní volieb 2020. To, či Cséfalvayová odíde do Druckerovej strany ešte nie je isté.

Most stratil ďalšieho poslanca:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Cséfalvayová sa rozhodla odísť preto, že strana aj klub podľa jej slov prestali byť platformou, v ktorej vedela plnohodnotne presadzovať hodnoty, na ktorých jej záleží. Most-Híd má v Národnej rade SR bez Cséfalvayovej 11 poslancov.

Koalícia má v súčasnosti oficiálne podľa počtu poslancov zaradených v kluboch 74 hlasov (Smer-SD 48, SNS 15, Most-Híd 11, pozn.). Dlhodobo ju však podporujú napríklad nezaradení poslanci Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek a Peter Marček.


Masívne zemetrasenie v Moste-Híd: Sólymos sa vzdáva funkcie, Nagy a Fedor končia!


Od kompromisu sa politici vzdialili

Poslankyňa uvádza, že koalícia sa vzdialila od ideového pochodu programového vyhlásenia vlády. "V Programovom vyhlásení vlády SR, ktoré som 3,5 roka podporovala bol vzhľadom na výsledky volieb v roku 2016 pre Slovensko dobrým dokumentom. Bohužiaľ, viacerí politici a strany prestali dodržiavať slovo a zásadne sa vzďaľovali od dohodnutého kompromisu," tvrdí Cséfalvayová.

Most stratil ďalšieho poslanca:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Katarína Cséfalvayová)

"V čase ukončenia platnosti koaličnej zmluvy, ktorý je sprevádzaný ďalšími excesmi som sa rozhodla ukončiť členstvo v Moste-Híd a prestávam podporovať súčasnú vládnu koalíciu," potvrdila odchod z koalície Cséfalvayová v statuse a potvrdila, že hľadá stranu, v ktorej by vedela uplatňovať svoje postoje.

Most zažíva vlnu odchodov

Strana Most-Híd si neprechádza najlepším obdobím. Minulý týždeň sa rozhodol rady klubu opustiť poslanec Martin Fedor, ktorého nasledoval bývalý člen strany a exminister životného prostredia József Nagy.

Martin Fedor odišiel pre rozdielne názory, podobne ako Cséfalvayová
Zobraziť galériu (4)
Martin Fedor odišiel pre rozdielne názory, podobne ako Cséfalvayová  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Zároveň na sociálnej sieti oznámil svoj zámer odstúpiť z podpredsedníckeho postu minister životného prostredia László Sólymos, ktorý po sneme strany, ktorý sa uskutočnil v sobotu, tvrdil, že chce dať priestor novým tváram. Na posty podpredsedov sa dostali Peter Krajňák a Attila Agócs.

Viac o téme: PoslankyňaNR SRMost-HídKatarína Cséfalvayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu