Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Strach alebo taktika? Koalícia definitívne zablokovala odvolávanie Pellegriniho: Prvé reakcie

Dnes pokračuje mimoriadna schôdza, na ktorej sa pokúsia odvolať premiéra Petra Pellegriniho Zobraziť galériu (12)
Dnes pokračuje mimoriadna schôdza, na ktorej sa pokúsia odvolať premiéra Petra Pellegriniho (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. , TASR – Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Dnes pokračuje mimoriadna schôdza, počas ktorej sa opoziční poslanci, ktorí iniciovali zasadanie Národnej rady SR, pokúsia odvolať premiéra Petra Pellegriniho. Dôvod, ktorý uviedli, súvisí s tým, že premiér neodvolal dnes už bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú, ktorá z postu medzičasom odstúpila sama. Zostáva však sudkyňou.

- Opozícia sa pokúšala druhýkrát odvolať premiéra Petra Pellegriniho

- Prvý a ani druhý pokus o zvolanie schôdze sa nepodaril, prítomných bolo najviac 68 poslancov

- Na rokovanie sa opäť nedostavil predseda Sme rodina Boris Kollár

- Mimoriadna schôdza sa začala o 13:00

VIDEO Reakcia Andreja Danka

Stanovisko predsedu parlamentu Andreja Danka po mimoriadnej schôdzi

VIDEO Reakcia opozičných strán

Opoziční poslanci reagujú na zablokovanie mimoriadnej schôdze

VIDEO Ani druhý pokus o zvolanie schôdze nebol úspešný

Schôdzu o odvolaní Pellegriniho sa nepodarilo ani druhýkrát otvoriť

​VIDEO Prvý pokus o zvolanie schôdze sa opäť nepodaril

Druhú schôdzu o odvolaní Petra Pellegriniho sa opäť nepodarilo otvoriť

Schôdzu sme sledovali ONLINE:

 

15:42 Online dnešných udalostí v parlamente týmto ukončujeme. Ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.

15:25 Danko by bol rád, keby Boris Kollár zaplatil výdavky za zorganizovanie mimoriadnych schôdzí.

15:21 Danko dodáva, že je hrdý na rokovací poriadok a že v zahraničí naňho počúva samé chvály. "Lajdáckosť opozície nie je koalícia povinná kompenzovať," uzatvára Danko.

15:20 Podľa Danka je elementárnou povinnosťou poslancov, ktorí sa pod zvolanie takejto schôdze podpísali byť na takej schôdzi.

15:18 "Ak ste si všimli, 67 poslancov bolo dnes prítomných. 62 poslancov bolo opozície a 5 koalície," uvádza Danko.

15:17 Danko opakuje, že odvolávanie predsedu vlády prebehne na nasledujúcej riadnej schôdzy v rámci posledného bodu programu.

15:16 Prebieha brífing predsedu Andreja Danka.

15:08 "Ten človek nemá ani odvahu, aby sa postavil pred poslancov alebo novinárov. Je to bábka riadená Robertom Ficom. Nestačí na riadenie krajiny," kritizuje Sulík.

15:01 Natália Blahová uvádza, že ešte v priebehu dneška chcú zozbierať zvyšok podpisov na zorganizovanie ďalšej mimoriadnej schôdze na odvolávanie Pellegriniho.

ONLINE Strach alebo taktika?
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

14:59 Slovo si prebral Ján Budaj, ktorý situáciu prirovnáva k "noci dlhých nožov" za Mečiarovej éry, kedy sa v parlamente sedelo do noci.

14:55 "Mal som nádej ešte v piatok, kedy sa Pellegrini vyjadroval, že v pondelok si to pôjde rozdať s opozíciou. Čiastočne som veril som aj Bugárovi, ktorý tvrdil, že schôdza sa otvorí," dodáva sklamaný Sulík.

Igor Matovič a Richard
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

14:53 Sulík vyzýva na to, aby sa začalo konať. "Je to slabý premiér. Je na smiech," uvádza Sulík. Dodal, že hlavné Pellegriniho úkony sú jazdiť na traktore či vešať záclony.

14:52 Matovič pred prenechaním slova Sulíkovi hovorí, že strany OĽaNO a SaS sa nenechajú zlomiť. "Zozbierali sme už 24 podpisov a podáme opätovný návrh na odvolanie. Pridávame dôvod, že je to človek, ktorý chránil Moniku Jankovskú a že pošliapal ústavu," uzavrel Matovič.

14:49 "Treba povedať, že Peter Pellegrini spáchal zločin voči spravodlivosti. Rozhodol sa, že bude slúžiť mafii a nechal vtedy Moniku Jankovskú na ministerstve spravodlivosti," povedal Matovič.

ONLINE Strach alebo taktika?
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

14:48 Matovič hovorí, že takéto praktiky sa nediali ani za čias Vladimíra Mečiara či Roberta Fica. "Peter Pellegrini sa zachoval ako kovaný zbabelec. Pred kamerami hovorí o tom, že do práce chodia, no poprosil koaličných poslancov, aby sa schôdza za jeho odvolanie nemohla spustiť," uviedol Matovič s tým, že dnes už opozícia dostala od koalície 4 hlasy.

14:47 Začal sa mimoriadny brífing SaS a OĽaNO. "To čo sa dnes stalo sa dnes zapíše do histórie," začal Matovič.

14:35 O chvíľu začína brífing opozičných strán.

14:18 Predseda SaS Richard Sulík a predseda OĽaNO avizujú mimoriadny brífing vo foyer NR SR o 14:40, na ktorom budú reagovať na dnešné neúspešné otvorenie schôdze. Podľa našich informácií brífing ohlásil aj predseda SNS Andrej Danko.

Matovič drží v ruke výtlačok z piatkového výroku Bélu Bugára (Most-Híd)
Zobraziť galériu (12)
Matovič drží v ruke výtlačok z piatkového výroku Bélu Bugára (Most-Híd)  (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

14:12 Prvé reakcie prichádzajú z radov OĽaNO. „Peter Pellegrini v panickom strachu pred pravdou sa správa horšie ako Vladimír Mečiar. Po tom, čo sa dokázalo prepojenie vlády s mafiou, bráni parlamentu, aby ho mohol odvolávať. Znemožňuje tak prácu opozície, ktorej hlavnou úlohou je kontrola vládnej väčšiny,“ uviedol predseda OĽaNO Igor Matovič.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

14:08 Danko skonštatoval, že schôdzu ukončí. Zároveň informoval o výsledkoch poslaneckého grémia. "Poslanci Kollár a Sloboda nie sú regulérne ospravedlnení. Končím 48. schôdzu národnej rady. Navrhnem odvolávanie do programu nasledujúcej schôdze. Bude to posledný bod riadnej schôdze," uzavrel Danko. Nasledujúca 49. schôdza národnej rady začína zajtra, 10. septembra o 13:00.

14:06 Prítomných je 68 poslancov. NR SR nie je schopná sa uznášať.

14:06 Zisťuje sa počet poslancov.

14:01 Po odklade začiatku schôdze bude predseda parlamentu Danko opäť zisťovať uznášaniaschopnosť pléna. Vyhlásil, že ak sa schôdzu nepodarí zvolať, tak ju ukončí.

13:35 Podľa informácií Denníka N bola schôdza opäť bojkotovaná. Poslanci koalície v sále boli, ale neodprezentovali sa. 

13:05 Niektorí reagujú pokrikom "hanba!"

ONLINE Strach alebo taktika?
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

13:04 Prítomných je 67 poslancov parlamentu. Národná rada nie je schopná sa uznášať. Danko odkladá schôdzu o hodinu. Zároveň na 13:45 zvolal predseda NR SR Andrej Danko poslanecké grémium. Zároveň pohrozil, že ak nedôjde k vyriešeniu tejto situácie, tak schôdzu ukončí.

ONLINE Strach alebo taktika?
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

13:03 Danko otvára schôdzu Národnej rady SR. Uvádza, že dôvod preloženia bola nedostatočná väčšina všetkých poslancov. Zisťuje sa aktuálny počet poslancov.

ONLINE Strach alebo taktika?
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

13:02 Otvorenie schôdze NR SR.

Skúsia to opäť

Schôdzi bude predchádzať Koaličná rada, ktorá sa má zísť dopoludnia. V piatok sa mimoriadnu schôdzu ani na dvakrát predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi nepodarilo otvoriť. Prezentovalo sa menej než 70 poslancov, pričom na otvorenie schôdze je potrebných 76 prítomných. Predseda vlády i šéf parlamentu v piatok vyzvali opozíciu, aby sa v pondelok zúčastnila na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu premiéra.

„Ctím si parlament. Odvolávanie predsedu vlády je právom opozície, ale patrí aj k najvýznamnejším počinom, ktoré môže opozícia voči premiérovi spraviť. Preto by som očakával, že tak budú k tomu aj pristupovať,” povedal Pellegrini s tým, že on sa odvolávania nebojí. Začiatok schôdze je neplánovaný na 13:00.

Tlačová konferencia po piatkovej schôdzi.
Zobraziť galériu (12)
Tlačová konferencia po piatkovej schôdzi.  (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko po neúspešnom piatkovom odvolávaní vyzval opozíciu, aby poslanci na schôdzu, ktorú sami iniciovali, prišli. Podľa portálu Aktuality.sk sa zároveň opäť nedostaví Boris Kollár. Ten sa má prezentovať až na zajtrajšej riadnej 49. schôdzi parlamentu. Kollár sa dnes vracia z New Yorku, kde bol v kontexte dlhodobo plánovanej charity.


ONLINE Odvolávanie Pellegriniho presunuli: Koalícia a opozícia sa navzájom obviňujú


Stretnutie koalície pred odvolávaním

Koaliční lídri sa v pondelok dopoludnia zišli na Koaličnej rade. Na nej rokujú predseda Smeru-SD Robert Fico, šéf Mosta-Híd Béla Bugár a predseda SNS Andrej Danko spolu s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). 

Lídri koalície sa na pondelkovej koaličnej rade venovali programu nadchádzajúcej riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Povedal to predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) s tým, že preňho je priebeh schôdze dôležitý najmä z hľadiska schvaľovania zákonov.

"Okrem dvoch, troch zákonov z toho veľkého počtu na koaličnej rade nevznikli žiadne problémy. Myslím si, že schôdza z hľadiska vládnych a poslaneckých návrhov, až na pár výnimiek, by mala byť dôstojná, že nie sú problémy," povedal Danko s tým, že je najvyšší čas baviť sa o tom, čo môže vyrieši problémy ľudí. Podstatné je preňho to, aby prešli v pléne napríklad návrhy na zníženie dane z príjmov, DPH či oslobodenie dôchodcov od koncesií a podobne.

 Koaliční partneri podľa jeho slov hovorili aj o návrhu predsedu Smeru-SD Roberta Fica o vymáhaní výživného štátom. Danko jeho návrh akceptuje, problém však nevidí len v samotnom vymáhaní. Pri spore o výživné považuje za dôležité, aby súd do 30 dní rozhodol o jeho výške. Danko avizoval, že takýto návrh plánuje predložiť.

Na otázku, či má jasno v tom, kto šéfuje Smeru-SD, odpovedal, že je to záležitosť vzťahu Fica s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Podľa svojich slov do situácie nechce vnášať zbytočné emócie. Podstatné sú pre neho v súčasnosti návrhy zákonov, ktoré môžu pomôcť ľuďom. "O tom sme sa dnes tri hodiny zodpovedne rozprávali," dodal Danko v súvislosti s koaličnou radou.

Matovič za tým vidí zbabelosť

Podľa lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča je dôvodom mimoriadnej schôdze zbabelosť, s akou sa premiér Pellegrini postavil k odvolaniu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom. „Smer sa bojí schôdze,” povedal v piatok Matovič s tým, že „koalícia poskytla opozícii tri hlasy na otvorenie schôdze".

Igor Matovič
Zobraziť galériu (12)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa Matoviča sa neprezentoval ani jeden poslanec za Smer-SD. Zo Slovenskej národnej strany sa prezentoval len Andrej Danko a z tretej koaličnej strany Most-Híd Andrej Hrnčiar a Béla Bugár. „Ani jeden poslanec za Smer-SD sa neprezentoval a nebol de facto v práci. Na prezenčnú listinu sa však zapísali, aby dostali plat,” dodal Matovič.

Pellegrini vyzval na odchod Matoviča a Sulíka

Premiér Peter Pellegrini verí, že situácia sa po odchode Moniky Jankovskej z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti upokojí. Takisto si myslí, že teraz by mali nasledovať odchody ďalších verejne činných osôb, ktoré sa s Marianom Kočnerom stretávali. Premiér uviedol lídra OĽaNO Igora Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka.

Jankovská sa minulý týždeň funkcie vzdala
Zobraziť galériu (12)
Jankovská sa minulý týždeň funkcie vzdala  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Pevne verím, že títo dvaja páni budú nasledovať kroky štátnej tajomníčky. Odteraz všetky ďalšie skutočnosti musia preverovať už len orgány činné v trestnom konaní,“ povedal Pellegrini vo videu, ktoré zverejnil na Facebooku po odstúpení Jankovskej. Tvrdí, že od začiatku prípadu bol jeho postoj jasný - že rozsudky vynášajú súdy, nie ulica a médiá. Dodnes nedisponuje konkrétnymi dôkazmi, vďaka ktorým by mohol vyvodiť politickú zodpovednosť. Ak by nimi disponoval, urobí tak bezodkladne. 

Viac o téme: OdvolávaniePeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu