Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rázne slová Pellegriniho: VIDEO Jankovská by mala zvážiť odchod! Naznačil, že škodí strane

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (10)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - K aktuálnej situácii okolo štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. Ten cez víkend uviedol, že ak sa podozrenia potvrdia, bude konať. Monike Jankovskej a ďalším sudcom NAKA v spojitosti s medializovanou komunikáciou zhabala telefóny.

NAŽIVO Vyhlásenie Petra Pellegriniho

Rázne slová premiéra Petra Pellegriniho: Jankovská by mala zvážiť odchod

Premiér Peter Pellegrini naznačil, že by mala Monika Jankovská zvážiť odchod z funkcie. Podľa neho je aj na jej zvážení, či medializácia komunikácie s Kočnerom pomáha jej osobe a strane, ktorá ju nominovala. „Trvám na tom, že treba preveriť, či pani štátna tajomníčka mala nezákonnú alebo toxickú komunikáciou s touto osobou.“ Jankovská je však podľa neho predmetom politického zápasu a odmieta, že vláda niekoho kryje.

Rázne slová Pellegriniho: VIDEO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na situáciu okolo medializovanej komunikácie a podozrenia voči Monike Jankovskej dnes reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová

Budem konať, ak sa potvrdia podozrenia

Predseda vlády Peter Pellegrini sa cez víkend vyjadril, že bude konať, ak sa potvrdia podozrenia. Uviedol to v reakcii na výzvu zo strany lídra OĽaNO Igora Matoviča, aby spolu s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom odvolal z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú. „Budem konať, ak sa potvrdia podozrenia. Ale pri pánovi Matovičovi netreba čakať, on sám sa priznal, že sa stretával s Marianom K. Preto si myslím, že by mal ísť všetkým príkladom a ihneď odísť z parlamentu a slovenskej politiky,“ skonštatoval Pellegrini. 


Jankovská vracia úder! Na Matoviča podáva trestné oznámenie za ohováranie


OĽaNO bude iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze

Matovič rovnako vyhlásil, že ak Pellegrini neodvolá Jankovskú, budú iniciovať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery vláde. Líder OĽaNO o tom informoval cez víkend, dnes svoju iniciatívu pred vyhlásením Pellegriniho potvrdil. „Ak predseda vlády Peter Pellegrini dnes nerozhodne o odvolaní nominantky Smeru Moniky Jankovskej z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti, hnutie OĽaNO začne zbierať podpisy poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na vyslovenie nedôvery vláde Petra Pellegriniho,“ uviedol Matovič.

Protest hnutia OĽaNO za
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

„Sme mimoriadne sklamaní tým, akú cynickú hru hrá Peter Pellegrini s ľuďmi túžiacimi po spravodlivosti. Žiadame od neho vyvodenie politickej zodpovednosti voči nominantke Smeru. On sa však vyhovára, že trestnoprávnu zodpovednosť môžu vyvodiť len orgány činné v trestnom konaní. Namiesto toho, aby Moniku Jankovskú okamžite postavil mimo služby, chce ju nechať akože slúžiť ľuďom až do jej odsúdenia súdmi. Peter Pellegrini tým definitívne dokázal, že nie je novou nádejou Smeru, ale len pokračovateľom najhorších tradícií tejto politickej strany,“ dodal Matovič v reakcii na Pellegriniho vyhlásenie. 

Líder OĽaNO v sobotu vyzval premiéra a ministra, aby Jankovskú z funkcie odvolali. Keďže sa tak nestalo, dnes usporiadal celodenný protest pred budovou ministerstva. Okrem iných sa tam objavil aj Andrej Kiska či Ondrej Dostál. „Pani Jankovská je dnes symbolom pokrivenej spravodlivosti a ak pán premiér nie je bábkou v rukách pána Fica, odvolá ju,“ povedal na proteste.

Pellegrini zlyháva ako Drucker

Pellegrini podľa členky strany Za ľudí Veroniky Remišovej zlyháva podobne ako Tomáš Drucker a nie je schopný Jankovskú odvolať. „Premiér Pellegrini svojou nečinnosťou a krytím štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej  dosadenou stranou Smer pokračuje v demontovaní právneho štátu a ochromuje systém spravodlivosti na Slovensku,“ uviedla v stanovisku. Na Facebooku svoje vyjadrenie doplnila obrázkom. 

Rázne slová Pellegriniho: VIDEO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Premiérovi dôrazne pripomenula, že do svojej funkcie sa dostal so základnou požiadavkou od občanov: Obnoviť dôveru ľudí v spravodlivosť, právny štát a verejné inštitúcie. „Dnešným vystúpením Peter Pellegrini potvrdil, že túto základnú požiadavku nenaplnil a dôveru ľudí sklamal. Demoralizácia Slovenska pokračuje a vládny Smer s pomocou koaličných strán naďalej blokuje razantný boj proti prenikaniu organizovaného zločinu do štátnych orgánov. Strana Smer sa snaží vo funkcii udržať ďalsieho „nášho človeka“ bez ohľadu na zodpovednosť voči občanom našej krajiny,“ napísala. 

Nebezpečná paralela

Zároveň je potrebné si podľa nej uvedomiť, že sme svedkami nebezpečnej paralely so situáciou po vražde, kedy policajný prezident Gašpar s podporou Roberta Fica odmietal odstúpiť napriek mimoriadne vážnym podozreniam. „O Tiborovi Gašparovi a jeho ľuďoch v polícií sa dnes hovorí v súvislosti s policajnými lustráciami a zvláštnymi personálnymi prepojeniami na klan Bodorovcov. Trestuhodne zlyhal vtedajší minister vnútra Tomas Drucker, ktory sa zľakol tlaku Roberta Fica, tak ako sa ho dnes zľakol Peter Pellegrini. Toto konanie je proti záujmu občanov a proti záujmu spravodlivého Slovenska,“ uviedla Remišová. 

Rázne slová Pellegriniho: VIDEO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Dôvody na okamžité vyvodenie minimálne politickej zodpovednosti pri osobe Moniky Jankovskej už trvajú dlhší čas a sú viac než dostatočné, tvrdí poslankyňa. „Je neprijateľné, ak premiér Pellegrini účelovo spája trestnoprávnu zodpovednosť so zodpovednosťou politickou. V súčasnej situácií je okamžité odvolanie Moniky Jankovskej nevyhnutný krok k rýchlej očiste justície. Tváriť, že nič nevidím, nič nepočujem a nič nespravím je cesta k cesta k rozkladu základov štátu,“ dodala. 

Rezort spravodlivosti sa nebude vyjadrovať

Ministerstvo spravodlivosti dnes tiež zareagovalo na situáciu okolo Jankovskej. Rezort si ctí prezumpciu neviny a plne dôveruje orgánom činným v trestnom konaní. „Preto v tomto štádiu nebude reagovať na nepotvrdené informácie a odmieta pokusy o svoju škandalizáciu a diskreditáciu ako inštitúcie zo strany niektorých politických predstaviteľov. Ministerstvo spravodlivosti SR bude naďalej pokračovať v realizácii opatrení za účelom zvýšenia dôvery v spravodlivosť,“ napísal rezort na sociálnej sieti. 

Rázne slová Pellegriniho: VIDEO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyvodenie politickej alebo osobnej zodpovednosti a zotrvanie na pozícii je v súčasnosti na rozhodnutí štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, resp. jej nominujúcej strany. „V prípade, že príslušné orgány činné v trestnom konaní potvrdia akékoľvek väzby štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej s Mariánom Kočnerom, minister spravodlivosti Gábor Gál už v sobotu informoval, že podá okamžite návrh na jej odvolanie,“ dodal. 

Gál zváži odvolanie Jankovskej aj zotrvanie na poste šéfa rezortu

Minister spravodlivosti Gábor Gál podľa svojich slov okamžite po potvrdení väzieb na Mariana Kočnera podá návrh na jej odvolanie. „V prípade, že príslušné orgány činné v trestnom konaní potvrdia akékoľvek väzby štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej s Marianom K., bez zaváhania a akýchkoľvek ultimát najmä od politikov, ktorých osobné stretávanie sa s Marianom K. bolo už dávno preukázané, podám okamžite návrh na jej odvolanie,“ reagoval Gál. Most-Híd sa dnes s jeho stanoviskom stotožnil. 

Gábor Gál
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Kým vyšetrovatelia informácie nepotvrdia, bude Gál podľa svojich slov rešpektovať prezumpciu neviny a konať uvážene. „Napriek tomu, že štátna tajomníčka je nominantkou strany Smer-SD, v prípade, ak by po nevyvrátiteľnom potvrdení faktov nastali z jej nominujúcej strany akékoľvek snahy o jej zotrvanie vo funkcii, sám zvážim moje ďalšie pôsobenie ako ministra spravodlivosti,“ zdôraznil s tým, že najdôležitejšie je preňho budovať dôveru v justíciu.

Madej nemá dostatok informácií

O prípade Jankovskej nie je ešte dostatok informácií. Hovorí to šéf ústavnoprávneho výboru Róbert Madej, ktorý si chce počkať na ďalšie konanie. „Pozerám to s veľkým záujmom. Som zvedavý, ako sa to vyvinie. Nevieme dostatok informácií, nevieme, v akom procesnom štádiu je to, či sa niečo deje, vieme tam len o jednom úkone, takže počkáme si na ďalšie konanie,“ povedal Madej v pondelok pred novinármi. Dodal, že s Kočnerom si on sám nepísal.

Podľa Bugára by bolo lepšie, keby Jankovská sama odstúpila

Odchod Moniky Jankovskej z pozície štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR je jej rozhodnutím. Povedal to predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár pred pondelkovou republikovou radou strany. Ak sa jej kontakty na podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, potvrdia, minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podľa jeho slov podá návrh na jej odvolanie.

Rázne slová Pellegriniho: VIDEO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ona sama, keď sa rozhodne, odíde," skonštatoval Bugár. V tejto súvislosti podľa jeho slov strana súhlasí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, verí polícii a orgánom činným v trestnom konaní. "Ak sa dokáže, že si písala napríklad s Marianom K., náš minister ju navrhne odvolať na vláde. Bolo by lepšie, keby sama odstúpila," uzavrel Bugár.

Jankovská by mala zvážiť zotrvanie vo svojej funkcii, tvrdí Hrnčiar

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) skonštatoval, že Jankovská najlepšie vie, s kým a čo si písala. "V prvom rade by ona sama mala zvážiť svoje zotrvanie v tejto funkcii," dodal. Jej odvolanie podľa Hrnčiara nie je záležitosťou vlády, ale strany Smer-SD, ktorá ju do funkcie štátnej tajomníčky nominovala.

Andrej Hrnčiar
Zobraziť galériu (10)
Andrej Hrnčiar  (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Mariana Kočnera považuje Hrnčiar za "toxickú" osobu. "Keď si s ním písali politici alebo vysokí štátni funkcionári, nie je to dobrý signál. Každý, kto si s ním písal, by mal vedieť, o čom si s ním písal," skonštatoval s tým, že zatiaľ nie je známa celá komunikácia a treba nechať vyšetrovateľov konať.

Viac o téme: Peter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu