Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Masívne zemetrasenie v Moste-Híd: Sólymos sa vzdáva funkcie, Nagy a Fedor končia!

László Solymos, József Nagy a Martin Fedor Zobraziť galériu (5)
László Solymos, József Nagy a Martin Fedor (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že v pomyselný piatok trinásteho to pre stranu Most nevyzerá ružovo. Za jediný deň oznámil odchod bývalý europoslanec, poslanec Národnej Rady SR a akoby to nestačilo, súčasný minister životného prostredia sa chce stiahnuť z postu podpredsedu strany.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa na sobotňajšom (14. 9.) sneme strany Most-Híd (14.9.) vzdá miesta podpredsedu a ďalších straníckych funkcií, zo strany však neodchádza. Uviedol to v piatok na sociálnej sieti s tým, že chcel informáciu oznámiť až na sneme, prenikla však už do médií.

Sólymos svoje rozhodnutie detailne popisuje v statuse na sociálnej sieti a dodal, že pôvodne chcel svoj zámer oznámiť až na sneme, ktorý prebehne zajtra. "Chcel som svoje rozhodnutie najprv oznámiť mojim straníckym kolegom počas zajtrajšieho snemu. Tak ako sa to patrí. Bohužiaľ, už som sa o svojom rozhodnutí dočítal v médiách. Teda mi neostáva len informáciu potvrdiť," uviedol minister životného prostredia.

Masívne zemetrasenie v Moste-Híd:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/László Sólymos)

Ako jeden z hlavných dôvodov uvádza, že chce dať priestor mladým. "Vzdávam sa miesta podpredsedu strany práve preto aby dostali priestor mladí šikovní ľudia, ideálne so skúsenosťami z regiónov. Som si istý, že práve oni dodajú do kampane novú energiu a plné nasadenie," uvádza minister.

Odchody ako na páse

Bývalý europoslanec a exminister životného prostredia József Nagy oznámil odchod z Mosta-Híd, pridáva sa k vznikajúcemu hnutiu Összefogás-Spolupatričnosť. Informoval o tom na sociálnej sieti. Nagy nedávno pre TASR potvrdil, že už nebude kandidovať za Most-Híd a že s vznikajúcim hnutím sympatizuje.

József Nagy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Nagy odchádza pre nesúhlas s tým, že sa Most-Híd a SMK nedohodli na koalícii do budúcoročných parlamentných volieb. "Do poslednej chvíle som dúfal, že úzke vedenie strany Most namiesto odmietnutia spolupráce zmení svoj postoj a v sobotu na sneme dôjde k zodpovednému, pozitívnemu prevratu. Keďže signály ukazujú, že nastane opak, som oznámil odchod zo strany," napísal Nagy na sociálnej sieti.

Zároveň oznámil, že sa pridáva k vznikajúcemu hnutiu Összefogás-Spolupatričnosť. "Súhlasím s jeho úsilím a urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby elán a túžba konať v kombinácii so skúsenosťami a schopnosťami prispeli k tomu, aby Maďari na Slovensku nestratili svoju parlamentnú reprezentáciu," vyhlásil Nagy. Za vznikajúcim hnutím sú aj členovia SMK, čo potvrdila aj táto mimoparlamentná strana.

"V uplynulých dňoch sme sa viackrát stretli s bývalým poslancom EP Józsefom Nagyom a vítame jeho dnešné vyjadrenie, že stojí na strane spolupráce a spájania maďarských politických síl," uviedlo vznikajúce hnutie. V súvislosti so zastúpením maďarskej menšiny zdôrazňuje potrebu spájania síl a personálnej obnovy.

Strana Most-Híd už pred pár dňami uviedla, že rešpektuje rozhodnutie Józsefa Nagya nekandidovať za ňu v budúcoročných parlamentných voľbách. V súvislosti so vznikajúcim hnutím pre TASR dodala, že hoci prípravný výbor hnutia Spolupatričnosť v maďarskom jazyku nazval "zjednotením", samotná iniciatíva vytvára priestor na ďalšie rozdrobenie maďarských voličov.


MIMORIADNE Poslanec Fedor odchádza z Mosta-Híd, koalícia stratila väčšinu!


Klub a koalíciu opustil dnes poslanec Fedor

Dnes pritom nejde o prvé zásadné zmeny v Moste. Už poobede poslanec Martin Fedor oznámil, že odchádza z koalície aj z klubu strany. 

Martin Fedor opúšťa klub Most-Híd

Vo svojom stanovisku poukazuje na množiace sa propagandistické a populistické návrhy, neschvaľovanie strategických bezpečnostných dokumentov. Fedor hovorí, že nechce byť súčasťou rozbiehajúcich sa pretekov o rôzne ľúbivejšie, populistické a zároveň aj kriticky nezodpovedné návrhy.

"Pán Nagy svoje rozhodnutie dnes oznámil aj oficiálne. Pán Nagy sa netají s tým, že odchádza kvôli záverom republikovej rady strany, inými slovami, nedokázal sa vysporiadať s rozhodnutím väčšiny. Pán Sólymos svoj podpredsednícky post uvoľní kolegovi, predstaviteľovi mladšej generácie Mosta-Híd. Martin Fedor nebol členom strany, o tom, že odchádza z poslaneckého klubu, informoval pána predsedu, ktorý jeho rozhodnutie berie na vedomie," informovala hovorkyňa hnutia Most-Híd Klára Debnárová.

Viac o téme: József NagyMost-HídMartin FedorLászló Sólymos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu