Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strana SPOLU predstavila programové priority: VIDEO Chceme zostaviť vládu, ktorá zmení Slovensko

Miroslav Beblavý dnes spolu s členmi strany SPOLU predstavil programové priority Zobraziť galériu (16)
Miroslav Beblavý dnes spolu s členmi strany SPOLU predstavil programové priority (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Strana SPOLU - občianska demokracia dnes predstavila verejnosti 10 priorít, ktoré budú jej hlavným programovým vkladom pri rokovaniach s Progresívnym Slovenskom. Priority predstavil dnes na tlačovej besede líder strany Spolu Miroslav Beblavý spolu s členmi strany.

Vzdelanejšie Slovensko, modernizácia demokracie, nezávislá polícia, férová ekonomika, ale aj zlepšenie stavu slovenského zdravotníctva. Toto sú niektoré z desiatich priorít, na ktoré by sa mimoparlamentná strana SPOLU zamerala, keby sa ocitla v budúcej vláde. Desať základných priorít predstavili zástupcovia strany na tlačovej konferencii. Majú byť hlavným programovým vkladom pri rokovaniach s Progresívnym Slovenskom.

Strana SPOLU predstavila programové
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slovensko chceme posunúť

Podľa lídra strany ide o záverečnú fázu rokovania. „Chceli sme vám predstaviť, ako a kam chceme Slovensko posunúť,“ povedal na úvod Beblavý. K riešeniu problémov je potrebné podľa nich pristúpiť inak. „Rok a pol pripravujeme náš program, 19 programových dokumentov sme konzultovali s odborníkmi aj s verejnosťou. Ide o najrozsiahlejšiu programovú operáciu za posledné roky, ktorou chceme posunúť SR vpred,“ uviedol.

Strana SPOLU predstavila základné programové priority: Slovensko chceme posunúť

„Toto je náš vstup do koalície s Progresívnym Slovenskom,“ povedal Beblavý. Podľa neho súčasná vládna koalícia prestala spravovať štát. „My chceme ukázať, že sme najlepšie pripravení slúžiť ľuďom,“ povedal. V koalícii s PS sa chce Spolu pokúsiť o zmenu štýlu robenia politiky.

Strana PS tieto priority pozná už asi mesiac. „S Progresívnym Slovenskom poctivo pracujeme na tom, aby sme zostavili vládu, ktorá zmení štýl politiky na Slovensku. Chceme politiku riešení, bez hádok a škriepenia sa,“ povedal Beblavý.

Strana SPOLU predstavila programové
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tri základné piliere

Dodal, že o týchto prioritách chce rokovať aj so vznikajúcou stranou Andreja Kisku Za ľudí. Dnes chcel ukázať, že program strany je dokončený. Na tlačovej konferencii stručne predstavil desať programových priorít. Komunikáciu si vie predstaviť aj s mimoparlamentným KDH, ale aj parlamentnou SaS. Zdôraznil však, že rozprávať sa nebude s Robertom Ficom (Smer-SD), so Štefanom Harabinom, Andrejom Dankom (SNS) a Marianom Kotlebom (ĽSNS).

Strana SPOLU predstavila programové
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Priority strany sa teda zameriavajú nielen na školstvo, zdravotníctvo, verejnú správu či políciu, ale aj na oblasť sociálnych vecí, dôchodkov, hospodárstva, životného prostredia, regiónov či partnerstvo s Európou. Kľúčové programové priority zahŕňajú tri oblasti, a to spravodlivé Slovensko, kam patrí nezávislá polícia, férová ekonomika, silné regióny či moderná demokracia. Ako druhú prioritu si mimoparlamentná strana stanovila sociálny štát opierajúci sa o zdravé a solidárne Slovensko, ktorý nezabúda na seniorov. Tretí pilier je orientovaný na budúcnosť. Tú definujú školstvo, zelená krajina a orientácia na proeurópsku zahraničnú politiku.

Kľúčové programové priority SPOLU

1. Spravodlivé Slovensko

Skutočne nezávislá polícia - posilnenie nestrannosti a akcieschopnosti polície a prokuratúry, náhodné prideľovanie káuz a lepšiu ochranu individuálnych vyšetrovateľov a prokurátorov pred zasahovaním, dôsledný profesijný kariérny systém.

Skutočne férová ekonomika - boj s oligarchiou hlavne v regulovaných odvetviach, posilnenie kvality riadenia štátnych podnikov a ochrany hospodárskej súťaže.

Skutočne silné regióny - vyrovnávanie regionálnych rozdielov, podpora najmenej rozvinutých regiónov a vidieka, dobudovanie infraštruktúry.

Skutočne moderná demokracia - reforma samosprávy, pokračovanie decentralizácie, posilnenie hlasu regiónov, druhá komora parlamentu, sťaženie zmien ústavy, motivácie pre aktivity politických strán v regiónoch, posilňovanie občianskej spoločnosti.

Strana SPOLU predstavila programové
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

2. Skutočne sociálny štát

Skutočne zdravé Slovensko - zameranie sa na zlepšovanie zdravia populácie, cielené investície do nemocníc a inovácií, zabezpečenie dostupnosti starostlivosti cez reorganizáciu sietí a definovanie nároku, premena Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na Inštitút pre kvalitu a inovácie, reforma riadenia štátnych nemocníc.

Skutočne solidárne Slovensko - rodinná politika, ochrana zraniteľných skupín a riešenie chudoby na Slovensku, rovnosť žien a mužov, spravodlivé mzdy a odvody - znížiť zaťaženie práce a zvyšovať majetkové a environmentálne dane.

Skutočne dôstojná staroba - príprava na starnutie obyvateľstva, dôchodkový systém, systém sociálnych služieb pre seniorov.

Strana SPOLU predstavila programové
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

3. Pripravení na budúcnosť

Skutočne vzdelané Slovensko - školstvo pre 21. storočie - posilňovanie výučby kreativity a kritického myslenia, zatraktívniť profesiu učiteľa, aby patril medzi najšpičkovejšie profesie v krajine, veda, výskum, inovácie, prepojenie s trhom práce.

Skutočne zelená krajina - zastavenie devastácie lesov a národných parkov, zdravá voda, pôda, ovzdušie, boj s klimatickou krízou, podpora udržateľnej ekonomiky.

Skutočne európske Slovensko - jednotná proeurópska zahraničná politika, vnútorná a vonkajšia bezpečnosť vrátane ochrany demokracie pred hybridnou agresiou a dezinformáciami, plnenie záväzkov voči NATO.

Pavel Macko
Zobraziť galériu (16)
Pavel Macko  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nový model minimálnej mzdy

V sfére ekonomiky má strana Spolu ambíciu pretaviť úspechy ekonomiky do bežných životov ľudí. „V rámci boja za vyššie mzdy navrhujeme nový model minimálnej mzdy, ktorá by mala dosahovať 50 percent priemernej mzdy v hospodárstve. Presadzujeme zníženie odvodového zaťaženia práce, najmä zamestnancov a živnostníkov s najnižšími príjmami,“ povedala Jaroslava Lukačovičová, ktorá je expertkou strany na dane, odvody a podnikateľské prostredie. Podľa nej ani minimálna mzda nesmie byť nástrojom politického marketingu.

Jaroslava Lukačovičová
Zobraziť galériu (16)
Jaroslava Lukačovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac investícií do nemocníc

Zdravotníctvo a jeho lepšia dostupnosť pre občanov všetkých skupín je tiež jednou z priorít strany. Spolu chce zmeniť organizáciu nemocníc, stav zdravotníckych zariadení, v ktorých lekári pracujú a v ktorých sa pacienti liečia. Zdravotníctvo podľa Spolu potrebuje viac investícií do nemocníc, do rozvoja a vybavenia. Preto chcú zriadiť fond na podporu investícií, ktorý umožní cielene investovanie s čo najväčším prínosom pre pacientov. Program predstavil odborník strany na zdravotníctvo Oskar Dvořák.

Oskar Dvořák
Zobraziť galériu (16)
Oskar Dvořák  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zlepšenie vzdelávania a spravodlivé Slovensko

Strana Spolu chce zlepšiť oblasť vzdelávania. Chcú v deťoch pestovať tvorivosť, schopnosť pracovať v tímoch, podporovať kritické myslenie. Rovnako v oblasti vysokých škôl chcú podporiť kvalitu, vedu a inovácie. Chcú zvýšiť konkurencieschopnosť našich univerzít vo vzťahu k zahraničným. Medzi kľúčové programové priority strany Spolu patrí spravodlivé Slovensko. Nezávislá polícia, posilnenie nestrannosti a akcieschopnosti polície a prokuratúry, náhodné prideľovanie káuz a lepšia ochrana vyšetrovateľov sú súčasťou priorít.

Branislav Diďák
Zobraziť galériu (16)
Branislav Diďák  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dôležitým bodom programu je tiež vyrovnávanie regionálnych rozdielov, podpora najmenej rozvinutých regiónov a vidieka. Priority v polícii predstavil bývalý policajný funkcionár a šéf iniciatívy Za lepšiu políciu, člen Spolu Branislav Diďák. Predstavitelia mimoparlamentnej strany chcú dosiahnuť modernú demokraciu. Vnímajú potrebu reformy samospráv. Strana chce vytvoriť aj druhú komoru parlamentu s jednomandátovými volebnými regionálnymi obvodmi.

Viera Dubačová
Zobraziť galériu (16)
Viera Dubačová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ochrana lesov a európske Slovensko

Medzi prioritami, ktorými chce strana posilniť sociálny štát, je zameranie sa na zlepšovanie zdravia populácie, s čím úzko súvisí zvyšovanie kvality zdravotníctva. Strana Beblavého sa zameriava aj na rodinnú politiku. Podľa nich je povinnosťou štátu chrániť zraniteľné skupiny. „Patrí sem predchádzanie domácemu násiliu, ochrana detí, seniorov či ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím,“ uviedli predstavitelia Spolu. Rovnako chcú, aby každé dieťa po troch rokoch malo garantované miesto v škôlke. Súčasťou ich opatrení je zníženie daní pre rodiny s deťmi, ako aj zvýšenie rodičovského príspevku pri druhom a ďalšom dieťati.

Simona Petrík
Zobraziť galériu (16)
Simona Petrík  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Strana neobchádza ani ochranu lesov. Ochranu životného prostredia vnímajú ako podstatnú súčasť svojho programu. Poslednou oblasťou ich opatrení je európske Slovensko. Prioritou pre stranu je jednotná proeurópska zahraničná politika, vnútorná a vonkajšia bezpečnosť vrátane ochrany demokracie pred dezinformáciami a tiež plnenie záväzkov voči NATO.

PS sa teší, že v politike sa začína rozprávať o programe

Mimoparlamentné politické hnutie Progresívne Slovensko sa teší, že v politike na Slovensku sa začína rozprávať viac o programe a odborných riešeniach namiesto populizmu a vytvárania strachu. Riaditeľ komunikácie PS Ľubomír Ondrejkovič tak reagoval na stranu Spolu, ktorá dnes predstavila svoje priority do parlamentných volieb. „Progresívne Slovensko pracuje na programových prioritách a budeme ich zapracovávať do spoločného volebného programu koalície PS/SPOLU, ktorý chceme predstaviť v septembri,“ dodal.

Erik Baláž
Zobraziť galériu (16)
Erik Baláž  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Juraj Hipš
Zobraziť galériu (16)
Juraj Hipš  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vladimír Bilčík
Zobraziť galériu (16)
Vladimír Bilčík  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: Miroslav BeblavýSpoluProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu