Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Atmosféra okolo možných predčasných volieb hustne: Na slová Pellegriniho reaguje aj Most-Híd

Peter Pellegrini a Béla Bugár. Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini a Béla Bugár. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar,Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ak si predseda vlády Peter Pellegrini myslí, že riešením sú predčasné voľby, je potrebné o nich diskutovať na Koaličnej rade. Myslí si to strana Most-Híd, ktorej stanovisko poskytla hovorkyňa strany Klára Debnár.

- Pellegrini sa uplynulý piatok vyjadril,  že vládna koalícia sa začína odkláňať od svojich priorít

- SNS už avizovala, že ak predčasné voľby považuje premiér za jediné riešenie, jeho návrh podporí

PRÁVE TERAZ Sklamanie SNS, prípadný návrh na predčasné voľby by podporili

V stanovisku strany Most-Híd sa uvádza, že posledné mediálne vyhlásenia majú niekoľko rovín. "Postoj strany Most-Híd k samotnému možnému pozastaveniu rokovaní o bilaterálnej dohode v oblasti obrany je známy. Iniciatívu premiéra pri tak vážnych témach, akou je bezpečnosť nášho štátu, by sme preto privítali aj skôr," uvádza sa vo vyjadrení s tým, že ďalšou, pre stranu rovnako dôležitou témou je aj voľba ústavných sudcov. Podľa strany Bélu Bugára stojíme pred druhou voľbou bez dohody v koalícii a tu by tiež privítali väčšiu angažovanosť premiéra.

Béla Bugár.
Zobraziť galériu (4)
Béla Bugár.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Merítkom politickej zrelosti je podľa stanoviska Mosta-Híd schopnosť a záujem do konca celého volebného obdobia udržať vysokú mieru zodpovednosti a korektnosti. "Korektnosť v našom ponímaní znamená najprv zvolať Koaličnú radu a potom sa postaviť pred médiá," uvádza sa ďalej v stanovisku koaličnej strany.

Pellegrini pripustil predčasné voľby: Ďalšia kríza? Aj kvôli Bugárovej podpore Čaputovej

Vo vládnej koalícií doposiaľ neprišlo k dohode o kandidátoch na ústavných sudcov, ktorých budú poslanci Národnej rady SR voliť na blížiacej schôdzi parlamentu, a to 3. apríla. Rovnako spor vyvolala možná dohoda o obrannej spolupráci s USA a možnej finančnej pomoci pre slovenské vojenské letiská. Kým minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a premiér Peter Pellegrini hovoria, že žiadna finálna dohoda nie je na stole, Slovenská národná strana tvrdí, že rezort diplomacie zavádza občanov a zatajuje fakty z pripravovanej zmluvy o osobitnej spolupráci s USA.

Koaličná kríza?

Ako v piatok povedal Pellegrini, zdá sa mu, že sa vláda začína odkláňať od priorít a on si takto vládnutie, ktoré prestáva mať znaky vysokej profesionality a odbornosti, predstaviť nevie. "Očakávam od svojich partnerov, že budú pristupovať k práci profesionálne a nebudeme si plniť nejaké svoje osobné sny a túžby. My sme tu pre ľudí a máme preto tak aj robiť," vyhlásil. Podotkol, že pokiaľ vláda nebude fungovať profesionálne a odborne, tak potom sa treba zamýšľať ako ďalej.

Peter Pellegrini.
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini.  (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Pre neho je najdôležitejšie poskytovať profesionálny pracovný výkon a ak to tak nebude, tak zostať premiérom len pre zachovanie si funkcie a moci nie je podľa neho to najlepšie pre Slovensko.

Viac o téme: Predčasné voľbyBéla BugárMost-HídPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu