Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Snem Smeru sa skončil: Fico odmietol odpovedať na otázky o Gorile, útočil na redaktorov a médiá

Snem strany Smer-SD v Trenčíne Zobraziť galériu (6)
Snem strany Smer-SD v Trenčíne (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

TRENČÍN - O 10:00 sa začal snem vládnej strany Smer v Trenčíne. Strana predstaví niekoľko prorodinných opatrení. Na slávnostnom sneme v Trenčíne má rozoberať aj politickú situáciu, smerovanie strany a prípravu na voľby.

Na úvod snemu Smeru-SD si delegáti, tak ako to býva zvykom, pripomenuli tých členov strany, ktorí počas tohto roka zomreli. Ich mená sa premietali na plátne vo videoprojekcii. Bolo medzi nimi aj meno bývalého predsedu parlamentu a podpredsedu Smeru Pavol Paška, ktorý zomrel 6. apríla. Moderátorom a predsedajúcim snemu je podpredseda strany Richard Raši. Pred rokom to bol Peter Pellegrini. Kedysi moderoval snem Pavol Paška. Vtedy bol tiež podpredsedom strany. Predseda strany Robert Fico má na sneme vystúpiť s hodinovým prejavom. Na snem prišlo 410 zo 496 delegátov.

Snem strany Smer-SD v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

13:20 Tlačová konferencia po sneme strany Smer-SD sa skončila.

13:18 Fico povedal, že on za prezidenta kandidovať nebude. Meno však neprezradil. Opäť útočí na médiá, tvrdí, že sa voči strane Smer spustil mediálny lynč. Kritizuje aj prezidenta Andreja Kisku. "O jeho pozemkových podvodoch nepíšete," povedal Fico.

13:17 Aj Robert Kaliňák sa vyhol otázke o Gorile a neodpovedal.

13:15 Neodpovedal ani na otázku, či bol v byte na Vazovovej ulici, kde vznikla Gorila. Opäť len útočil na médiá. Podľa neho je to kauza Dzurindovej vlády, nie Smeru. 

13:14 Fico opäť zaútočil na redaktora, ktorý mu položil otázku o personálnych zmenách strany, ktoré avizoval. "Keby som mohol, tak vymením vás," opovedal Fico. 

13:13 Fico tvrdí, že majú jasno v prezidentskom kandidátovi, ale nechce ho vystaviť "mediálnemu lynču", preto jeho meno neprezradí, Termín na vyhlásenie mena končí vo februári.

13:12 Fico poďakoval všetkým organitárom aj zúčastneným.

13:11 Fico je rád, že na sneme bola ocenená snaha vlády pri tzv. antibyrokratických balíkoch. 

13:08 "V prípade materskej dovolenky sme spravili už veľké pokroky," hovorí líder strany.

13:08 Podľa Fica sme ako krajina na tom ekonomicky veľmi dobre. 

13:06 Strana bude venovať väčšiu pozornosť ochrane Smeru a opäť chcú zaviesť právo na odpoveď verejných činiteľov. "Rovnako otvoríme aj vážnu debatu o anonymných diskusiách zakomplexovaných idiotov, ktorí sedia vo svojej detskej izbe a vypisujú nenávistné komentáre," povedal s tým, že za diskusiu pod článkami bude niesť zodpovednosť vydavateľ.

13:05 "Obávame sa zneužívania moci, ako to bolo v prípade opozičného ministra obrany, ktorý nechal odpočúvať každého," povedal Fico. Kritizuje aj prokuratóra Špirka, ktorý podľa neho zneužil moc na pošpinenie Smeru.

13:03 Smer sa podľa Fica obáva, že v nasledujúcich voľbách si volič nebude mať z čoho vyberať.

13:02 "Dúfam, že sa zhodneme na tom, že na slovenskej politickej scéne nie je úspešnejší subjekt ako strana Smer," povedal na úvod predseda strany Robert Fico. 

13:01 Snem strany Smer skončil. Nasleduje tlačová konferencia. 

12:23 Kaliňák obhajuje aj konšpiračný mesačník Zem a Vek. Priznal, že ho nečíta, ale podľa neho každý má právo vybrať si to, čo bude čítať. Reagoval tak na zákaz predaja a ponúkania časopisu v niektorých obchodoch a knižniciach. 

12:21 "Sme vystavení delostreleckej paľbe zo všetkých strán," povedal Kaliňák. "Musíme začať bojovať". Tvrdí, že médiá zvykli mať v rôznych vládach „svojich skrytých agentov“.

12:18 "Výsledky Smeru sú bezpochyby najlepšie," hovorí Kaliňák s tým, že opozícia ich nedokáže inak poraziť, iba špinou a intrigami. 

12:17 "Peter Pellegrini bol dlhé roky digitálnym lídrom. Všetky dáta, ktoré majú novinári teraz k dispozícii, je práve kvôli nemu," hovorí Kaliňák. "Všetko je zadarmo a je to práve vďaka vláde Slovenskej republiky," pokračuje.

Novinár sleduje v tlačovom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

12:16 "Prvé, čo sme spravili, keď sme prišli do vlády, najväčšie zákazy dostala práve Penta," povedal Kaliňák na margo kauzy Gorila s tým, že urobili poriadok s finančnými skupinami.

12:14 Rovnako ako jeho šéf, aj Kaliňák začína svoj prejav kritikou médií a opozície. 

12:13 Prejav má aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Ten avizuje, že nadviaže na prejav Fica.

12:12 Pellegrini sa pochválil, podľa neho, úspechom v komunálnych voľbách. Chválil aj tých, ktorí sa "nehanbili kandidovať pod značkou strany Smer-SD".

12:10 Premiér poprosil kolegov, aby sa nespoliehali na to, že všetko spraví Fico alebo Pellegrini. "Musíme makať každý jeden deň," hovorí. 

12:09 Podľa neho ľudia na Slovensku nemajú prblém so stranou Smer. "Môžu však mať problém s niektorými kauzami, ktoré nastali v priebehu rokov. Musíme sa však vyhnúť všetkým kauzám, to je pre našu stranu dôležité," povedal. 

12:07 Prejav má aj premiér Peter Pellegrini. "Jasne sme dokázali, že to, čo ľuďom sľúbime, dokážeme aj splniť," povedal Pellegrini a zdôraznil, že to je ich hlavnou výhodou. 

11:05 "Držme si všetci palce," končí svoj takmer hodinový prejav Fico a ďakuje každému členovi Smeru.

11:03 Fico na záver pripomína, že tandem Pellegrini-Fico funguje. "Peter chcem ti poďakovať k tvojej vláde, našej vláde," obrátil sa na Pellegriniho.

11:00 Fico prechádza na sociálne opatrenia. Navrhuje materskú dovolenku predĺžiť na celý rok, alebo razantné zvýšenie rodičovského príspevku. Hovorí aj o tom, že by štát prebral zodpovednosť za platenie výživného, ak ho matka nedostáva od otca. Sľubuje aj odpustenie poplatku za zmenu dokladov po sobáši.

Snem strany Smer-SD v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

10:58 Smer-SD chce opäť zaviesť právo na odpoveď pre verejných činiteľov a tiež prijať opatrenie, aby internetové diskusie v médiách neboli anonymné. Zodpovednosť by mal niesť vydavateľ, pod ktorého článkom je takáto diskusia. 

10:56 "Kto sa dnes ospravedlní ľuďom, ktorí museli odísť z Úradu vlády?" pýta sa Fico zrejme na margo Viliama Jasaňa a Márie Troškovej, ktorí mali preukázateľné vzťahy na taliansku mafiu a Antonia Vadalu, ktorý je dnes v Taliansku vyšetrovaný za pašovanie drog.

10:53 Podľa neho ho z postu premiéra nevyhnali ľudia v uliciach. "Ti mladí ľudia boli oklamaní. Ale ja sám som sa rozhodol, že odídem," povedal Fico. Tvrdí, že téma talianskej mafie, o ktorej bol posledný článok zavraždeného novinára, bola neopodstatnená a klamlivá. Opäť podotkol, že vyšetrovatelia pracujú s úplne inou verziou.

10:52 Fico spomenul aj kauzu Gorila. "Je to kauza druhej Dzurindovej vlády," povedal s tým, že nie je podstatné, či niekde pil nealkoholický nápoj alebo nie.

10:50 Robert Fico podstatnú časť prejavu venuje médiám. 

10:48 Dodal,že médiá stranu obviňujú z nárastu extrémizmu a podpory alternatívnych médií. Pritom sa zbavujú zodpovednosti za to, že ponúkajú monopolné videnie sveta. "Štandardné médiá úplne rezignovali na svoju základnú povinnosť informovať. Už sa ani nesnažia oddeliť názor od spravodajstva. Média nepochopili, že ich jedinou cestou v dobe internetu a sociálnych sietí šíriacich bez problémov akúkoľvek lož, je absolútna dôveryhodnosť. Teraz je šanca pre štandardné médiá. Táto krajina je úspešná, ale keď si otvoríte naše noviny, naše médiá, máte pocit, že žijeme v jednej zaostalej africkej krajine, kde nič nefunguje," zdôraznil Fico.

Snem strany Smer-SD v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

10:47 Fico spomenul aj vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Považujem za veľkú chybu, že sme po vražde novinára a jeho priateľky nekomunikovali náš príbeh. To bola najväčšia chyba, ktorú sme v danej situácii urobili. Musím vyzvať všetkých členov strany, že toto sa už musí skončiť. Na každý útok proti nám, kde sa budeme cítiť byť silní, musíme mať dostatok sily odpovedať normálnymi legálnymi prostriedkami, ktoré sú k dispozícii," zdôraznil predseda strany.

10:45 "SMER čelí najväčšiemu mediálnemu lynču v dejinách," povedal predseda strany. Podľa neho sa novinári spreneverili svojmu poslaniu. "Sme svedkami, že odvaha zlacnela a zdravý rozum sa stal vysokou nedostatkovou komoditou," povedal Fico.

10:44 Podľa predsedu strany nemôžu vyhrať voľby strany, ktoré majú 4 členov. Privítal preto zmenu politického zákona, ktorá bola prijatá. 

10:43 Fico hovorí aj o opozícii a protestoch a o tom, že "ludia z ulice" chcú zvrhnúť vládu. 

10:40 Fico hovoril aj o koze v prezidentskom paláci, ktorá sa podľa neho stala symbolom prezidenta.

Snem strany Smer-SD v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

10:34 "Chcem vás uistiť, že strana Smer predstaví svojho kandidáta a bude to silný kandidát. Dúfam, že lepší ako máme teraz," povedal Fico. Podľa jeho slov s predstavením kandidáta čakajú aj preto, aby "sa nestal obeťou mediálnych útokov". 

10:30 Vládny Smer-SD chce podľa Fica piatykrát vyhrať parlamentné voľby a zostavovať vládu. Inú ambíciu ani nemôže mať.  Bude si to podľa neho žiadať aj personálne zmeny a povedať si, kde strana urobila chyby. Parlamentné voľby budú podľa Fica v roku 2020, na predčasné hlasovanie dôvod nevidí.

10:20 Fico začal svoj príhovor, ktorý má podľa programu trvať hodinu a pol. Príhovor začal o 20 minút skôr. 

Viac o téme: SnemRobert FicoTrenčínSMER-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu