Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šeliga sa pustil do Harabina: NS musí viesť človek, ktorý má morálne aj odborné predpoklady

Juraj Šeliga Zobraziť galériu (4)
Juraj Šeliga (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR musí viesť človek, ktorý má dostatočné morálne a odborné predpoklady. Uviedol to na dnešnom brífingu člen strany exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí Juraj Šeliga s tým, že dvaja kandidáti tieto predpoklady nenapĺňajú.

Súdna rada SR bude voliť nového šéfa alebo šéfku Najvyššieho súdu SR v pondelok 9. septembra. Kandidujú tri sudkyne, okrem Macejkovej aj Soňa Mesiarkinová a Jana Bajánková. O post má záujem aj spomínaný Štefan Harabin.

Podľa Juraja Šeligu je neprípustné, aby sudcovia pôsobili v politike

Je neprípustné, aby sudcovia pôsobili v politike

„Pán Harabin ešte nedávno kandidoval na post prezidenta. Aktívnym spôsobom sa zapájal do politického života. Nemyslíme si, že je prípustné, aby sudcovia pôsobili v politike a naopak. Verím, že Súdna rada SR vyjadrí k tejto problematike jasné stanovisko. Druhé meno je Ivetta Macejková a obávam sa, že pri nej taktiež existujú podozrenia, že jej osoba by mohla znižovať dôveru občanov v justíciu," povedal Šeliga. 

Šeliga sa pustil do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Šeligu má voľbu v rukách najvyšší poradný orgán justície Súdna rada SR. Šeliga sa tiež domnieva, že k voľbe by mohla mať prístup aj verejnosť, napríklad formou priameho prenosu. „Od Súdnej rady SR závisí, ako bude vnímať verejnosť voľbu šéfa Najvyššieho súdu SR. Nie je dnes žiadny problém, aby bol zo spomínanej voľby priamy prenos. Rovnako ako pri vypočúvaní kandidátov na post ústavných sudcov. Myslím si, že toto je cesta, ako otvoriť celý proces verejnosti," dodal Šeliga.

Šeliga sa pustil do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na úspech potrebujú kandidáti získať minimálne desať hlasov členov súdnej rady, následne víťaza ešte odsúhlasí prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidentka však môže úspešného kandidáta aj odmietnuť, ak by existovali preukázateľné dôvody, že nie je na výkon funkcie odborne či morálne spôsobilý.

Šeliga sa pustil do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: SudcoviaNajvyšší súd SRJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu