Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerka Saková: Ak Lučanského analýza ukáže pochybenia, budeme dosť rýchlo konať

Zľava: Prezident PZ SR Milan Lučanský a ministerka vnútra SR Denisa Saková
Zľava: Prezident PZ SR Milan Lučanský a ministerka vnútra SR Denisa Saková (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

BRATISLAVA – Podrobná analýza k prípadu anonymného trestného oznámenia na organizátorov protestov Za slušné Slovensko, ktorú si dal vypracovať policajný prezident Milan Lučanský, by mala byť hotová koncom týždňa.

Informovala o tom dnes po rokovaní vlády ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Lučasnký už v nedeľu informoval, že sú nezrovnalosti medzi prvou analýzou a tvrdeniami šéfa NAKA Petra Hraška. Lučanský už v minulosti naznačil, že by si vedel predstaviť zmenu na tomto poste, odstavil ho aj od vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Saková tvrdí, že ak podrobná analýza ukáže pochybenia, budú „dosť rýchlo konať“.

Na otázku, či tento prípad neukazuje súboj v polícii s ľuďmi blízkymi exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, Saková odpovedala, že si to nemyslí. Uznala, že policajný prezident má podľa zákona právomoc riešiť organizačnú štruktúru aj personálne obsadenie. Na priame otázky k Hraškovi však nechcela odpovedať. „Nerobme zbytočné závery,“ povedala.

Policajný prezident Milan Lučanský si dal pripraviť precíznejšiu analýzu v súvislosti s anonymným trestným oznámením na organizátorov protestov Za slušné Slovensko. "Po jej preštudovaní som zistil, že boli nezrovnalosti medzi informáciami, ktoré som dostal od vedenia NAKA a skutočnosťou. Nesedeli časové údaje, nadriadený správne nevyhodnotil situáciu po prijatí oznámenia a iné pochybenia. Nariadil som preto kontrolu. Po jej záveroch prijmem opatrenia," uviedla polícia v nedeľu na svojom facebookom profile.

Polícia status zverejnila počas diskusie TA3, ktorá vysielala nahratý rozhovor s Lučanským z piatka. Preto v relácii následne vystúpila policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová a Lučanského vyjadrenie potvrdila. Policajný prezident podľa nej počas utorkovej tlačovej besedy k prípadu pracoval iba s okresanými informáciami. "Nadriadený správne nevyhodnotil situáciu po prijatí trestného oznámenia. Na základe nezrovnalostí policajný prezident Lučanský nariadil kontrolu a po záveroch kontroly prijme opatrenia," potvrdila Dobiášová. Závery z kontroly by mohli byť po tom, čo sa Lučanský vráti z pracovnej cesty, na ktorej sa momentálne nachádza.

Policajný prezident v relácii povedal, že na organizátorov bolo podaných šesť trestných oznámení, štyri pritom polícia odmietla. Momentálne sú dve živé - medializované anonymné oznámenie a ešte jedno, ktoré podala konkrétna osoba.

Lučanský sa už v minulosti vyjadril, že si vie predstaviť zmeny v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA), ktorú vedie Peter Hraško. Keďže je ale len dočasný policajný prezident, nechce robiť razantné organizačné zmeny. Hraška ale napríklad odstavil od vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Viac o téme: Denisa SakováMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu