Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Liberáli varujú: Dankova rigorózna práca vyvolala lavínu, vydieranie vládnou krízou

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vydiera podľa opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Slovensko vládnou krízou. Ako sa uvádza v stanovisku strany, ktoré poskytol hovorca SaS Róbert Buček, Danko sa rozhodol, že z funkcie predsedu NR SR neodíde dobrovoľne.

"Chce o tom nechať hlasovať parlament, a tým otestovať, či má dôveru koalície. Z jeho zbabelosti konať zodpovedne a zachrániť si aspoň štipku cti a slušnosti sa dá vytušiť, aký má plán. Buď budú koaliční poslanci akceptovať, že Danko prišiel k titulu JUDr. podvodom a snažil sa to pred verejnosťou detinsky zatajiť, alebo SNS opustí koalíciu a vládu," vyhlásila SaS.

„Verejný záujem hovorí celkom zrozumiteľne, že ak predložíme do parlamentu návrh na odvolanie Andreja Danka z postu jeho predsedu, poslanci bez ohľadu na stranícku príslušnosť sú ho povinní podporiť. Národná rada Slovenskej republiky je jediným ústavodarným a zákonodarným orgánom Slovenskej republiky, nie je orgánom na krytie podvodov a podvodníkov,“ uviedla podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Spoliehajú sa aj na Most-Híd

Liberáli očakávajú, že túto skutočnosť si dobre uvedomí prezidentský kandidát a predseda Mosta-Híd Béla Bugár aj jeho okolie – napríklad poslanci Peter Kresák, Katarína Cséfalvayová či Andrej Hrnčiar. „Očakávame, že pôjdu bokom osobné ambície koaličných poslancov a nedajú sa vydierať Dankom hrozbou vládnej krízy a ani sa kúpiť. Ak predseda SNS Danko takúto vládnu krízu vyvolá, lebo nemá dosť charakteru a zodpovednosti voči štátu a jeho občanom, strana SaS sa bude správať zodpovedne a konať vo verejnom záujme za každých okolností,“ dodali predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

Slovenská národná strana podporí otvorenie schôdze Národnej rady SR k odvolaniu predsedu Andreja Danka, ktorú avizuje opozícia, a požiada o to aj koaličných partnerov. Uviedol to vo štvrtok vo vyhlásení Danko. Chce, aby bola vyjadrená dôvera alebo nedôvera v jeho osobu. Danko zopakoval, že svoju funkciu získal len vďaka dôvere voličov SNS a koaličných partnerov. Keďže dnes je dôvera naštrbená aj v koalícii, na najbližšej schôdzi sa bude o ňu uchádzať. Predseda parlamentu čelí obvineniam z plagiátorstva svojej rigoróznej práce.

Viac o téme: SaSSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu