Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tlaky na Lajčáka vyvrcholili: Tajné stretnutie s Robertom Ficom, definitívne rozhodnutie!

Zdá sa, že v Smere to stále vrie
Zdá sa, že v Smere to stále vrie (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Najsilnejšia politická strana SMER-SD pod vedením bývalého premiéra Roberta Fica stále nepredstavila svojho kandidáta na prezidenta. Najviac skloňovaným menom pritom bol Miroslav Lajčák. ten však svoju kandidatúru odmieta. Zdá sa však, že tlak zo strany Roberta Fica nepovolil.

Miroslav Lajčák tento týždeň ukončil svoje pôsobenie ako predseda Valného zhromaždenie OSN   Po návrate na Slovensko sa podľa našich informácií stretol s poslancom Ficom. Ten má naňho stále vyvíjať nátlak, aby kandidoval na prezidenta Slovenskej republiky. 

Smer nepotvrdil, no ani nevyvrátil to, že jedným z dôvodov stretnutia Roberta Fica a Miroslava Lajčáka bol aj opätovný nátlak na to, aby kandidoval na prezidenta. Na stretnutí sa však mali definitívne dohodnúť, že Miroslav Lajčák kandidovať nebude. Podľa našich informácií dôvodov, prečo Lajčák nechce kandidovať, je viac. Jedným z nich je obava zo straty súkromia. 

"Vaše informácie nebudeme komentovať," reagoval Boris Gandel, hovorca rezortu diplomacie na otázku, či sa stretli a či definitívne Lajčák odmietol kandidatúru. Zaujímavé však je, že strana stretnutie potvrdila.

 

Prezidentské voľby spôsobili ostrý spor v Smere: Tlaky na Lajčáka, stopka pre jeho človeka!

 

 

"Strana SMER-SD mimoriadne oceňuje prácu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na poste predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Svojím pôsobením v tejto dôležitej funkcii urobil dobré meno nielen sebe, ale aj celému Slovensku. Miroslav Lajčák svojou prácou opäť preukázal, že Slovensko má diplomatov, ktorí dôstojne reprezentujú našu krajinu na najvyššej úrovni a ich práca je cenená všade vo svete. Robert Fico preto včera osobne poďakoval Miroslavovi Lajčákovi za dobre odvedenú prácu a vynikajúcu reprezentáciu Slovenska a aj všetkých Slovákov v zahraničí," povedal Ján Mažgút z tlačového oddelenia strany. V Smere je tak aj naďalej napätá atmosféra.

 

Lajčák potvrdil záujem o diplomaciu

 

Je také krásne slovenské príslovie - Šuster, drž sa svojho kopyta. Moje kopyto je zahraničná politika. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák to uviedol v relácii Pavla Demeša CD Klub v spravodajskej televízii Tablet TV. Reagoval tak na otázku, či sa v budúcnosti vidí ako minister zahraničných vecí, alebo zvažuje aj možnosť kandidovať v blížiacich sa prezidentských voľbách.


 "Niečo som sa o nej (zahraničnej politike) už asi naučil. Cítim sa v nej dobre, moja práca je mojím koníčkom a chcem sa jej venovať aj do budúcna," konštatoval Lajčák, ktorý sa iba pred pár dňami vrátil z New Yorku, kde predsedal 72. Valnému zhromaždeniu (VZ) OSN.
      Počas svojho pôsobenia sa vrátil na Slovensko 17-krát, keďže zároveň šéfoval rezortu diplomacie. "Bol to výnimočný rok. Pre profesionálneho diplomata možnosť vykonávať funkciu predsedu VZ je naozaj taký diplomatický Mont Everest. Je to funkcia, ktorá je najvyššia v hierarchii OSN a, samozrejme, OSN je centrálna medzinárodná organizácia, čiže dá sa povedať, že je to najvyššia protokolárna pozícia, aká vo svete existuje," spresnil.


Lajčák priznal, že predchádzajúci rok bol náročný. Každý jeho pracovný deň sa začínal tým, že si pozrel elektronickú poštu z Bratislavy. "Reagoval som na ňu. Vybavil som prvé telefonáty a vlastne až potom som sa začal venovať OSN. Tie dve úlohy v jednom. Bolo to náročné, ale dalo sa to skĺbiť. Som rád, že to takto dopadlo," uviedol.


 Ako ďalej poznamenal, Valné zhromaždenie počas jeho pôsobenia zasadalo 117-krát, z toho zhruba 75-krát mu predsedal osobne buď úplne alebo čiastočne. "Prijali sme viac než 310 dokumentov, rezolúcií, vyhlásení a podobne. Mal som viac než 650 bilaterálnych rokovaní za ten rok, z toho najviac, asi 440, bolo s predstaviteľmi členských štátov, vrátane asi 26 prezidentov, predsedov vlád a asi 90 ministrov zahraničných vecí," konštatoval. Dodal, že predniesol približne 300 prejavov a verejných vystúpení. Absolvoval 20 služobných ciest v 26 krajinách. Jeho tím tvorilo zhruba 30 ľudí z 26 krajín z celého sveta. Sedemdesiat percent tvorili ženy.

Najsilnejší dojem na neho urobili stretnutia s pápežom Františkom, americkým prezidentom Donaldom Trumpom a s ministrom zahraničných vecí Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). "Pápež František, u ktorého som mal súkromnú audienciu, je ohromná osobnosť, veľmi silná charizma a obrovská dobrota z neho ide. Prezident Trump, to bolo naozaj zaujímavé stretnutie, pretože, je to človek, ktorý hýbe touto planétou, čiže možnosť mať s ním samostatné stretnutie je niečo, čo zostane človeku v pamäti. A takisto mi utkvelo v pamäti moje prvé stretnutie s ministrom zahraničných vecí KĽDR, počas vlaňajšieho VZ, hlavne tým, v akom neuveriteľnom strese ten človek bol. Ten sa bál čokoľvek povedať. Bolo vidieť to napätie a stres," priznal Miroslav Lajčák.

Myslí si, že OSN ako organizácia je v súčasnosti v takej kondícii, v akej my ako členské krajiny chceme, aby bola. "Je nenahraditeľná... Nemôžem povedať, že je v dobrej kondícii, ani, že je v zlej kondícii. OSN nežije nezávisle od vôle členských krajín. A ako hovorím, je taká efektívna, ako my jej dovolíme. Ale jedna vec je absolútne jasná, že keby sme OSN nemali, tak si ju musíme zajtra vytvoriť, lebo je to jediná univerzálna platforma, kde sa schádzajú politici, aby riešili problémy tejto zemegule," konštatoval.

Domnieva sa, že misia na čele VZ OSN bola úspešná najmä pre slovenskú diplomaciu. "Zviditeľnili sme Slovensko na najvyššej svetovej úrovni. Spolu so mnou tam boli ďalší štyria slovenskí diplomati, ktorí si vyskúšali svoje sily a schopnosti v globálnej súťaži a môžem povedať, že sme obstáli," dodal.
      V súčasnosti je Miroslav Lajčák opäť ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí. Keďže Slovensko od júla predsedá zoskupeniu V4 a od januára budúceho roka Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), jeho aktivity budú smerovať predovšetkým týmto smerom. "Ja som sa od ministerstva neodpojil, ale je iné byť každý deň tu, alebo komunikovať na diaľku. Prestúpil som z jedného rýchlo idúceho vlaku do rovnako rýchlo idúceho. Tá hlavná výzva je príprava predsedníctva v OBSE. Je to najväčšia bezpečnostná organizácia, 57 krajín v nej združených rieši citlivé otázky, na prvom mieste je Ukrajina. To znamená, zase to bude test pre našu diplomaciu," povedal v relácii Pavla Demeša.
      V otázke predsedníctva vo V4 Lajčák pripúšťa, že vzhľadom na postavenie zoskupenia v rámci EÚ to nebude jednoduché. "Samozrejme chcem, aby sme zlepšili vnímanie V4 v rámci EÚ. No a samozrejme, sú tu veľmi citlivé témy v samotnej EÚ. Finalizujú sa rokovania o brexite, rozbiehajú sa rokovania o budúcom rozpočte, Európa sa pripravuje na voľby do EP. Je mi osobne ľúto, že EÚ je taká zahltená sama sebou a svojimi vnútornými vecami, že jej hlas chýba," zdôraznil, pričom dodal, že to výrazne pociťoval v New Yorku.
      Napriek tomu, že sa Miroslav Lajčák vrátil na Slovensko iba pred pár dňami, jeho prvá pracovná cesta bude na budúci týždeň smerovať práve do OSN. Ako minister zahraničných vecí bude súčasťou delegácie prezidenta Andreja Kisku, ktorý vystúpi v pléne OSN. "Je mojou povinnosťou ako ministra zahraničných vecí byť v New Yorku, čiže paradoxne moja prvá cesta po návrate z New Yorku ma opäť zavedie do OSN, ale už ako ministra zahraničných vecí," uzavrel.

Viac o téme: Robert FicoMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu