Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

AKTUÁLNE Koaličná kríza je opäť tu! Fico ruší program, Danko hovorí o zlyhaní vlády

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Kancelária NR SR)

BRATISLAVA - Podľa najnovších informácií má koalícia za sebou pomerne búrlivú koaličnú radu, po ktorej sa rázne postavil do konfrontácie predseda SNS Andrej Danko. Po tlačovej konferencii ministerstva financií ho nahnevalo hlavne zdraženie cigariet, ktoré podľa jeho slov národniari nikdy nepodporia.

Ranné rokovanie vlády sa nezaobišlo bez návrh novely zákona o spotrebných daniach z tabaku a tabakových výrobkov. Prišlo s ním práve ministerstvo financií vedené šéfom rezortu Ladislavom Kamenickým. Novela upravuje sadzby spotrebnej dane tak pre cigarety, ako aj pre bezdymové tabakové výrobky a tabak.

Andrej Danko nesúhlasí s rastom daní z cigariet

Danko rázne odmietol zdražovanie cigariet

Danko je po novele, s ktorou prišiel Kamenického rezort poriadne prekvapený. "Máme za sebou pomerne pragmatickú koaličnú radu," začal tlačový brífing Danko, ktorý bol viac spokojný s tým, ako rezort kedysi viedol Peter Kažimír. "SNS žiadne zdražovanie cigariet nepodporí. Zaťažujú sa peňaženky ľudí, vymýšľajú sa dane, ktoré dnes zaťažujú ľudí. Som si vedomý že štát musí mať zachovaný príjem, ale existujú aj iné spôsoby. Žijeme v dobe, kedy štát zaspal," vyhlásil Danko, ktorý dodal, že svoje výhrady už osobne adresoval aj Bélovi Bugárovi a Robertovi Ficovi, ktorý mal mať napoludnie tlačovú konferenciu ohľadom obedov zadarmo, ktorú najskôr presunul a potom ju zrušil, čo médiám oznámil hovorca Smeru Ján Mažgút.

"Chcem aby bola zvolaná koaličná rada, kde budú prítomní všetci zo Smeru vrátane Roberta Fica a Petra Pellegriniho, vzhľadom na doladenie štátneho rozpočtu. Zablokoval som preto zrýchlené legislatívne konanie. Je to vážne porušenie koaličnej zmluvy zo strany ministerstva financií," oznámil svoj dojem z novely Danko. „Mne nebude nijaký minister robiť tlačovú besedu, kde ma informuje, že ideme zaťažovať ľudí. Nevidím dôvod na porušovanie koaličnej zmluvy ďalej. Ani jeden sme o tomto návrhu nevedeli. Ani Béla Bugár, ani Robert Fico o tomto návrhu nevedeli,“ rozhorčene dodal Danko.

Kamenický nechce vyvolávať vášne

Minister financií Ladislav Kamenický už reagoval na Dankove slová. "Ja som ako minister zodpovedný za to, že pripravujeme rozpočet na budúci rok. Tento príjem, ktorý je vo výške 101 miliónov, mal pomôcť zostavovaniu rozpočtu na budúci rok," reaguje Kamenický a dodáva, že matematika nepustí.

"Nechcem, aby sa vyvolávali zbytočné vášne. Nie je v tom žiadna politika. Ak nejaká koaličná rada bola, nebol som na ňu pozvaný, a teda rád sa takejto rady zúčastním, ak budem pozvaný. Čo sa týka fajčenia, skutočne to nie je predmet spotrebného koša bežných  ľudí. Bavíme sa o tom, či sa ten fajčiar rozhodne fajčiť alebo nefajčiť, je to jeho slobodné rozhodnutie. Myslím si, že je to opatrenie, ktoré sa najmenej dotkne bežných ľudí," uzavrel Kamenický a povedal, že sa chce vyhnúť medzinárodnej blamáži v Bruseli.

Rezort financií chcel viac peňazí v štátnom rozpočte

Zvýšenie spotrebnej dane z tabaku a tabakových výrobkov prinesie do štátneho rozpočtu budúci rok približne 101 miliónov eur, z toho z tradičných tabakových výrobkov asi 95 miliónov eur a približne 6 miliónov eur z bezdymových tabakových výrobkov. Informoval o tom v stredu na brífingu šéf Ministerstva financií (MF) SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

"Zvýšenie dane prinesie do štátneho rozpočtu 101 miliónov eur v roku 2020. V rokoch 2021 a 2022 by to malo byť ročne okolo 137 miliónov eur," spresnil. Novela zákona podľa MF SR počíta so zvýšením spotrebnej dane na cigarety zo súčasných 64,10 eura na tisíc kusov (ks) na úroveň 74,60 eur/1000 ks. V praxi by to mohlo znamenať zvýšenie ceny škatuľky najpredávanejších cigariet v priemere približne o 40 centov.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Teda zatiaľ čo dnes je priemerná cena takejto škatuľky približne 3,40 eura, od februára budúceho roka by sa mala zvýšiť v priemere asi na 3,80 eura, čo bude podľa Kamenického stále druhá najnižšia cena v porovnaní s okolitými krajinami. Konečné slovo v stanovení ceny pre spotrebiteľa však majú výrobcovia tabakových výrobkov.

Slovensko vraj nie je jediná krajina

MF SR upozornilo, že zvyšovanie cien cigariet je plánované vo všetkých krajinách V4 a väčšina z našich susedov plánuje zvýšenie cien aj pre bezdymové tabakové výrobky. Novela zákona preto prináša zvýšenie sadzby aj pre tieto výrobky, a to zo súčasných 76,70 eur/kg tabaku na 146,10 eur/kg tabaku. Priemerná cena za škatuľku bezdymových cigariet by sa tak zvýšila asi o 50 centov, približne na 4 eurá, čím by sa Slovensko vyrovnalo okolitým krajinám. Súčasne sa zvyšuje aj sadzba spotrebnej dane na tabak na 89,30 eur/kilogram.

MF SR navrhuje účinnosť zmien od 1. februára 2020 s dvojmesačným prechodným obdobím. V praxi by to znamenalo, že cigarety so starými kontrolnými známkami, a teda nižšou cenou, by sa na Slovensku mohli dopredávať do 1. apríla 2020. Po tomto termíne už bude možný iba predaj cigariet a bezdymových tabakových výrobkov s novou sadzbou dane.

Viac o téme: Koaličná rada Andrej DankoZdražovanie cigariet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu