Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Smer-SD nepodporí stratifikáciu v podobe obyčajného zákona, SaS áno

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Klub Smeru-SD nepodporí návrh zákona o stratifikácii nemocníc, ak ho Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predloží ako obyčajný zákon. Informoval o tom vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút.

Rezort zdravotníctva v nedeľu uviedol, že návrh reformy nemocníc, známy ako stratifikácia, nepredloží ako ústavný zákon. "Ministerka Kalavská bola informovaná predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom, že ak predloží návrh zákona o stratifikácii nemocníc obyčajným zákonom, poslanecký klub Smeru tento zákon nepodporí," uviedol Mažgút.

Navrhovaná reforma ministerky zdravotníctva by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Projekt mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. V prípade schválenia ústavného zákona by nadobudol účinnosť od 1. januára 2024. Dovtedy sa majú súčasné nemocnice pretransformovať na nové typy.

SaS stratifikáciu podporí

Opozičná strana SaS podporí stratifikáciu nemocníc ako obyčajný zákon. Informoval o tom hovorca strany Róbert Buček v reakcii na informáciu rezortu zdravotníctva, ktorý v nedeľu uviedol, že návrh reformy nemocníc, známy ako stratifikácia, nepredloží ako ústavný zákon.

"Ak bude stratifikácia predložená v takom znení, ako bola prezentovaná, a nebude mať nečakané nedostatky, v prvom čítaní ju ako obyčajný zákon podporíme," uviedol hovorca. Najneskôr do druhého čítania bude podľa neho strana žiadať dopracovanie časového nároku pacienta na jednotlivé výkony ako garanciu dostupnosti zdravotnej starostlivosti občanom po reforme nemocničnej siete. 

Sme rodina sa vyjadrí, až keď spozná finálnu verziu návrhu

Hnutie Sme rodina sa k návrhu zákona o reforme nemocníc, tzv. stratifikácii, vyjadrí až vtedy, keď bude známa jeho finálna verzia. V tejto chvíli je podľa neho predčasné hovoriť o tom, či ho podporí alebo nie. Uviedla to Michaela Jurcová z tlačového oddelenia hnutia.

Na nedeľnú informáciu o tom, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nepredloží stratifikáciu ako ústavný zákon, reagovala poslankyňa strany Zuzana Šebová. "Ide o rozumné riešenie, stratifikácia je dôležitá, ale nemala by sa stať predmetom politického boja," skonštatovala.

ĽSNS vníma negatívne krok MZ SR nepredložiť stratifikáciu ako ústavný zákon

Krok Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR nepredložiť reformu nemocníc, tzv. stratifikáciu, ako ústavný zákon vníma Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) veľmi negatívne. Uviedol to poslanec strany Martin Beluský. 

Veľké zmeny, akou je reforma nemocníc, by sa pár mesiacov pred voľbami mali podľa strany robiť len so súhlasom celého politického spektra, respektíve ústavnou väčšinou. "Takýto krok hodnotíme ako neschopnosť vlády vyrokovať si podporu u opozície," zhodnotil Beluský.

Viac o téme: ZákonSmer-SDSaSStratifikácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu