Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Oficiálny zrod novej predvolebnej spolupráce: Dohoda Progresívcov, Spolu a KDH je na stole

Michal Truban, Alojz Hlina a Miroslav Beblavý Zobraziť galériu (13)
Michal Truban, Alojz Hlina a Miroslav Beblavý (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na svete je ďalšia zazmluvnená spolupráca. Po viacerých stretnutiach lídrov mimoparlamentných hnutí Progresívne Slovensko a strany Spolu s viacerými politickými osobnosťami na Slovensku sa zrodila prvá dohoda o spolupráci troch mimoparlamentných subjektov. PS a Spolu podpíšu dohodu o spolupráci s kresťanskými demokratmi na čele s Alojzom Hlinom.

VIDEO Tlačová konferencia strán PS, Spolu a KDH

Progresívne Slovensko, Spolu a KDH podpísali dohodu

Dohoda nemusela vôbec existovať

"Za normálnych okolností by takáto dohoda ani nemusela byť, pretože v normálnej politike by sa lídri mali vedieť dohodnúť bez dohôd," začal tlačovú konferenciu Miroslav Beblavý. "Som rád, že podpisujeme takúto dohodu, no je mi smutno, že niečo takéto musíme podpisovať. V mojom svete je bežné, ak spolupracujeme, nemusíme nič podpisovať. To je to, čo predvádza terajšia koalícia. Snažia sa nás rozdeľovať na viacerých témach, aby boli naďalej korumpovať a vládnuť," uviedol predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban.

VIDEO Oficiálny zrod novej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vojna dvoch svetov

"Nemôžeme tieto dôležité témy ako zdravotníctvo a školstvo nechávať extrémistom, lebo potom to vyzerá tak, ako to vyzerá," zobral si slovo predseda KDH Alojz Hlina. "Truban spomenul viacero svetov. V jednom svete sú ľudia ako Harabin či Fico. Majú tam rôznych oligarchov. Je to svet, kde rozdeľujú to, čo nevytvorili a rozkrádajú to, čo vytvorili iní. Je tu však aj druhý breh. Breh ľudí, ktorí majú radi vzdelanie a kultúru. Je to svet, kde sa neoperujú zdravé kolená. Je to svet, kde sú podnikatelia, ktorí aj niečo vytvorili. Tento svet sa bude uchádzať o dôveru, bude to možno vojna svetov," uviedol Hlina. "Dnešný podpis dohody považujem za symbolický deň zmeny, ktorá príde," uzavrel Hlina.

VIDEO Oficiálny zrod novej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Dohoda bude zverejnená. Nebudeme na seba útočiť v kampani. Ak by niektorá strana mala vyjadrenie, ktoré by druhá strana považovala za útočné, tak si to vysvetlíme medzi sebou. To je prvý záväzok. Druhý záväzok je, že máme veci, na ktoré máme rôzne názory. Ten záväzok je to, že vidíme niečo viac, čo nás spája. Budeme komunikovať o programových prioritách a aj o tom, čo vo vláde urobiť a budeme hľadať prieniky," povedal Beblavý.

VIDEO Oficiálny zrod novej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dohoda je otvorená ďalším hnutiam

"Najbližšie stretnutie by sme chceli mať v auguste. Nechceme však hovoriť verejne o postupe. Tých variácii môže byť viacero," uviedol líder Progresívneho Slovenska Michal Truban. "Ak dosiahneme dostatočný pokrok v programovej zhode, zmluvné strany sa verejne zaviažu, že budú prednostne rokovať medzi sebou aj o dohode o povolebnej spolupráci," píše sa v dohode.

VIDEO Oficiálny zrod novej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"V texte dohody máme zverejnený text aj o tom, že by mohla vzniknúť aj povolebná spolupráca, no budeme sa o týchto veciach rozprávať v súkromí a v pokoji," povedal Hlina, ktorý nechce dohody medzi lídrami zdieľať pomocou médií. Beblavý ešte doplnil, že táto dohoda je otvorená pre ďalšie opozičné strany, no je tu podmienka dodržiavať pravidlá uvedené v dohode.

VIDEO Oficiálny zrod novej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Hodnotové otázky sú pre jednotlivé strany dôležité, my to nevylučujeme," povedal Beblavý na margo tém ako registrované partnerstvá. "V tejto dohode s Mostom nepočítame, sme hnutia, ktoré chcú vymeniť starú generáciu politikov," povedal Truban na adresu možných ďalších hnutí, ktoré sa môžu na tejto dohode angažovať.

VIDEO Oficiálny zrod novej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Náš tento zákon nejako neobmedzuje v tom, aby sme tunajších koaličných lídrov vymenili," povedal Beblavý na margo nového zákona o financovaní nových politických subjektov.

VIDEO Oficiálny zrod novej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na podpísanie dohody zareagovali aj Obyčajní ľudia. "Cieľom hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti je vláda bez Smeru, SNS a ĽSNS. Všetko, čo prispeje k tomu, aby po parlamentných voľbách nevládla ani jedna z týchto strán, je pre Slovensko prínosom. Až čas ukáže, či dohoda, ktorú dnes podpísali mimoparlamentné strany, prinesie ovocie," píše sa v stanovisku.

VIDEO Oficiálny zrod novej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Andrej Kiska ako zakladateľ strany Za ľudí víta, že k takejto dohode došlo, no má výhrady. "Prekvapilo ma, že v dokumente chýba vylúčenie spolupráce so Smerom, SNS a extrémistami, pretože to je jednoznačný postoj, ktorý očakávame aj od našich možných partnerov. Verím, že celá demokratická opozícia sa jasne dohodne, že (1.) vylučujeme vládu so Smerom a jeho klonmi, SNS a extrémistami, (2.) že našimi prioritami sú Zdravotníctvo, Spravodlivosť, Boj proti korupcii a Školstvo, (3.) že naša vzájomná komunikácia bude férová a slušná," napísal na sociálnej sieti bývalý prezident Kiska.

Postup, ako sa nevybíjať

Aj keď predseda KDH už dávnejšie uviedol, že hnutie ide do volieb samostatne, nevylúčili povolebnú spoluprácu. „Pred voľbami má zmysel sa rozprávať a nájsť postup, ako sa 'nevybíjať'. Strany, ktoré chcú priniesť zmenu, by mali ukázať, že dokážu komunikovať tak, aby neatakovali partnera,“ uviedol dávnejšie Hlina, ktorý sa s predstaviteľmi strán PS a Spolu stretol už 1. júla a rokovali o možnej budúcej spolupráci.

VIDEO Oficiálny zrod novej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook)


Zmenil Hlina názor? Zvrat v opozičnom postoji KDH, ide rokovať o spolupráci s PS a Spolu


Medzičasom lídri PS a Spolu už absolvovali stretnutie s exprezidentom a lídrom novovznikajúcej strany Za ľudí Andrejom Kiskom. Partneri sa zhodli, že na riešenie problémov Slovenska a nových výziev je potrebná spolupráca hodnotovo blízkych politických strán. „Čelíme veľkej prívalovej liberálnej vlne a na to, aby sme to vyvážili, Slovensko nevyhnutne potrebuje konzervatívnu kresťansko-demokratickú silu, a to je Kresťanskodemokratické hnutie. Aj toto nás oprávňuje na to, aby išlo do volieb samostatne. KDH má na to, aby mohlo ísť samostatne,“ nechal sa počuť Hlina.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

Podľa Sulíka sa koalície tvoria až po voľbách. "Ľudia rozhodnú, kto bude vo vláde a nie politici. SaS je poctivá a pripravená strana, jasne sme definovali, aké máme riešenia a vieme, s kým je možné ich presadiť. Netreba na to podpisovať dohody, treba mať dostatočnú podporu voličov," skonštatoval.

Analytik v tom má jasno

Podpis memoranda o spolupráci medzi koalíciou PS-Spolu a KDH môže zmierniť konflikt medzi konzervativizmom a liberalizmom. Povedal to politológ Grigorij Mesežnikov. „Je to dôležité z dvoch hľadísk. Prvým je, že sa tým vytvárajú priaznivejšie podmienky pre akceptáciu koaličných partnerov, ak budú mať po voľbách dostatok mandátov na zostavovanie koalície. Druhá vec súvisí s tým, že by táto dohoda mohla zmierniť hodnotový spor medzi konzervativizmom a liberalizmom, keďže v poslednej dobe sa posilňuje tento spor,“ myslí si politológ.

VIDEO Oficiálny zrod novej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Mesežnikov zároveň oceňuje, že momentálne najsilnejší opozičný subjekt PS/SPOLU, aj keď je mimo parlamentu, dokázal takýmto spôsobom uchopiť dohodu s KDH. „Aj keď stoja na vzdialených póloch, v mnohých veciach sú v zhode,“ hodnotí politológ. Zároveň dodáva, že z pohľadu blízkosti voličov rôznych opozičných strán by sa ako vhodnejšia javila ich koaličná spolupráca ešte pred voľbami.

Viac o téme: KDHAlojz HlinaMiroslav BeblavýMichal TrubanPS/Spolu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu