Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Primátor Košíc Polaček chce prijímať občanov v Historickej radnici: Prvého privítal exprezidenta Rudolfa Schustera

Primátor Košíc Polaček privítal v radnici exprezidenta Schustera ako občana Zobraziť galériu (4)
Primátor Košíc Polaček privítal v radnici exprezidenta Schustera ako občana (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE - Priestory na prvom poschodí budovy Historickej radnice, ktorá doteraz slúžila na slávnostné prijatia významných hostí vedením mesta, sú prístupné verejnosti.

Každý štvrtok bude primátor mesta Jaroslav Polaček a jeho námestníci Marcel Gibóda a Lucia Gurbáľová  prijímať podnety občanov a diskutovať s nimi v priestoroch administratívnej časti Historickej radnice. Kancelária primátora v týchto priestoroch bude otvorená každý štvrtok od 14.00 do 17.00 hod.

Primátor Košíc Polaček privítal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Ako prvého, prijal primátor bývalého prezidenta Rudolfa Schustera. Práve on prišiel s myšlienkou zrekonštruovať budovu Historickej radnice pre potreby košického magistrátu. Po viac ako dvadsiatich rokoch sa podarilo tento zámer naplniť. Miestnosť, v ktorej sa dnes nachádza kancelária primátora mesta, bola v minulosti sídlom mešťanostu, prešla menšími úpravami tak, aby bola dôstojným miestom na stretnutia s občanmi.

„Vraciame sa k tradícii fungovania radničného domu na Hlavnej, pretože si myslím, že Košičania si zaslúžia poznať a vidieť históriu svojho mesta. Snažili sme sa vytvoriť priestor, kde s plnou úctou a vážnosťou prijmem každého Košičana a veľmi rád rozpoviem aj príbehy obrazov, historického nábytku, malieb na stenách a umeleckých diel, ktoré sa tu nachádzajú. Každý, kto sem na prijatie príde, si bude môcť pozrieť aj ostatné miestnosti tejto časti budovy – Biely salónik, Malachitovú miestnosť aj Veľkú zasadaciu miestnosť,“ dopĺňa primátor J. Polaček.

Primátor Košíc Polaček privítal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Umelecké diela, ktoré sa v jednotlivých miestnostiach na prvom poschodí Historickej radnice v súčasnosti nachádzajú, starostlivo vyberali pracovníci Archívu mesta Košice. Na stenách visia umelecké skvosty košických výtvarníkov Štefana Roskoványiho, Júliusa Jakobyho a Jozefa Fabínyho či sochy Vojtecha Lofflera.

Pre prijatie v radnici je potrebné vopred sa nahlásiť na sekretariáte primátora, pričom vždy je potrebné uviesť, koho konkrétne z vedenia mesta chcete navštíviť. Všetci záujemcovia budú zaradení do zoznamu podľa poradia.

Terajšia radničná budova ako Barokovo-klasicistická stavba mestského palácového typu bola postavená podľa projektu Jána Langera v rokoch 1779 - 1780, keď bol richtárom mesta Jozef Klestinszky. V roku 1927 v zadnom trakte postavili kino Capitol (Slovan) a mestský úrad sa presťahoval do notárskej školy na Hviezdoslavovu ulicu (terajší Úrad Mestskej časti Košice – Staré mesto). V rokoch 1928 - 1995 budova slúžila pre potreby knižnice pomenovanej podľa bývalého košického richtára a básnika Jána Bocatia. V roku 1996 sa knižnica presťahovala do nových priestorov na Hviezdoslavovej ulici. V tom istom roku sa začala aj rekonštrukcia budovy, po ktorej bola sídlom kancelárie primátora mesta Košice.

Viac o téme: KošiceRudolf SchusterJaroslav PolačekHistorická radnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu