Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Kalavská rokovala s Ficom o reforme nemocníc: Vyhrážala sa aj demisiou

Andrea Kalavská a Robert Fico Zobraziť galériu (11)
Andrea Kalavská a Robert Fico (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská pripustila, že by zvážila demisiu, keby sa jej nepodarilo spustiť projekt stratifikácie nemocníc. Urobila tak pred utorkovým stretnutím s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom, ktorý chce, aby mu projekt podrobne vysvetlila.

„Áno, zvážila by som to,“  odpovedala ministerka Kalavská na otázku, či je podľa nej reforma nemocníc taký zásadný bod, kvôli ktorému by v prípade Ficovho nesúhlasu zvažovala demisiu. Kalavská prišla do centrály krátko pred druhou, momentálne prebieha rokovanie. Fico vyzval Kalavskú na tlačovej konferencii minulý týždeň, aby vysvetlila najväčšiu reformu slovenského zdravotníctva. 

VIDEO Reakcia ministerky zdravotníctva

Andrea Kalavská po rokovaní s Robertom Ficom o reforme nemocníc

VIDEO Vyjadrenie hovorcu Roberta Fica

Reakcia strany Smer na stratifikáciu nemocníc

Kalavská sa s napokon s Ficom dohodla. Po vyše hodinovom rokovaní je dohoda na tom, že Smer reformu podporí. Zo stratifikácie nemocníc však bude ústavný zákon a na jej schválenie preto bude potrebných 90 hlasov, teda súhlas ústavnej väčšiny. Kalavská predloží zákon 21. augusta na rokovaní vlády. Rezort zdravotníctva plánuje rokovať aj s opozičnými stranami. Strana SaS včera stratifikáciu podporila. 

AKTUÁLNE Kalavská rokovala s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico o reforme nič nevedel

Kalavská prišla do centrály Smeru preto, aby presvedčila Roberta Fica, že reforma je potrebná. Ten predtým uviedol, že nemá o reforme informácie, a preto ju predbežne pozastavil. Vyzval preto šéfku rezortu zdravotníctva, aby mu ju prišla vysvetliť. Kalavská však tvrdí, že ju predstavila na výbore v parlamente, kde sedí aj podpredseda Smeru Juraj Blanár, takže poslanci sa mali čas s materiálom oboznámiť. O stratifikácii nemocníc sa pritom hovorí už rok a opakovane ju podporil aj premiér Peter Pellegrini. Kalavská s Ficom o reforme doteraz nehovorila.

AKTUÁLNE Kalavská rokovala s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Fico rieši nové bývanie: Už žiadny byt v Bonaparte, po lete má prísť k zásadnej zmene


AKTUÁLNE Kalavská rokovala s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Ak nás niekto presvedčí, že stratifikácia je užitočná, dobrá reforma, všetkými desiatimi ju podporíme. Ale ak jediným viditeľným výsledkom stratifikácie bude to, že štyri mesiace pred voľbami sa budú rušiť nemocnice, ako politický líder strany mám určitú mieru zodpovednosti,“  povedal o stratifikácií nemocníc šéf vládnej strany Robert Fico.

Stratifikácia spája koalíciu aj opozíciu

Téma stratifikácie nemocníc spája názory koaličných aj opozičných strán. O nutnosti jednej z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva hovoria ako vládne strany Most-Híd, SNS či Ministerstvo zdravotníctva SR na čele s Kalavskou, tak aj predstavitelia OĽaNO, SaS či nezaradení poslanci. Predseda Smeru-SD však uviedol, že ak by existovalo riziko, že súčasťou stratifikácie môže byť aj rušenie nemocníc, tak si rozhodnutie vyžaduje politické posúdenie.

Reforma by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Pacient má byť podľa nej nasmerovaný vždy do takého zariadenia, kde mu zabezpečia dostatočnú kvalitu starostlivosti, kontrolovanú minimálnym počtom výkonov. Zdravotné poisťovne nezazmluvnia výkony, ktoré nesplnia stanovené kritériá. Prípadné uvoľnené kapacity v nemocniciach potom využijú na ich vyššiu špecializáciu v rámci skupín výkonov, v ktorých je nemocnica dobrá, prípadne na následnú starostlivosť.

Projekt stratifikácie nemocníc bol inšpirovaný zahraničnými konceptmi, v rámci ktorých došlo k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. Podľa ministerstva by mala priniesť kvalitnejšiu a bezpečnejšiu starostlivosť pre pacienta, nižší počet opakovaných operácií a hospitalizácií či zlepšenie dostupnosti nemocníc.

SNS si počká na finálny dokument

SNS si v súvislosti so stratifikáciou nemocníc počká na finálny dokument. V stanovisku k návrhu reformy nemocníc to uviedol predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. "Počkáme na to, aký finálny dokument bude predložený na koaličnú radu. Sme za systémové zmeny v zdravotníctve," skonštatoval Bernaťák s tým, že rokovanie ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom berie strana na vedomie.

Tibor Bernaťák
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Vládna SNS očakáva, že bude navrhnutá zmena stavebného zákona a zákona o verejnom obstarávaní, aby mohlo vedenie nemocníc jednoduchšie a rýchlejšie rekonštruovať nemocnice. "Štát má peniaze na výstavbu a rekonštrukcie nemocníc, žiaľ, často ich nie je možné čerpať pre zlé predmetné zákony," poznamenal Bernaťák. Príkladom je podľa neho rekonštrukcia internátov.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDAndrea KalavskáReforma nemocníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu