Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Rusko vyhostilo slovenského diplomata

Rusko vyhostilo slovenského diplomata Zobraziť galériu (2)
Rusko vyhostilo slovenského diplomata (Zdroj: SITA/Martin Medňanský, AP/Alexander Zemlianichenko )

BRATISLAVA/MOSKVA - Rusko vyhlásilo slovenského vojenského diplomata za nežiaducu osobu. Urobilo tak v reakcii na nedávne vyhostenie ruského diplomata na Slovensku pre podozrenia zo špionáže. Informoval o tom vo štvrtok ruský spravodajský portál Meduza.

Rusko vyhlásilo slovenského vojenského diplomata za nežiaducu osobu. Urobilo tak v reakcii na nedávne vyhostenie ruského diplomata na Slovensku pre podozrenia zo špionáže. Informoval o tom vo štvrtok ruský spravodajský portál Meduza.

Ministerstvo záležitosť nekomentuje

„Túto záležitosť nebudeme komentovať,“ uviedol pre Topky hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. Nie je tak zatiaľ známe o koho ide ani či sa bude situácia riešiť ďalej. Podľa agentúry TASS uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, slovenský diplomat musí územie Ruskej federácie opustiť do 48 hodín. Príslušnú nótu doručili veľvyslancovi SR v Moskve 11. decembra, informovala Zacharovová.

Rusi avizovali odvetu

Predstavitelia ruského rezortu zahraničia ešte predtým avizovali, že „ruská strana odpovie na nepriateľskú akciu Bratislavy na základe princípu reciprocity“. Ruský diplomat bol z Bratislavy vyhostený 22. novembra a Slovensko musel opustiť do 48 hodín. Podľa predsedu vlády SR Petra Pellegriniho ruský diplomat vykonával činnosť, ktorá už nebola v súlade s tým, ako sa má diplomat na území krajín Európskej únie a NATO správať.

Pellegrini o vyhostení ruského diplomata

„Vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO a jeho konanie ako diplomatického pracovníka bolo v rozpore s Viedenským dohovorom a jeho ďalšie pôsobenie na území bolo nežiaduce,“ povedal premiér. Pellegrini poznamenal, že išlo o diplomatického pracovníka Úradu pridelenca obrany veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. 

Viac o téme: VyhostenieMinisterstvo zahraničných vecíRuskoSlovenský diplomat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu