Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sulík povedal Ficovi, že patrí do basy: Predseda Smeru to označil za nehoráznosť

Richard Sulík a Robert Fico. Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík a Robert Fico. (Zdroj: SITA/Diana Černáková/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Politická debata alebo výmena názorov? V relácii RTVS O 5 minút 12 sa túto nedeľu stretli predsedovia dvoch najsilnejších politických strán. Predseda Smeru-SD Robert Fico a Richard Sulík, líder opozičnej SaS a europoslanec. Ako býva zvykom, nevyhli sa vzájomným slovným prestrelkám. Sulík sa označil za jednu z obetí Mariana Kočnera, Ficovi povedal, že sa má báť basy. Témou bola aj vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Zločin sa podľa Richarda Sulíka, ktorý prijal výzvu na duel od predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, darí úspešne vyšetrovať len vďaka pomoci zahraničia. Vraždou podľa neho vyplávali na povrch dve veci, a to blízkosť mafie k vláde ako aj to, že hlavný podozrivý je Ficov sused. 

Ostrá diskusia Rašiho so Sulíkom: Neexistuje obhajoba, že ste boli u Kočnera na raňajkách

„Tieto zistenia robia hanbu v celej Európe,“ konštatoval líder liberálov. Expremiér konštatoval, že polícii sa podarilo vypátrať vykonávateľov vraždy, pričom polícii drží palce, aby našla aj objednávateľa. Po jeho odhalení sa však podľa vlastných slov opýta prezidenta, opozície a mimovládok, prečo chceli zmeniť mocenské pomery v štáte.

Sulík chce byť premiérom, Fico sa nevyjadril

Fico je presvedčený, že v súčasnosti neexistuje dôvod na predčasné voľby, jar 2020 je podľa neho reálny termín. Smer-SD sa bude opäť uchádzať o víťazstvo vo voľbách, chce viesť rokovania o zostavení vlády, nepovedal však, či chce byť znovu premiérom.

Sulík si taktiež myslí, že parlamentné voľby sa budú konať v riadnom termíne. Na Slovensku podľa neho stále trvá spoločenská objednávka na zmenu vlády. „Ľudia majú plné zuby Smeru,“ vyhlásil s tým, že on sám má ambície stať sa premiérom a zastaviť rozkrádanie Slovenska.

Dôchodcom brať peniaze nebudú

Fico trvá na tom, že stanovenie stropu odchodu do dôchodku je nutné zakotviť v ústave, pretože ide o zásadný zásah a treba širšiu dohodu. Ak ústavný zákon v parlamente neprejde, uskutoční sa referendum organizované odborármi. „Je povinnosťou štátu sa o dôchodcov postarať, aj keď to bude nákladné,“ vyhlásil.

Sulík nepovažuje zastropovanie dôchodkového veku v ústave za nevyhnutné, za zákon SaS hlasovať nebude. Treba sa však podľa neho postarať o starodôchodcov, ktorí sú stále znevýhodnení. Ak sa však dostane SaS do vlády, nebude brať dôchodcom peniaze ani rušiť to, čo Ficova vláda prijala, napravia však škody, ktoré urobila. Zastropovanie dôchodkového veku je podľa Sulíka „primitívne kupovanie voličov“.

Na rad prišiel aj Kočner

V politickej debate padla reč aj na kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je aktuálne vo výkone väzby v Leopoldove. Richard Sulík totiž poznamenal, že mafia nebola nikdy bližšie k predsedovi vlády, ako k Ficovi. Keď padlo meno obvineného podnikateľa, Fico lídrovi opozície odkázal, že je hromadný samovrah a myslel si, že meno Kočnera nespomenie. 

Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner je momentálne vo výkone väzby v Leopoldove.
Zobraziť galériu (3)
Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner je momentálne vo výkone väzby v Leopoldove.  (Zdroj: glob.sk)

Fico totiž Sulíkovi pripomínal, že to on si s Kočnerom dával raňajky a bavil sa s ním o mocenských pomeroch v štáte. Sulík ale začal oponovať, že práve on je jednou z Kočnerových obetí. Dodal, že jeho podnikateľ nahral a záznam zverejnil, no pre neho nepracoval. "Pracoval pre vašich ministrov," povedal Sulík.

Satirická stránka Zomri okamžite na diskusiu reagovala už krátko po jej skončení.
Zobraziť galériu (3)
Satirická stránka Zomri okamžite na diskusiu reagovala už krátko po jej skončení.  (Zdroj: Facebook/Zomri)

Keď v diskusii padla reč na Kočnerov trezor, ktorý otvorili počas domových prehliadok 16. októbra, predseda Smeru dostal otázku, či sa nebojí toho, čo by mohla polícia v trezore nájsť. 

MIMORIADNE Mariana Kočnera obvinili v ďalšej kauze: Five Star Residence a krátenie dane

"Čoho sa mám báť?" povedal Fico. Sulík reagoval a pohotovo povedal - "basy". "Však tam patríte," uviedol líder SaS. Jeho výrok označil Fico za nehoráznosť.

Viac o téme: DiskusiaRobert FicoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu