Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Megakauza Gorila opäť víri vody: SaS žiada špeciálneho prokurátora, aby nahrávky nezničil

Lucia Ďuriš Nicholsonová a Ľubomír Galko
Lucia Ďuriš Nicholsonová a Ľubomír Galko (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Požiadavka finančnej skupiny Penta na zničenie nahrávok spisu Gorila je podľa opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) absurdná a z toho dôvodu liberáli žiadajú špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby jej nevyhovel. Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú poskytol hovorca SaS Róbert Buček.

„Tieto nahrávky môžu byť dôkazom, že Marian Kočner, v trezore ktorého sa nahrávky našli, porušil ich získaním a neodovzdaním orgánom činným v trestnom konaní zákon. Po druhé, nahrávky môžu byť použité v trestnom konaní prinajmenšom ako vedľajší dôkaz, potvrdzujúci skutočnosti, ktoré sú zachytené v spise Gorila. A práve tieto skutočnosti sú dôvodom trestného konania,“ tvrdí poslanec NR SR a podpredseda strany SaS Ľubomír Galko.

SaS pripomína, že spoločnosť Penta opakovane tvrdí, že Ústavný súd SR označil odpočúvanie bytu na Vazovovej ulici v Bratislave za nezákonné, o čo opiera svoju požiadavku na zničenie nahrávok. „Avšak aj toto tvrdenie musí byť meritórne preskúmané, pretože z rozhodnutia ústavného súdu vôbec nemusí vyplynúť povinnosť orgánom činným v trestnom konaní tieto nahrávky zničiť,“ povedala podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová. Podľa nej existuje nespochybniteľný verejný záujem nielen na tom, aby boli tieto nahrávky zachované, ale aby boli aj zverejnené.

Občania podľa poslanca NR SR a tímlídra SaS pre spravodlivosť Alojza Baránika majú právo sa v tomto výnimočnom prípade dozvedieť, ako sa predstavitelia štátnej moci, vplyvní podnikatelia aj zástupcovia vtedajšej opozície pod vedením Roberta Fica dokázali zapojiť do kriminálnych aktivít, bezohľadne kupčiť s verejným majetkom a štátnym vplyvom. „Požiadavka finančnej skupiny Penta na zničenie nahrávok spisu Gorila je amorálna. Jej cieľom je zničenie dôkazov a zahladzovanie stôp,“ tvrdí Baránik.

Takéto amorálne konanie nemôže mať podľa SaS oporu v zákonoch Slovenskej republiky, ktorá sa označuje za právny štát. Úradné zničenie nahrávok bude podľa názoru liberálov trestným činom. "Ten, kto vydá pokyn na ich zničenie, stane sa spolupáchateľom v kauze Gorila," uzavreli liberáli.

Penta žiada nahrávky z kauzy Gorila zničiť

Podľa informácií Denníka N finančná skupina Penta žiada zničiť nahrávky z kauzy Gorila. Denník uviedol, že finančníci z Penty už napísali list na Úrad špeciálnej prokuratúry, v ktorom od orgánov činných v trestnom konaní žiadajú, aby sa nahrávkami z bytu na Vazovovej ulici v Bratislave nezaoberali. Žiadosť Penty potvrdil jej PR manažér Martin Danko.

„Náš podnet vychádza len z mediálne dostupných informácií, podľa ktorých sa mali nájsť audionahrávky z nelegálneho odpočúvania. Ak je to tak, tak v podnete, ktorý adresovali právni zástupcovia, žiadame, aby príslušné orgány postupovali v súlade so zákonom a platným rozhodnutím ústavného súdu z roku 2012 v súvislosti s nelegálnym odpočúvaním,“ cituje denník Danka. Denník pripomína, že súd vtedy povedal, že odpočúvanie bytu bolo nezákonné. Odpočúvanie schválil Krajský súd v Bratislave na žiadosť SIS, ale podľa Ústavného súdu nebola žiadosť o odpočúvanie dostatočne odôvodnená.

Ako už predtým informoval Denník N, v trezore v jednom z domov Mariána K. našla polícia usb kľúč, ktorý obsahoval zvukové nahrávky z kauzy Gorila. Denník sa v článku odvoláva na viaceré zdroje z prostredia polície.

Viac o téme: NahrávkySaSĽubomír GalkoPentaKauza GorilaLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu