Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kauza únosu Vietnamca: Rana pre exporadcu Fica, s vysnenou pozíciou sa môže rozlúčiť

Quang Le Hong
Quang Le Hong (Zdroj: boahatinh.vn, congdongvietnam.eu)

BRATISLAVA – Slovenský ekonomický diplomat Quang Le Hong sa na veľvyslanectvo vo Vietname nevráti. Le Hong bol poverený riadením veľvyslanectva, post veľvyslanca je v Hanoji neobsadený.

„V tejto chvíli neuvažujeme o jeho návrate na zastupiteľský úrad SR vo Vietname, v štádiu riešenia je otázka jeho ďalšieho zotrvania v štátno-zamestnaneckom pomere s MZVaEZ SR. Dočasným vedením úradu bol poverený iný diplomat pracujúci na ZÚ Hanoj,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Diplomata si zhruba v polovici mája povolalo ministerstvo na konzultácie. Nemecké médiá totiž informovali o podozreniach z korupcie na našom zastupiteľskom úrade vo Vietname. Kto chcel získať turistické víza, mal údajne podľa nemeckých médií platiť tritisíc eur, ak chcel prísť na Slovensko pracovať, malo ho to stáť ešte viac.

Nemecké médiá takisto informovali, že Le Hong, ešte ako poradca vtedajšieho premiéra Roberta Fica, sa zúčastnil aj na stretnutí vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka s vietnamskou delegáciou na Bôriku. Tam malo byť zaparkované auto, ktorým údajne uniesli vietnamského občana Trinh Xuan Thanha z Nemecka, kde žiadal o azyl. Prezident Andrej Kiska v rozhovore pre portál Aktuality.sk zase uviedol, že vtedajší premiér Fico na neho tlačil, aby Le Honga vymenoval za veľvyslanca.

Viac o téme: VeľvyslanecVietnamQuang Le Hong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu