Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Škandalózny návrh Kažimíra: Smer by ovládol Finančnú správu, státisíce Slovákov v ohrození

Miroslav Beblavý Zobraziť galériu (3)
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Živnostníci alebo jednoosobové eseročky by mohli od budúceho roka čeliť domovej prehliadke od daniarov, a to aj bez povolenia súdov. Umožniť to má návrh zákona o finančnej správe z dielne Ministerstva financií SR. Tvrdí to mimoparlamentná strana Spolu. Jej líder Miroslav Beblavý avizoval, že ak predloží minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) návrh na vládu, požiada ostatné opozičné strany, aby mu spoločne iniciovali vyslovenie nedôvery.

Čoskoro by každý živnostník alebo majiteľ jednoosobovej s.r.o. mohol čeliť domovej prehliadke od úradníkov aj bez povolenia súdom. Odborníci SPOLU preštudovali navrhovaný zákon o finančnej správe, ktorý by takéto právomoci udelil 10-tisíc úradníkom Finančnej správy, a to bez reálnej kontroly. 

Smer by ovládol Finančnú správu

Návrh tiež obsahuje spôsob, ktorým by Smer ovládol Finančnú správu až na jej najnižšie poschodia. Ak minister Kažimír predloží tento návrh vláde Slovenskej republiky, SPOLU požiada ostatné opozičné strany, aby sme mu spoločne iniciovali vyslovenie nedôvery. „Jeden z najväčších problémov Slovenska je, že občania stratili dôveru v štát aj v jeho inštitúcie. Na to sa dá reagovať tak, že štát zrekonštruujeme a dôveru ľudí znovu získame. Alebo sa to dá urobiť tak, ako na to reaguje tento zákon, že namiesto toho si chce štát privlastniť čoraz väčšie právomoci, a to bez akejkoľvek kontroly,“ vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii Beblavý.

Škandalózny návrh Kažimíra: Smer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Jaroslava Lukačovičová)

Finančná správa bude mať väčšie kompetencie ako polícia

Podľa jeho slov minister financií a ním menovaný prezident finančnej správy bude môcť bez kontroly ovládať finančnú správu až na úroveň oddelenia na miestnom daňovom úrade a nimi ovládaní úradníci budú mať bez kontroly kompetencie presahujúce Policajný zbor. Prezident finančnej správy by po novom mal mať moc odvolať každého riadiaceho pracovníka aj bez udania dôvodu a na žiadne riadiace miesto nebude potrebné podľa zákona výberové konanie, ako je to v súčasnosti v dvoch tretinách finančnej správy.

Státisíce ohrozených Slovákov

Podľa návrhu na vstup do bytu či rodinného domu bude totiž Finančnej správe stačiť splnenie jednej podmienky „Zákon navrhuje, aby mohlo 10-tisíc príslušníkov finančnej správy vstúpiť aj bez povolenia sudcu alebo iného orgánu do obydlia bytu alebo domu. Bude na to stačiť splnenie jedinej podmienky, a to že byt alebo dom sú oficiálne používané na podnikanie, alebo na inú hospodársku činnosť. Podľa návrhu by sa to mohlo stať niekoľko státisícom ľudí na Slovensku,“ tvrdí Beblavý.

Škandalózny návrh Kažimíra: Smer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív SPOLU)

„Všetci živnostníci, jednoosobové s.r.o, ale aj ktokoľvek, kto doma pracuje či vykonáva predaj z dvora (hospodárska činnosť), stratí základnú ochranu súkromia vo svojom byte. Môže to znieť ako príbeh zo Severnej Kórei, ale čoskoro to môže byť realita na Slovensku. Ak by sa Smeru podarilo presadiť tieto zmeny, fakticky by si vytvorili niekoľkotisícovú políciu pod vlastným politickým vedením, ktorá by nepodliehala verejnej kontrole. Je to veľmi nebezpečné a treba tomu zabrániť čo najskôr,“ vysvetľuje predseda SPOLU Beblavý.

Kažimírov návrh je škandalózny

Tieto právomoci sú v návrhu kombinované s nulovou nezávislou kontrolou. Všetky sťažnosti a podnety budú riešiť nadriadení cez disciplinárne konania. „Ak budete napríklad presvedčený, že vám byt prevrátili hore nohami len preto, že ste naštvali suseda - zamestnanca Finančnej správy - nebude existovať žiadny nezávislý orgán, ktorý by to preveril. Môžete akurát napísať list bezzubému parlamentnému výboru, kde bude mať väčšinu vládna koalícia a nebude mať žiadne vyšetrovacie právomoci,“ povedala Jaroslava Lukačovičová, experta na dane, odvody a podnikateľské prostredie zo SPOLU.

„Kažimírov návrh je škandalózny a neprijateľný. Dnes dôveru ľudí v silové zložky treba posilňovať, nie podrývať. Potrebujeme Rekonštrukciu štátu, ale minister Kažimír sa vybral opačným smerom a dobre to vie. Ak minister Kažimír predloží tento návrh vláde Slovenskej republiky, SPOLU požiada ostatné opozičné strany, aby sme mu spoločne iniciovali vyslovenie nedôvery,“ uzavrel Miroslav Beblavý.

Ministerstvo financií popiera, že by malo dôjsť k zmenám

Ministerstvo financií neplánuje rozširovať kompetencie zložkám finančnej správy (daňové úrady, colné úrady, Kriminálny úrad finančnej správy). Jednotlivé zložky finančnej správy získali kompetencie týkajúce sa ich oprávnení pri vzniku finančnej správy a nemenili sa. Informácie, ktoré boli dnes zverejnené, nezodpovedajú skutočnosti a sú zavádzajúce. Nový zákon nemení a nerozširuje kompetencie príslušníkom finančnej správy.

Nový zákon prevzal doterajšie kompetenčné právomoci všetkých zložiek finančnej správy a zjednotil ich do jedného zákona, pričom v súčasnosti fungujú podľa troch kompetenčných zákonov. Medializované informácie považujeme za pokus o zmarenie snahy vytvoriť z finančnej správy jednotnú inštitúciu s rovnakými podmienkami pre všetkých jej príslušníkov.

Aj nový zákon presne vymedzuje podmienky vstupu príslušníkov finančnej správy do obydlia. Príslušníci finančnej správy sú podľa návrhu zákona oprávnení vykonať prehliadku obydlia len ak sú súčasne splnené tieto podmienky:

1. ide o obydlie, ktoré sa používa aj na podnikanie alebo vykonávanie inej hospodárskej činnosti,
2. môžu tak urobiť len pri  vykonávaní colného dohľadu, pri správe daní, alebo pri kontrole dodržiavania daňových predpisov alebo iných osobitných predpisov, podľa ktorých vykonávajú orgány finančnej správy svoje úlohy, a zároveň
3. existuje dôvodné podozrenie, že sa v takomto obydlí nachádzajú osoby, tovar alebo veci podliehajúce colnému dohľadu, daňovému dozoru alebo dohľadu podľa osobitných predpisov, podľa ktorých vykonávajú orgány finančnej správy svoje úlohy.

Prehliadku obydlia, ktoré sa používa aj na podnikanie alebo vykonávanie inej hospodárskej činnosti, možno vykonať aj pri odhaľovaní trestných činov spáchaných v súvislosti s porušením colných predpisov alebo daňových predpisov v oblasti dane z pridanej hodnoty a spotrebných daní a pri pátraní po osobách, ktoré porušili colné predpisy alebo daňové predpisy. V takom prípade však môže prehliadku vykonať len ozbrojený príslušník finančnej správy služobne zaradený na Kriminálnom úrade finančnej správy.

Navyše už v súčasnosti Daňový poriadok oprávňuje zamestnanca správcu dane v dobe primeranej predmetu zisťovania, najmä v dobe prevádzky, na neobmedzený prístup na pozemky, do každej prevádzkovej budovy, miestnosti alebo miesta vrátane dopravných prostriedkov a prepravných obalov, k účtovným písomnostiam, záznamom a informáciám, a to aj na technických nosičoch dát, a vykonať obhliadku veci v rozsahu nevyhnutne potrebnom na dosiahnutie účelu podľa tohto zákona. Toto právo má aj ak ide o byt, ktorý daňový subjekt používa aj na podnikanie.

Rezort financií upraví fungovanie finančnej správy

Nový zákon o finančnej správe (FS) upraví fungovanie a všetky jej kompetencie. Po novom sa od júla budúceho roka zjednotí fungovanie orgánov finančnej správy do jedného zákona, keďže doteraz finančné riaditeľstvo, Kriminálny úrad finančnej správy a daňové a colné úrady fungovali podľa troch kompetenčných zákonov. K návrhu zákona v súčasnosti skončilo medzirezortné pripomienkové konanie. Ministerstvo financií SR v súčasnosti vyhodnocuje všetky pripomienky.

Novinky čakajú predovšetkým zamestnancov finančnej správy. „Doterajšie kategórie 'colník' a 'štátny zamestnanec' nahradí nová kategória a to 'príslušník finančnej správy', ktorý môže byť ozbrojený alebo neozbrojený,“ priblížilo MF SR. Zatiaľ čo doteraz boli ozbrojení iba colníci, po novom budú služobnú zbraň nosiť najmä príslušníci finančnej správy v teréne. To znamená, že okrem súčasných colníkov budú ozbrojení aj tí príslušníci finančnej správy, ktorí budú zbraň potrebovať na realizáciu svojich kompetencií a oprávnení, ako aj tí, u ktorých môže byť pri výkone povolania ohrozený ich život, teda ide napríklad o kontrolórov a exekútorov. Na druhej strane kancelárski pracovníci zostanú bez zbrane.

„Služobný pomer príslušníkov FS bude vybudovaný na princípe politickej neutrality, efektívneho riadenia, nestrannosti, profesionality a stability,“ vysvetlil rezort. Zmeny by mali podľa ministerstva priniesť efektívnejšie plnenie úloh, pružnejšie riadenie a vyššiu mieru integrity finančnej správy. „Nový zákon bude postavený na základoch typických pre ozbrojené zbory, najmä v oblastiach disciplíny a personálnej subordinácie,“ uviedlo ministerstvo.

Nový zákon taktiež zjednotí fungovanie oboch zložiek finančnej správy, ktoré sa budú riadiť jednotnými pravidlami. Zjednotí prijímanie budúcich príslušníkov finančnej správy a obsadzovanie riadiacich pozícií. „Nový zákon zavádza výberové konanie pre prijímanie nových príslušníkov z prostredia mimo finančnej správy aj pre ozbrojených príslušníkov,“ priblížil rezort. Po novom tak každý externý uchádzač o zamestnanie, prípadne obsadenie riadiacej pozície na finančnej správe bude musieť prejsť výberovým konaním. Zmeny nastanú aj v odmeňovaní príslušníkov finančnej správy, ktorí by mali byť lepšie ohodnotení než v súčasnosti.

Viac o téme: Miroslav BeblavýFinančná správaSPOLU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu