Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nekonečná schôdza v parlamente: FOTO Rozprava o odvolávaní premiéra sa natiahla do noci

V parlamente bolo krátko pred polnocou už len zopár poslancov Zobraziť galériu (7)
V parlamente bolo krátko pred polnocou už len zopár poslancov (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál, Naty Blahová)

BRATISLAVA - Slovenský parlament má za sebou menšiu verziu dlhých nožov, aj keď sa na nej nezúčastnila takmer väčšina poslancov. Išlo o včerajšiu mimoriadnu schôdzu ohľadom odvolávania premiéra Petra Pellegriniho. Tá sa totiž pretiahla až do neskorých, nočných hodín.

Opoziční poslanci podpismi iniciovali mimoriadnu schôdzu, počas ktorej chcú odvolávať premiéra Petra Pellegriniho. Tú sa im po dvoch neúspešných pokusoch počas minulých dní podarilo otvoriť. Začala sa o 13:00. Premiér bol na nej dokonca tiež prítomný a jednotlivých poslancov počúval. Pomerne dlhé a intenzívne výstupy mal predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič, ktorý počas prvého výstupu pri rečníckom pulte strávil aj dve hodiny.

Nekonečná schôdza v parlamente:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)

Zostala len Kalavská

Pri pulte sa vystriedali viacerí opoziční poslanci a nechýbali samozrejme ani ministri ako Peter Žiga a prítomná bola aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Neskôr sa ukázalo, že práve ona bola jednou z tých ľudí, ktorá napriek výzve Žigu, aby poslanci už nepočúvali Matovičove slová a išli domov, ostala naďalej sedieť na schôdzi. Opozičný poslanec Miroslav Sopko sa s tým zdôveril na sociálnej sieti.

Nekonečná schôdza v parlamente:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Miroslav Sopko)

Koniec po viac ako desiatich hodinách, výsledok v utorok

Po vyše desiatich hodinách sa skončila rozprava počas mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce opozícia odvolať premiéra Petra Pellegriniho. Jej výsledok sa dozvieme v utorok 17. septembra o 9:00. V rozprave vystúpilo takmer 20 poslancov, väčšina opozičných. Premiéra obhajovala len hŕstka koaličných poslancov.


Odvolávanie Pellegriniho v parlamente: Matovič začal monológ, podľa neho je najzbytočnejší premiér


Za vládu vystúpil v pléne podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. Parlamentu opísal, čo všetko dokázala vláda pod taktovkou Pellegriniho. Opozičným poslancom sa nepáči, ako sa predseda vlády postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom. Medzi poslednými, ktorí zo sály odchádzali bol aj náhradník za europoslanca Eugena Jurzycu Jakub Nedoba.

Jakub Nedoba pri odchode zo sály medzi poslednými
Zobraziť galériu (7)
Jakub Nedoba pri odchode zo sály medzi poslednými  (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)

Poslanci OĽaNO vrátane Matoviča či Gábora Grendela sa ešte stihli odfotiť pred odchodom zo sály a podľa parlamentných digitálnych hodín bolo už niečo krátko pred polnocou.

Nekonečná schôdza v parlamente:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger)

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič označil predsedu vlády za najzbytočnejšieho premiéra, ktorý za rok a pol nespravil nič. „Vaša argumentácia bola postavená na tom, že musíme počkať na výsledky orgánov činných v trestnom konaní. Chceli ste od Slovenska, aby sklonilo hlavu, aby sme čakali, kým súdy rozhodnú, že Monika Jankovská sa spreneverila svojej funkcii. My sme naopak chceli, aby ste chránili morálnu zodpovednosť a vieru ľudí v spravodlivosť. Vy ste sa namiesto toho v tejto kľúčovej situácii rozhodli, že budete slúžiť mafii, ktorej slúžite už 19 rokov, a tou mafiou je Smer-SD,“ povedal vo svojom vystúpení Matovič.

Žiga vyhlásil, že ide o najslabšiu schôdzu

Minister hospodárstva Peter Žiga Matovičovi povedal, že je to najslabšia schôdza, akú predseda hnutia zvolal. „Ani sa Vám nečudujem, pretože päť percent, ktoré máte podľa posledných prieskumov, je predsa potrebné nejako zvýšiť, tak prečo nie takýmto politickým divadielkom," uviedol.


VIDEO V prípade Jankovskej som konal, ako som mal, reaguje premiér Pellegrini


​Premiér pri svojej obhajobe v pléne povedal, že nikdy nepočul také slabé zdôvodnenie odvolávania člena vlády. „Ak ma navrhujete odvolať len za to, že Monika Jankovská neprišla o funkciu v ten moment, ako ste si priali Vy, nech sa páči, odvolávajte ma každý deň," uviedol Pellegrini a dodal, že spôsob, akým vystupuje Matovič, je spôsobený možno tým, že mu nebolo dopriate chodiť po Slovensku. 

Peter Pellegrini čelí pokusu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

„Nebolo Vám dopriate, aby Vám ľudia v regiónoch ďakovali za to, čo ste pre nich urobili, ako ste pomohli riešiť ich problémy. Lebo Vy ste nič také nerobili, len luxusne sedíte v opozičnej lavici a beriete luxusný plat. Nenesiete zodpovednosť za nič, čo sa v tomto štáte deje, lebo ste žiadnu exekutívnu funkciu nezastávali. Je mi úprimne ľúto, že ste nezažili, aké je to niekomu pomôcť," uviedol v pléne Pellegrini.

Pellegrini hovorí Matovičovi, že účet mu vystavia občania

Na mimoriadnej schôdzi, ktorá sa začala v piatok o 13:00, sa prezentovalo 130 poslancov. Predchádzajúce dva pokusy boli neúspešné. Schôdzu sa nepodarilo ani na dvakrát otvoriť v prvom plánovanom termíne (6. septembra), ani v druhom (9. septembra). Plénum nebolo uznášaniaschopné.

Minister hospodárstva Peter Žiga v parlamente
Zobraziť galériu (7)
Minister hospodárstva Peter Žiga v parlamente  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Predseda parlamentu Andrej Danko zaradil túto mimoriadnu schôdzu ako posledný bod riadnej, 49. schôdze. Opozícia vyzbierala podpisy pod ďalšiu schôdzu s tým istým cieľom, rozprava k nej sa práve skončila.

Viac o téme: ParlamentOdvolávanieMimoriadna schôdzaRokovanie Peter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu