Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Matovičovi sa rozpadá OĽaNO! Remišová a ďalší štyria poslanci končia

Veronika Remišová počas tlačovej besedy Zobraziť galériu (8)
Veronika Remišová počas tlačovej besedy (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - To, o čom sa hovorí už dlhé týždne, je potvrdené. Z hnutia OĽaNO odchádza Veronika Remišová spolu s ďalšími štyrmi poslancami. Zatiaľ nie je jasné, či vstúpi do strany Andreja Kisku za ľudí. Pred pár dňami predstavil líder hnutia Igor Matovič novú platformu Odvážne, v rámci ktorej ponúkol pol kandidátku odvážnym kresťanom. Matovič o odchode nevedel, dozvedel sa to pár minút pred prvou tlačovkou. Podľa neho je to však normálne.

Z OĽaNO odchádzajú piati poslanci. Medzi nimi je aj Veronika Remišová, o ktorej odchode sa dlho povrávalo. Zatiaľ stále nie je známe, či sa pripojí k strane Andreja Kisku. Informáciu priniesol portál Aktuality.sk. Remišová svoj odchod o pár minúť potvrdila aj na sociálnej sieti. Z OĽaNO odišli aj Elena Červeňáková, Soňa Gaborčáková, Jozef Lukáč a Anna Verešová. Hnutiu ostalo desať poslancov. Veronika Remišová aj Igor Matovič neskôr komentovali odchody na samostatných tlačových konferenciách. 

Veronika Remišová počas tlačovej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Ku Kiskovi sa Remišová nevyjadruje

Pre Remišovú je dôležité, akým spôsobom sa robí politika. To znamená, aby bola politika bez urážok, bez osočovania a s jasnými riešeniami, ktoré sa nemenia každú chvíľu. Uviedla to na dnešnom brífingu tesne pred začiatkom 46. schôdze parlamentu. „Pre mňa je tiež dôležité, aby sa politika robila s ľuďmi v regiónoch. Oni najlepšia vedia, čo ich trápi a najlepšie vedia, ako to riešiť. Mali by mať možnosť spolurozhodovať o hnutí, za ktoré bojujú,“ dodala poslankyňa. K prípadnému vstupu do strany exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí sa vyjadriť nechcela.

Veronika Remišová odchádza od Matoviča: O možnom vstupe do Kiskovej strany mlčí

Na OĽaNO sa nič nemení, ľudia odchádzajú aj prichádzajú 

Na OĽaNO sa nič nemení, ľudia do hnutia prichádzajú aj odchádzajú, sme hnutie so slobodným poslaneckým klubom. V reakcii na odchod piatich poslancov z klubu to v utorok vyhlásil líder hnutia Igor Matovič. Pripomenul pravidlo hnutia, že aktuálni poslanci sa na kandidátnu listinu do parlamentných volieb zvyknú zaraďovať na koniec, pretože vždy chcú dávať priestor novým ľuďom. Takto sa podľa neho stali poslancami aj odchádzajúci kolegovia. 

MIMORIADNE Matovičovi sa rozpadá
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Poslanci, ktorí sa chcú stať opäť poslancami, musia ísť na koniec kandidátky a skladať účty svojim voličom,“ povedal Matovič s tým, že je ľahšie dostať sa do parlamentu, pokiaľ je uchádzač na kandidátke na prvom či druhom mieste. Líder hnutia podotkol, že keby bolo OĽaNO štandardnou politickou stranou, tak by nedali priestor na vrchných miestach kandidátky ľuďom, ktorí aktuálne z klubu odchádzajú.

Štyrom poslancom zmával sám Matovič

Štyrom z piatich odchádzajúcich poslancov podľa Matoviča povedali, že už nebudú mať miesto na kandidátke do parlamentných volieb. Dôvodom podľa neho je, že robili kampaň iným stranám pred eurovoľbami. „Vyjadrili presvedčenie, že chcú kandidovať v inej strane,“ dodal. Všetci podľa Matoviča dostali ponuku, či chcú byť členmi hnutia, jediná reagovala pred vyše rokom Remišová, ktorá sa podľa neho ďalej k tomu nehlásila.

Veronika Remišová počas tlačovej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Nespokojnosť v radoch hnutia

Veronika Remišová nebude v budúcich voľbách kandidovať za hnutie OĽaNO. Remišová sa zároveň v utorok vzdala funkcie predsedníčky poslaneckého klubu hnutia. Spolu s ňou to oznámili ďalší štyria poslanci. 


Zemetrasenie u Matoviča: Po odchode kľúčových ľudí hrozí rozpad strany, ich počet rastie


Anna Verešová v reakcii pre Topky uviedla, že nemôže odísť z OĽaNO, keďže som nikdy nebola členkou hnutia. To, že za hnutie kandidovať nebude, potvrdila. „Politiku pre ľudí je možné robiť iba s ľuďmi v regiónoch. Opakovane som vo vnútri poslaneckého klubu hovorila, že musíme našich sympatizantov, ľudí v regiónoch, zapojiť do spolurozhodovania, že musíme mať štruktúry, aby aj oni mohli voliť a byť volení. Nestalo sa. Je to škoda. Ľudí v regiónoch nemôžeme poznať iba pred voľbami,“ uviedla pre Topky Verešová. 

Bolo fér nepustiť granát na OĽaNO počas predvolebnej kampane

Odchádzajúcim poslancom z parlamentného poslaneckého klubu OĽaNO sa zdalo fér nepustiť granát na OĽaNO počas kampane do parlamentných volieb. Novinárom to povedala jedna z odchádzajúcich poslancov Soňa Gaborčáková. „Predstavte si, že by napríklad Igor Matovič predstavoval riešenia sociálnej platformy a ja by som povedala, že je to nekoncepčné, toto Slovensko nepotrebuje. Ublížila by som aj budúcim voličom OĽaNO, lebo by ich to odstrašilo,“ vysvetlila svoje rozhodnutie s tým, že rešpektuje veci a hodnoty hnutia, ale niektoré veci sú proti jej vedomiu a svedomiu.

Matovič o tom vraj nevedel

Odchod nastal krátko pred prvou tlačovkou Igora Matoviča. Ten o tom údajne nevedel. „Pre mňa je to úplne nová informácia. Nevedel som o žiadnom odchode. Trošku v tom vidím zlomyseľnosť, že to bolo presne naplánované na dnes. Nebudem teraz na tieto otázky odpovedať. Na túto tému budeme mať tlačovku poslaneckého klubu,“ povedal Matovič v reakcii na odchod Remišovej a ďalších poslancov. Tlačovka bude o dve hodiny. „Podľa odchádzajúcich poslancov, o ktorých som čítal, ide o ľudí, ktorí nemajú šancu sa prekrúžkovať v nasledujúcich voľbách,“ dodal Matovič.

MIMORIADNE Matovičovi sa rozpadá
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Remišová nebude kandidovať za OĽaNO

Remišová komentovala svoj odchod aj na sociálnej sieti. „Svoj boj za spravodlivé Slovensko bez korupcie ale nikdy nevzdám,“ napísala. „V roku 2016 som prijala pozvanie na kandidátku hnutia OĽaNO s víziou robiť poctivú politiku s ľuďmi a pre ľudí. Za pozvanie do politiky vďačím najmä dvom odvážnym ženám, ktoré už v poslaneckom klube nie sú, ale boli pre mňa garantom zmysluplnej politiky,“ uviedla. 

Podľa Remišovej sa politika nedá robiť bez ľudí. „Osamelí bežci nikdy toho veľa nedokázali. Hoci som sa nemohla stať členkou hnutia, pre jeho úspech som posledné roky robila všetko. Často chodila aj do regiónov a počúvala ľudí, ich problémy, ktoré sa človek dozvie, len keď príde za nimi,“ uviedla s tým, že míľnikom boli župné voľby, kedy sa začala vlna zmeny v spoločnosti.

Politika prázdneho marketingu

„Podarilo sa nám s kolegami z opozície vymeniť väčšinu vedenia v krajoch. Vtedy som dúfala, že to je signál, aby aj hnutie OĽaNO prestalo byť uzatvorenou skupinou pár ľudí a fungovalo ako otvorené hnutie, s pevnými základmi v regiónoch, spoločne sme o tom často diskutovali aj s kolegami. Ani po ôsmich rokoch existencie hnutia sa to však nestalo. Bez účasti ľudí a ich spolurozhodovania sa politika robiť nedá, pretože ináč je to len politika prázdneho marketingu,“ napísala Remišová. 

Odchody poslancov poškodzujú reputáciu Matoviča

Odchody poslancov Národnej rady SR z hnutia OĽaNO sú problémom pre reputáciu Igora Matoviča ako partnera do budúcej možnej koalície. Ako ďalej uviedol politológ Juraj Marušiak, ide totiž už o druhé volebné obdobie, keď nedokázal udržať pohromade svojich poslancov. Podľa politológa preto ide v súvislosti s aktuálnym odchodom pätice poslancov "o dosť veľkú ranu" pre Matoviča.

U šéfa OĽaNO podľa neho badať nervozitu, v súvislosti s čím spája aj jeho snahu budovať v hnutí kresťanskú platformu. „Svedčí to, že to nie je celkom poriadku,“ povedal. Pokiaľ ide o päticu poslancov, ktorí oznámili odchod z OĽaNO, podľa politológa môžu prejsť do strany bývalého prezidenta Andreja Kisku, ale aj do iných strán. „Okrem Veroniky Remišovej nešlo o najaktívnejšich poslancov,“ dodal.

Viac o téme: OĽaNOVeronika RemišováAnna Verešová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu