Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ombudsmanka otvorene o PRIDE: Z Hrdí na rodinu ma nepozvali, rodina je chránená dostatočne

Mária Patakyová Zobraziť galériu (3)
Mária Patakyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa dostala pod paľbu kritiky vládnej SNS potom, čo sa opäť rozhodla podporiť Dúhový PRIDE, ktorý sa konal minulú sobotu. Po niekoľkých dňoch, mnohých komentároch a e-mailoch sa rozhodla na sociálnej sieti otvorene povedať, prečo sa rozhodla tento pochod podporiť. Podľa nej sú totiž klasické rodiny chránené dosť, no práva párov rovnakého pohlavia chránené dostatočne nie sú. Navyše na pochod Hrdí na rodinu nedostala pozvanie.

Ombudsmanka Mária Patakyová na svojom Facebooku otvorene povedala, prečo sa rozhodla aj tento rok podporiť Dúhový PRIDE. Okrem toho, že podľa nej nie sú práva párov rovnakého pohlavia chránené dostatočne, od organizátorov pochodu Hrdí na rodinu pozvanie nedostala. „Po Pride sa ku mne dostávajú rôzne reakcie. Všetky negatívne komentáre a e-maily akceptujem a za pozitívne a povzbudivé slová by som chcela vyjadriť vďaku,“ uviedla Patakyová.


Konflikt národniarov a ombudsmanky: Dúhový pochod rozkladá rodiny, jasný odkaz Hrnka


Páry rovnakého pohlavia nie sú dostatočne chránené

„Viacerí sa ma pýtate, prečo som podporila Pride a nie pochod Hrdí na rodinu. Jedna vec je, že som od organizátorov nedostala pozvanie, a preto som ani nemala dôvod uvažovať o svojej účasti na tomto podujatí,“ napísala ombudsmanka. „Druhý, a zároveň veľmi dôležitý fakt je, že Ústava Slovenskej republiky dostatočne chráni práva rodiny, čo neplatí v prípade ochrany práv párov osôb rovnakého pohlavia.“

Ombudsmanka otvorene o PRIDE:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Verejná ochrankyňa práv)

Patakyová spresnila, že ide o právnu úpravu partnerstva v praktických otázkach. „Tými sú možnosť vystupovať ako osoba blízka, možnosť prístupu k informáciám o zdravotnom stave partnera a ochrana osobnosti partnera po smrti, dedenie zo zákona, možnosť získať príspevok na opatrovanie partnera so ZŤP, poskytnutie voľna zamestnávateľom pri sprevádzaní partnera do zdravotníckeho zariadenia a podobne,“ napísala. Ignorovanie existencie takýchto párov je podľa nej v súčasnosti predstavuje porušenie Dohovoru na ochranu ľudských práv a slobôd. „Preto som sa rozhodla po predchádzajúcom pozvaní podporiť Dúhový Pride.“

Mária Patakyová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Riešime aj iné témy

„Niektorí mi tiež vyčítate, že podporujem iba komunitu LGBTI. V kancelárii sa však zaoberáme aj inými dôležitými témami,“ napísala Patakyová s tým, že jednou z jej priorít je otázka starostlivosti o seniorov. „Preto pracujeme na prieskume úrovne kontroly dodržiavania ľudských práv v zariadeniach sociálnych služieb zameraných na seniorov,“ napísala. 

„Okrem toho sa venujeme ďalším problémom, ktoré trápia ľudí na Slovensku, ako napríklad obmedzenému prístupu k pitnej vode, dôstojnosti pri pôrodoch, či zbytočným prieťahom v reštitučných konaniach. Na pravidelných regionálnych výjazdoch sa s ľuďmi osobne stretávam a riešim ich problémy,“ dodala na záver svojho statusu Patakyová. 

Viac o téme: OmbudsmankaDúhový pochodMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu