Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Analytik považuje prejav prezidentky Čaputovej za jeden z najlepších, aké kedy počul

Prejav prezidentky Čaputovej Zobraziť galériu (3)
Prejav prezidentky Čaputovej (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Inauguračný prejav novej prezidentky SR Zuzany Čaputovej je jeden z najlepších, aké som doteraz počul. Uviedol to politický analytik Ján Baránek.

„Jej prejav bol vyvážený a aj keď pani prezidentka kritizovala veci, ktoré bolo potrebné kritizovať, príjemne ma prekvapilo, že v ňom zdôrazňovala význam dôstojnosti človeka. Politici o tom totiž málo hovoria, ale v podstate je to to najdôležitejšie, čo človek má. Považujem to za nový prvok v prezidentskej činnosti a musím ju za to naozaj veľmi pochváliť,“ hodnotí Baránek.

Politický analytik pozitívne vníma aj to, že prezidentka trefne poukázala na fakt, že sme oveľa vitálnejší a životaschopnejší, ako si o sebe myslíme. „Často máme totiž tendenciu sami seba podceňovať a zabúdame na to, čo sa nám podarilo dosiahnuť,“ približuje Baránek. Za veľmi dobrú poznámku zo strany prezidentky označil tú, že keď rastie priemerná mzda, tak by bolo dobré, keď by dynamicky rástol aj počet obyvateľov, ktorí budú môcť zo svojej mzdy viesť dôstojný a plnohodnotný život. Čaputová si podľa neho splnila povinnú jazdu tým, že sa prihlásila k Európskej únii a NATO. „Spomenula aj klimatickú zmenu, čo je tiež pozitívne, hoci podľa môjho názoru my v tomto smere veľmi nemáme čo riešiť.

Podľa Baránka je taktiež dobré, že sa pani prezidentka zmienila o tom, že svoju funkciu bude vykonávať ako službu občanom a v tejto súvislosti sa im na záver poďakovala aj v jazyku národnostných menšín. „Celkovo nemám v tomto prejave čo skritizovať, tak, ako som rad radom kritizoval prejavy predchádzajúcich prezidentov,“ dodáva Baránek. Bude si želať, aby to, čo dnes pani prezidentka povedala, aj realizovala.

Príchod seniorov na slávnostný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

V prejave Čaputovej bolo vidno snahu o štátnický prejav

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ukázala podľa politologičky Anety Világi na svojej inaugurácii snahu predniesť štátnicky prejav. Ako vysvetlila, snažila sa neprinášať kritiku bez vízie zmeny. Druhou hlavnou líniou, ktorú v prejave Világi rozoznala, bolo Čaputovej prihlásenie sa k predvolebným motívom kampane.

"Opäť sa dotkla potreby rovnosti pred zákonom pre všetkých občanov, aby neboli niektorí protežovaní alebo nemali výsostné práva a neplatil pre nich zákon rovnako," ozrejmila politologička. Klimatickú zmenu podľa nej Čaputová pomenovala ako tému, ktorej sa bude treba ďalej venovať. Ďalšou rozsiahlou oblasťou, ktorú si Világi v prejave všimla, bola sociálno-ekonomická nerovnosť v spoločnosti.

Tá má vzbudzovať pocit frustrácie "a potom snahu v hneve podporiť drastickejšie alebo antisystémové riešenia". Záver prejavu, keď sa Čaputová prihlásila k občianskym princípom a poukázala na etnickú a inú rôznorodosť Slovenska, označila Világi za slová, ktoré sa od prezidenta očakávajú.

Prezidentka Čaputová pri pamätníku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Čaputovej prejav dal veľký dôraz na nádej, dôstojnosť a empatiu

Inauguračný prejav prezidentky SR Zuzany Čaputovej dal veľký dôraz na nádej, ľudskú dôstojnosť, otvorenosť, empatiu a kritický komentár, ktorý bolo treba počuť. Uviedla to sociologička Zora Bútorová.

V prejave Zuzany Čaputovej zazneli podľa Bútorovej kritické komentáre k dnešnej situácii, ktoré bolo treba počuť. "Či už ide o korupciu, alebo ďalšie veci, ktoré ležia našim ľuďom na Slovensku veľmi na srdci, a keby to tam nebolo odznelo, tak by to nebolo v poriadku," uviedla Bútorová. 

Sociologička kvituje, že sa prezidentka zmienila aj o občianskej spoločnosti a jej prínose pre fungovanie Slovenska. To je podľa nej tón, ktorý nie je pre každého prijateľný. "Niektorí politici to vnímajú ako tú časť spoločnosti, ktorú by najradšej videli zatlačenú do kúta, takže to som si tiež cenila. Na prvé vypočutie bol ten prejav veľmi adekvátny," spresnila.

Podľa Bútorovej bude mať Čaputová vo funkcii prezidentky kultivačný účinok a očakáva od nej pridanú hodnotu "do civilizačnej debaty, ktorá presahuje našu krajinu". "Má hodnoty, ktoré úplne zapadajú do toho, čo potrebuje slovenská spoločnosť," dodala.

Viac o téme: InauguráciaPrejavBratislavaSlovenskoJán BaránekZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu