Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Nečakaná výmena na ministerstve spravodlivosti! Bugárova tajomníčka končí

Mária Kolíková Zobraziť galériu (2)
Mária Kolíková (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA – Mária Kolíková požiadala o uvoľnenie z funkcie štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Kolíková to potvrdila TASR. Nahradiť by ju mala poslankyňa za Most-Híd Edita Pfundtner. TASR o tom informoval minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Kolíková opúšťa rezort päť mesiacov po odchode ministerky Lucie Žitňanskej (Most-Híd), s ktorou pôsobila na ministerstve aj počas vlády Ivety Radičovej. Denník N, ktorý o odchode Kolíkovej informoval, zverejnil jej abdikačný list. V ňom Kolíková uvádza, že vo funkcii po odchode Žitňanskej zotrvávala s cieľom dokončiť projekt auditu justície.

"Avšak rozdielne názory, ktoré máme na spôsob vedenia ministerstva, ako aj na obsah tém ministerstva spravodlivosti, je taký zásadný, že nie je možná ďalej naša funkčná spolupráca," píše v liste Kolíková, podľa ktorej sa to ukázalo aj po jej nedávnom vyjadrení sa k spoločenskej situácii a k voľbe ústavných sudcov.

Edita Pfundtner
Zobraziť galériu (2)
Edita Pfundtner  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Tie podľa nej nový minister považoval za konfrontáciu. "Ja svoje vyjadrenie považujem za uplatnenie slobody prejavu v medziach, v ktorých som rešpektovala skutočnosť, že som štátna tajomníčka. V takejto situácii, keď odlišné videnie niektorých vecí a nesúlad hodnôt vyvoláva takéto reakcie, nemôžem ďalej napĺňať svoje úlohy," dopĺňa štátna tajomníčka.

Ministerstvo akceptuje a rešpektuje žiadosť Márie Kolíkovej na uvoľnenie z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva, reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová. "Predstavy o spôsobe vedenia ministerstva pani Kolíkovej a pána ministra Gála sa rozchádzali. Tento nesúlad by v budúcnosti mohol byť prekážkou realizácie úloh, ktoré stoja pred ministerstvom pri plnení programového vyhlásenia vlády. Preto táto výmena na poste štátnej tajomníčky bola aj zo strany ministerstva dávnejšie naznačovaná," uvádza sa v stanovisku ministerstva.

Drobová zároveň informovala, že na Kolíkovej miesto navrhne minister Gál náhradu už na stredajšom (22.8.) rokovaní vlády. Bývalá ministerka Žitňanská rozhodnutiu Kolíkovej rozumie. "V prvom rade jej treba poďakovať za robotu, ktorú na projektoch pre efektívnu justíciu urobila. Pretože to poďakovanie si naozaj zaslúži. Je málo takých ľudí, ktorí sú takí zanietene ochotní pracovať pre justíciu," povedala exministerka.

Rozhodnutie rešpektuje aj samotný Bugár

Kolíkovej rozhodnutie rešpektuje aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "A takisto rešpektuje právo ministra navrhnúť na post štátneho tajomníka osobu, ktorej bude dôverovať a s ktorou bude môcť bez problémov spolupracovať a plniť rezortné úlohy zakotvené v Programovom vyhlásení vlády," uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Pfundtner potvrdila, že ju predseda Mosta-Híd Béla Bugár a minister Gál oslovili s ponukou. "Beriem to ako prejav dôvery voči mojej osobe. Kto ma pozná, vie, že sa nebojím práce ani zodpovednosti," uviedla s tým, že ak jej vláda prejaví v stredu dôveru, nastúpi na post štátnej tajomníčky. V parlamente by ju mal nahradiť István Vavrek.

"Na druhej strane musím povedať, že Márii Kolíkovej absolútne rozumiem, pretože v situácii, ktorú môžeme od vraždy Jána Kuciaka pozorovať, je zložité bojovať v krajine osamotene za lepšiu justíciu. Takže, ak nie sú na jednej vlne s ministrom, tak ju absolútne chápem," doplnila Žitňanská. Dnes poslankyňa Národnej rady SR sa nechcela vyjadrovať k tomu, kto má Kolíkovú nahradiť. "Nepovažujem za vhodné, aby som z pozície bývalej ministerky hodnotila nástupcov štátnych tajomníkov," vysvetlila.

Viac o téme: Edita PfundtnerMost-HídMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu