Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boj v SaS! Nicholsonová je na odchode zo strany: Šok na republikovej rade, Sulík nepomohol

Takto vyzerá Lucia Ďuriš Nicholsonová dnes Zobraziť galériu (3)
Takto vyzerá Lucia Ďuriš Nicholsonová dnes (Zdroj: archív Lucie Ďuriš Nicholsonovej)

BRATISLAVA - Zdá sa, že aj v tábore liberálov dochádza k istej forme obmeny osobností. Po poslednej republikovej rade strany Sloboda a Solidarita sa dostala na verejnosť informácia o odchode dlhoročnej podpredsedníčky parlamentu a stálej tváre SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Tá je považvaná za Sulíkovho človeka. Podľa našich informácií prebieha v posledných mesiacov v strane boj dvoch skupín. Sulíkovej a Galkovej.

So zistením prišiel portál Plus 7 dní. Túto záležitosť zažíva klub SaS práve v čase, keď bola Nicholsonová prekrúžkovaná z tretieho miesta ako europoslankyňa v májových eurovoľbách. Svoje miesto v republikovej rade strany nezaujme, pretože jej nebola preukázaná dostatočná podpora straníckych kolegov na sneme strany. Hoci je jej tvár voličom známa, na schôdzi neoslovila ani tretinu hlasujúcich členov strany.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)


SaS oslavuje desať rokov: Na veľkom sneme ich čaká zmena stanov i voľba nových ľudí


Sulíkov mail výsledok neovplyvnil

Pred hlasovaním sa mal mailovými schránkami členov SaS prehnať mail od predsedu Richarda Sulíka, kde im odporúčal konkrétne mená do republikovej rady. Medzi nimi bolo spomenuté aj meno Nicholsonovej. Podľa informácií spomínaného webu boli všetci spomínaní favoriti zvolení s výnimkou Nicholsonovej. Tú nezvolili v súťaži s takými menami ako Roman Foltin, Lukáš Ranik alebo Radoslav Pavelka, ktoré sú verejnosti a voličom podstatne menej známe ako meno bývalej podpredsedníčky parlamentu.

Nicholsonová pre Topky tieto informácie sčasti potvrdila. "Dala som žiadosť o pozastavenie členstva, ktorú zatiaľ republiková rada neschválila. Považujem to za interný problém, ktorý nechcem rozmazávať," vyjadrila sa k tomuto prípadu Nicholsonová. Dá sa teda len polemizovať o tom, koľko času ešte Nicholsonová v straníckom tričku SaS strávi.

"O pozastavení členstva v strane rozhoduje Republiková rada SaS," povedal hovorca strany Róbert Buček s tým, že to SaS považuje za internú záležitosť, ktorú rovnako ako Ďuriš Nicholsonová nebudú v tejto fáze komentovať.

Boj v SaS! Nicholsonová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Lucia Nicholsonová)

Hlavná žena SaS zároveň podľa Plus 7 dní hovorila o antikampani, ktorá sa voči nej v strane začala. Jeden člen predsedníctva mal hovoriť o tom, že nebude možné zosynchronizovať prácu v Bruseli s pôsobením v republikovej rade SaS. Sulík podľa posledných informácií navyše ponúkol post lídra strany Robertovi Mistríkovi, ktorý stranu pred desiatimi rokmi spoluzakladal SaS a vzdal sa v prezidentskom boji v prospech súčasnej prezidentky Zuzany Čaputovej. Ten však túto ponuku odmietol.

Viac o téme: OdchodSaSLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu