Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pellegrini na Agrokomplexe hodil starosti za hlavu: VIDEO Tančeky s Matečnou či čapovanie piva

Premiér Peter Pellegrini si na výstave v Agrokomplexe zatancoval s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou Zobraziť galériu (6)
Premiér Peter Pellegrini si na výstave v Agrokomplexe zatancoval s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

BRATISLAVA/NITRA - Peter Pellegrini sa vo štvrtok zúčastnil 45. ročníka výstavy v nitrianskom Agrokomplexe. Okrem príhovoru a ostatných oficiálnych častí stihol ochutnať domáce výrobky či zabaviť sa čapovaním piva a tančekom s ministerkou hospodárstva Gabrielou Matečnou.

Zdá sa, že premiér Peter Pellegrini aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná hodili na chvíľu starosti za hlavu. Okrem oficialít na tohtoročnom 45. ročníku výstavy v Agrokomplexe v Nitre ochutnali klobásky a neváhali si na konci ani zatancovať. 

Peter Pellegrini si na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

„Pšenica, jačmeň či kukurica. To sú len niektoré z plodín, v ktorých je Slovensko sebestačné. Všetci chceme, aby ich bolo stále viac. Musíme však spoločne zabojovať a lepšie sa prispôsobiť klimatickým zmenám. Základom je dostatok vody a aj o tom som dnes hovoril pri príležitosti otvorenia veľtrhu Agrokomplex 2018 s pani ministerkou Matečnou,“ napísal premiér na sociálnej sieti. 

Pellegrini na Agrokomplexe hodil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Galéria: Pellegrini v Agrokomplexe

Tradičné privítanie

Po príchode na Agrokomplex ich privítala slovenská hymna. Spolu s premiérom prišli na výstavu aj exprezident Ivan Gašparovič, minister obrany Peter Gajdoš, ministerka školstva Martina Lubyová a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Pellegrini Agrokomplex 3

Po hymne ich čakalo ďalšie tradičné vítanie chlebom a soľou. Okrem toho, že Pellegrini vystúpil so svojím prejavom a zhodtením žatvy, poprechádzal sa po výstave a vyskúšal rôzne chuťovky slovenskej kuchyne. 

Pellegrini Agrokomplex 1

„Pochutnali sme si na množstve našich kvalitných výrobkov a samozrejme - odskúšali si traktor. Ak budete mať cestu okolo Nitry, určite odporúčam,“ uviedol premiér. 

Pellegrini Agrokomplex 4

Tančeky s Matečnou

Zakončenie návštevy na výstave ukončil veselý tanček. Premiér si totiž zatancoval s Matečnou na jeho obľúbený folklór. „Výstava zakončená mojím obľúbeným folklórom,“ napísal Pellegrini na Instagrame.

Pellegrini Agrokomplex 5

Premiér čapoval pivo, nasadol do traktora a upratal

Ešte pred záverom sa v jeho programe vyskytlo okrem ochutnávok aj niekoľko zaujímavejších činností. Vyskúšal si, aké je to sedieť v traktore a neštítil sa ani načapovať pivo. Na výstavisku v Nitre vo štvrtok otvorili 45. ročník výstavy Agrokomplex.

Pellegrini Agrokomplex 6

Na podujatí zameranom na poľnohospodárstvo, potraviny, rastlinstvo, živočíšstvo a ochranu životného prostredia sa predstavuje 650 vystavovateľov z 12 krajín.

Pellegrini Agrokomplex 2

Predseda vlády SR Peter Pellegrini na otvorení výstavy hodnotil tohtoročnú žatvu. Ako uviedol, ani v tomto roku nemôžu poľnohospodári hovoriť o priaznivom vývoji počasia, avšak odhady úrody v porovnaní s vlaňajškom sú mierne optimistické. U husto siatych obilnín sa očakáva úroda vyššiu o viac ako 170-tisíc ton. 

Peter Pellegrini si na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Pokles úrody odborníci odhadujú len u ovsa a jačmeňa. V porovnaní s rokom 2017 sa očakáva o 208-tisíc ton viac pšenice. „Aj napriek tomu, že Slovensko ešte stále nie je potravinovo sebestačné, výsledky tohtoročnej žatvy a prognózy u ďalších plodín potvrdzujú, že stále existujú komodity ako napríklad pšenica, jačmeň a kukurica, ktoré nielenže pokryjú domácu spotrebu, ale ju dokonca môžu prevýšiť a vôbec by sme ich na naše územie nemuseli dovážať,“ povedal premiér.

Peter Pellegrini si na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabiela Matečná sa dotkla témy klimatických zmien a plánovaných investícií v tomto smere. Ako uviedla, farmári počítajú škody, ktoré im vznikli v dôsledku tohtoročného sucha, v desiatkach miliónov eur. Slovensku sa nevyhli ani záplavy. „Júlové záplavy v Tatrách spôsobili miliónové škody nielen v prírodnej rezervácii, ale aj na majetku ľudí, úhrn zrážok siahal na historické rekordy,“ poukázala Matečná. Zmena klímy sa výrazne dotýka poľnohospodárov. Na juhu Slovenska sa už dajú dopestovať figy, kiwi či mandle, na Liptove a Orave už pestujú kukuricu. Poľnohospodári budú musieť oveľa viac investovať do zavlažovacích systémov, odvodňovacích kanálov, čerpacích staníc alebo vodných nádrží.

Pellegrini na Agrokomplexe hodil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Agrorezort im chce podať pomocnú ruku. „Z programu rozvoja vidieka sme vyčlenili 22 mil. eur, ktoré sú určené na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu závlahových systémov. V auguste tohto roku sme ohlásili podporné opatrenie vo výške 50 mil. eur, ktorého cieľom bude zvýšiť podiel slovenských výrobkov na pultoch,“ uviedla Matečná. Budúci rok pripravuje rezort podľa jej slov ďalšiu významnú investíciu pre poľnohospodárov vo výške 70 mil. až 100 mil. eur. Tieto peniaze budú pochádzať „buď zo štátneho rozpočtu, resp. zo zavedenia osobitného odvodu obchodných reťazcov“. Určené budú hlavne na vytvorenie rizikového a marketingového fondu, podporu slovenských potravín so značkou kvality SK a na budovanie závlahových systémov.

Viac o téme: Peter PellegriniAgrokomplexGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu