Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Netanjahu privítal Pellegriniho, Babiša aj Orbána: Poliaci stretnutie odmietli

Peter Pellegrini počas návštevy Izraelu. Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini počas návštevy Izraelu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit, Pool)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok prijal slovenského premiéra Petra Pellegriniho, premiéra Českej republiky Andreja Babiša a šéfa maďarskej vlády Viktora Orbána. Ich separátne stretnutia s Netanjahuom a následný spoločný obed v Netanjahuovej rezidencii boli náhradným programom namiesto pôvodne plánovaného spoločného rokovania medzi izraelským premiérom a lídrami všetkých štyroch krajín Visegrádskej štvorky (V4).

Zo stretnutia zišlo po tom, ako sa medzi Poľskom a Izraelom rozhorela diplomatická roztržka o tom, či Poliaci pomáhali nemeckým nacistom vraždiť Židov, alebo nie. Netanjahu sa počas brífingov po stretnutiach so stredoeurópskymi premiérmi k napätej situácii vo vzťahoch medzi Izraelom a Poľskom nevyjadroval. Po rokovaní s Pellegrinim hovoril namiesto toho o dôležitosti vzájomnej izraelsko-slovenskej hospodárskej spolupráce, ale napríklad aj o autonómnych autách. Pellegrini zas po rokovaní s Netanjahuom pripomenul, že mnohí Slováci sa počas 2. svetovej vojny podieľali na záchrane Židov pred holokaustom.

Slovná roztržka medzi Izraelom a Poľskom sa začala minulý týždeň po tom, ako Netanjahu na konferencii o situácii na Blízkom východe vo Varšave vyhlásil, že Poliaci počas 2. svetovej vojny spolupracovali s nacistami. Na takéto poznámky je súčasná poľská vláda pod vedením strany Právo a spravodlivosť veľmi citlivá a v rozpore so stanoviskom historikov a dobovými svedectvami tvrdí, že Poliaci na utrpení Židov neniesli takmer alebo vôbec žiadnu vinu.

Peter Pellegrini počas návštevy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit, Pool)

Už na základe tohto Netanjahuovho výroku odvolal plánovanú cestu do Izraela poľský premiér Mateusz Morawiecki a Varšava oznámila, že poľskú delegáciu na stretnutie krajín V4 v Izraeli bude viesť poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz.

Netanjahu sa neskôr pokúšal situáciu ešte zachrániť upresnením, že vo Varšave hovoril v súvislosti so spoluprácou s nacistami "o Poliakoch, nie o poľskom národe či poľskom štáte". Vzápätí sa však do diskusie vložil nový izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac, ktorý v nedeľu vyhlásil, že Poliaci "nasali antisemitizmus z mlieka svojich matiek". Zopakoval tak dávnejšie slová izraelského expremiéra Jicchaka Šamira, ktorému Poliaci zavraždili otca.

Po tomto Kacovom vyhlásení v pondelok odvolal účasť na rokovaní V4 v Izraeli aj šéf poľskej diplomacie Czaputowicz, vzápätí Varšava oznámila, že za Poľsko do Izraela nepocestuje nikto. Nakoniec sa oficiálne zrušila aj celá plánovaná schôdzka premiérov V4 s izraelským premiérom a nahradili ju separátne dvojstranné stretnutia.

Viac o téme: Andrej BabišViktor OrbánPeter PellegriniBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu