Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozemkový fond sa bráni: OĽaNO a SaS zavádzajú, nemáme kompetencie pri kontrole dotácií

Richard Sulík, v pozadí Igor Matovič
Richard Sulík, v pozadí Igor Matovič (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie OĽaNO a strana SaS účelovo zavádzajú, keď obviňujú Slovenský pozemkový fond (SPF) z nečinnosti vo veci podozrení zo zneužívania, neoprávneného čerpania a netransparentného prideľovania agrodotácií. Fond tak reagoval na štvrtkovú (19.7.) tlačovú konferenciu opozičných strán, kde kritizovali situáciu v agrorezorte.

SPF sa proti tvrdeniam opozície ohradil. Uviedol, že obvinili fond spolu s jeho riaditeľkou Adrianou Šklíbovou z nečinnosti v oblasti, ktorá nespadá do jeho právomocí. "Zo zákona nemá žiadnu kompetenciu pri poskytovaní či kontrole oprávnenosti čerpania priamych platieb či dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Slovenský pozemkový fond vykonáva správu pozemkov vo vlastníctve SR a nezistených vlastníkov a tieto pozemky prenajíma žiadateľom podľa zákonom stanovených kritérií," priblížil hovorca SPFMartin Kormoš.

SPF nemá informácie o prenájme pozemkov

Zároveň dodal, že SPF nedisponuje informáciami o údajnom pripravovanom prenájme pozemkov na východnom Slovensku bez splnenia zákonných podmienok. Fond vyzval predsedníčku poslaneckého klubu OĽaNO Veroniku Remišovú, aby fondu poskytla všetky relevantné informácie, na základe ktorých tvrdenie uviedla.

Za dobu pôsobenia riaditeľky SPF Adriany Šklíbovej boli podľa hovorcu fondu zavedené viaceré projekty vedúce k stransparentneniu a zefektívneniu procesov. "Uvedené zmeny ocenila samospráva, farmári, členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a ďalšie agrárne komory," priblížil Kormoš s tým, že informácie uvedené opozičnými stranami boli opakovane vyvrátené aj pred poslancami Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Reakcia Veroniky Remišovej

Namiesto obviňovania opozície by sa vedenie Slovenského pozemkového fondu malo v prvom rade zaoberať vyjadreniami generálneho prokurátora, ktorý povedal, že keby si každý plnil voje povinnosti, či už PPA, SPF alebo mnisterstvo, prokuratúra by nemala v čom konať. „Z nečinnosti teda obviňuje Slovenský pozemkový fond predovšetkým samotný generálny prokurátor, ktorý je najvyššou autoritou v trestnoprávnych veciach,“ uviedla v stanovisku predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

„Čo sa týka pochybení Slovenského pozemkového fondu, na tlačovej besede sme hovorili o ďalšom prípade pochybného prideľovania pôdy osobám bez akéhokoľvek právneho titulu k týmto pozemkom, čo patrí do výlučnej právomoci Slovenského pozemkového fondu. Podklady k spomenutému prípadu dáme vedeniu Slovenského pozemkového fondu k dispozícii. Je poľutovaniahodné, že pani riaditeľka o týchto pochybeniach nevie, nezaoberá sa nimi a doteraz nenavrhla žiadne konkrétne riešenia, aby k týmto prípadom nedochádzalo,“ napísala Remišová.

„Odkláňanie pozornosti na opozíciu, ktorá na problémy upozorňuje, len potvrdzuje skutočnosť, že nominanti SNS v rezorte pôdohospodárstva a na Slovenskom pozemkovom fonde nemajú záujem problémy riešiť, ale ich zametať pod koberec,“ dodala. Remišová na štvrtkovej (19.7.) tlačovej konferencii skonštatovala, že ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) doposiaľ nevyvodila žiadnu zodpovednosť v záležitostiach, ktoré vyplávali na povrch v agrorezorte. Matečná podľa nej mala vyvodiť personálnu zodpovednosť aj v prípade riaditeľa PPA a šéfky SPF. OĽaNO a SaS zároveň oznámili, že zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadneho výboru, na ktorom by mala ministerka pôdohospodárstva vysvetliť situáciu v agrorezorte.

Viac o téme: Igor MatovičSaSRichard SulíkOĽaNOSlovenský pozemkový fond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu