Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drsný odkaz šéfa Smeru! Návrh nepodporíme, Kalavská by mala zvážiť svoju politickú budúcnosť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Zdá sa, že situácia okolo stratifikácie nemocníc sa vyostruje stále viac. Šéf Smeru Robert Fico pred dnešným rokovaním vlády poslal ministerke zdravotníctva jasný odkaz. Mala by uvažovať o svojej politickej budúcnosti v prípade, ak jej návrh neprejde. Smer aj naďalej trvá na tom, že jej návrh nepodporí.

Predseda Smeru Robert Fico trvá na tom, že Smer-SD nepodporí reformu nemocníc v podobe obyčajného zákona. Ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej odkázal, že má držať dohodu a ak jej návrh neprejde, mala by uvažovať o svojej politickej budúcnosti.

Kalavská by mala uvažovať o politickej budúcnosti

Nie celkom rozumie zmene jej postoja. Podľa Fica zmenila Kalavská názor zrejme po rozhovore s niekým. Doslova povedal, že by mala menej počúvať Druckera. Akékoľvek rokovania s ním ale Kalavská v pondelok odmietla. Fico Kalavskej odkázal, že nemá rád, keď si s ním najprv niekto podá ruku a potom ju opľuje.

„Používame na to pekný pojem, že stratifikácia, ale v podstate ide o zatváranie nemocníc. Ja som predseda ľavicovej strany a myslím si, že vo Svidníku ľudia platia rovnakú daň ako v Bratislave. Nie je to pre mňa reforma, ktorú by som vnímal ako reformu,“ uviedol Fico pre TV JOJ pred ministerstvom práce, kde bol rokovať s ministrom práce Jánom Richterom.

Drsný odkaz šéfa Smeru!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

„Ak predloží tento zákon v podobe obyčajného zákona, my ho v žiadnom prípade nepodporíme,“ uviedol Fico s tým, že ak ministerka „predloží zákon a niečo jej neprejde, bude musieť pouvažovať o svojej politickej budúcnosti,“ doplnil Fico.

S premiérom máme k stratifikácii nemocníc rovnaký postoj 

Fico má s premiérom Petrom Pellegrinim rovnaký postoj k stratifikácii nemocníc. Povedal to dnes na tlačovej konferencii s tým, že na reformu nemocníc treba celospoločenskú dohodu. „Čakám na technické riešenie, pre ktoré sa premiér rozhodne,“ uviedol Fico, ktorý do toho predsedovi vlády nemieni zasahovať.

Nechali sme sa zatiahnuť do debaty „Kto je proti Ficovi“

K stratifikácii sa vyjadril aj Tomáš Drucker, ktorý v súčasnosti zakladá stranu Dobrá voľba. „Je smutné, keď sa takáto dôležitá téma stane obeťou úplne zbytočného “politikárčenia”. Je to jedna z najdôležitejších zmien v zdravotníctve na dlhé roky a namiesto vecnej debaty sme sa nechali zatiahnúť do debaty o tom Kto je proti Ficovi,“ uviedol na sociálnej sieti s tým, že chápe, že politika je o emóciách, ale predovšetkým musí byť o výsledkoch. „A tie sa v tomto politikárčení úplne strácajú,“ dodal. 

Drsný odkaz šéfa Smeru!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Drucker)

Rezort zdravotníctva momentálne možnú demisiu nekomentuje

Ministerstvo zdravotníctva možnú demisiu Kalavskej, ktorá sa niekoľkorát spomínala, zatiaľ nebude komentovať. „Sme za to, že zameriavať sa v stratifikácii na oblasť odchodu ministerky zdravotníctva a odsúvanie podstaty problematiky – teda zlepšenie podmienok zdravotníctva a kvalitnejšiu liečbu pre pacientov, nie je správne,“ uviedla pre Topky hovorkyňa rezortu Eliášová. Pred júlovým stretnutím s Ficom však Kalavská demisiu nevylúčila. „Áno, zvážila by som to,“ odpovedala vtedy ministerka Kalavská na otázku, či je podľa nej reforma nemocníc taký zásadný bod, kvôli ktorému by v prípade Ficovho nesúhlasu zvažovala demisiu.


Hlava ministerky je stále v hre! Reforma zdravotníctva narazila v Smere, čaká sa na Pellegriniho


Kalavská na to, či by odstúpila z funkcie, neodpovedala jasne ani v televíznej relácii. „Počkáme si, čo bude a podľa toho sa budem rozhodovať,“ povedala. Legislatívna rada vlády v utorok odobrila návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikácie. Kalavská predložila materiál na rokovanie formou novelizácie súčasnej legislatívy a nie ústavného zákona, ako to od nej žiadal Robert Fico.

Drsný odkaz šéfa Smeru!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Smer návrh v podobe obyčajného zákona nepodporí

Smer-SD už povedal, že návrh v podobe obyčajného zákona nepodporí. Vládny Most-Híd avizoval, že ho podporiť chce. SNS chce počkať na stanovisko Smeru-SD na zasadnutí Koaličnej rady. Podporu stratifikácii v podobe obyčajného zákona zatiaľ avizovala opozičná SaS. Hnutie Sme rodina sa k návrhu vyjadrí až vtedy, keď bude známa finálna verzia. OĽaNO si myslí, že ak Smer-SD nepodporí návrh vlastnej ministerky, mala by Kalavská podať demisiu. ĽSNS vníma nepredloženie v podobe ústavného zákona negatívne.

Navrhovaná reforma nemocníc ministerky zdravotníctva by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Projekt by mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. Cieľom je podľa ministerstva zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta.

Viac o téme: Robert FicoAndrea KalavskáStratifikácia nemocníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu