Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Konateľa firmy Kiskovcov obvinili z daňového trestného činu: Prezident hovorí o zastrašovaní!

Andrej Kiska Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra na východnom Slovensku koncom minulého týždňa vzniesla v kauze prezidenta Andreja Kisku prvé obvinenie. Obvinenie sa má podľa medializovaných informácií týkať uplatnenia neoprávnenej vratky DPH, týkajúcej sa peňazí na kampaň prezidenta SR Andreja Kisku.

Vznesenie obvinenia z daňového trestného činu v súvislosti s činnosťou firmy KTAG potvrdila polícia. Podľa informácií Denníka N je obvinený konateľ firmy KTAG Eduard Kučkovský. Druhý konateľ firmy a Kiskov brat Jaroslav obvinený nie je. V čase, keď sa podľa polície stal trestný čin, boli konateľmi Kučkovský a Andrej Kiska.

Kiska sa nenechá zastrašiť ani vydierať

Prezident reagoval na obvinenie na Facebooku. „Vydierať a zastrašiť sa nenechám, viac vám k tomu poviem vo štvrtok,“ uviedol. Prezident obvinený nie je, kým je vo funkcii, nie je to možné.

„Dňa 13. februára 2019 vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil jednu osobu z daňového trestného činu,“ uviedli z komunikačného oddelenia policajného prezídia. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť ďalšie informácie,“ doplnili.

Konateľa firmy Kiskovcov obvinili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Policajti tiež pripomenuli, že 9. júla 2018 prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove v zmysle Trestného poriadku „vydal záväzný pokyn vyšetrovateľke vo veci daňového podvodu vydať uznesenie o začatí trestného stíhania a následne vydať uznesenie o spojení veci s trestnou vecou zločinu daňového podvodu, začatého dňa 10. januára 2018 uznesením vyšetrovateľa“. Obvinenie sa má týkať uplatnenia neoprávnenej vratky DPH vo výške 146-tisíc eur. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal.

Konateľa firmy Kiskovcov obvinili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vratka nebola nikdy vyplatená, už len jej samotné uplatnenie je podľa polície trestný čin. Firma vo veci zaplatila aj pokutu, ale polícia prípad prirovnáva k Ladislavovi Bašternákovi a hovorí, že sa na to nevzťahuje účinná ľútosť. V Smere Kisku neoznačia inak ako daňový podvodník. Včera to na svojej tlačovej besede zopakoval aj Robert Fico. „Andrej Kiska je volebný podvodník, daňový podvodník aj pozemkový podvodník,“ uviedol včera. 

Viac o téme: Andrej KiskaKTAG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu