Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Farmári už tretí deň okupujú Bratislavu: Ultimátum pre Pellegriniho, smerujú na vládu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Nespokojní farmári pokračujú v obliehaní hlavného mesta. Po včerajšom prijatí u prezidenta Andreja Kisku a nepodarenom stretnutí s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou chcú aj dnes na traktoroch jazdiť v uliciach Bratislavy.

Farmári chceli do deviatej čakať na odpoveď premiéra Petra Pellegriniho na žiadosť o stretnutie, tá však neprišla.  Päť traktorov sa presunulo pred úrad vlády cez nový most, päť traktorov smerovalo k parlamentu - tam by mali krúžiť a neskôr sa vrátiť na Tyršovo nábrežie. Policajti im opäť davali fúkať.

Protestujúci farmári čakali pred budovou Úradu vlády SR. Chcú, aby im podpísali body, ktoré majú splniť a termín, dokedy to splnia. Ministerka Matečná vraj včera nebola ochotná zísť dve poschodia dole, keďže farmárov tam bolo viac, ako chcela prijať ona.

Farmári pred Úradom vlády

Farmári pred Úradom vlády

Farmári pred Úradom vlády 2

O 11:45 farmárov pred budovou NR SR mala prijať opozičná SaS. Z organizačných dôvodov však svoju tlačovku zrušili, nformovala o tom hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. Prijal ich predseda NR SR Andrej Danko ktorý sa s nimi stretol v Koženom salóne.

„Som ochotný počúvať ich pripomienky a pomôcť v tom, v čom môžem.  Okamžité kontroly, ak príde duplicitná žiadosť na dotáciu, či samostatná jednotka, ktorá sa bude venovať iba vyšetrovaním jednotlivých prípadov farmárov sú veci, ktoré sú už v procese. Aj témy, ktoré sa týkajú prideľovania eurodotácií ministerka už rieši,“ prízvukoval Danko, ktorý ocenil ťažkú prácu farmárov.

Zdôraznil, že je pripravený pomôcť s tými požiadavkami, ktoré sú reálne a ktoré spolu s rezortom pôdohospodárstva riešiť môže. Z pôvodných 18-tich požiadaviek Košickej výzvy je už 11 splnených. Podľa Danka ešte dnes rezort urobí odpočet splnených požiadaviek. Časť požiadaviek však nie je v súlade s legislatívou, ale mnohé problémy sa vraj dajú vyriešiť rokovaním.

Farmár hľadá spravodlivosť

Polícia taktiež vysvetlila dôvody, prečo dávala fúkať farmárom. Včera krátko po pol ôsmej ráno došlo v blízkosti Tyršovho nábrežia, kde sú sústredení účastníci protestu farmárov, k dopravnej nehode.

„Vodička na vozidle SUV si po dopravnej nehode nielenže nesplnila povinnosti účastníka dopravnej nehody a z miesta nehody ušla, ale pri dychovej skúške jej bola nameraná hodnota viac ako 2,5 promile," uviedla hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Lucia Mihalíková. 

Vodička šla po Krasovského ulici v smere od Ensteinovej ulici, kde nedodržala bezpečnú vzdialenosť a narazila do pred ňou idúceho motorového vozidla. Vodička druhého vozidla utrpela zranenie, ktoré jej ošetrili v nemocnici. Vodička SUV nezastavila, ale v jazde pokračovala až na Tyršovo nábrežie, kde bola zastavená hliadkou Policajného zboru. 

S ministerkou sa stretol iba jeden farmár

S Matečnou sa v stredu stretol napokon iba jeden nespokojný farmár z tých, ktorí protestujú za splnenie ich požiadaviek z Košickej výzvy. Ostatní spoločné stretnutie odmietli, pretože nechceli rokovať v malom počte. „Spolu sme na spoločný protest prišli do Bratislavy a spoločne aj za Gabrielou Matečnou pôjdeme,“ uviedol František Oravec, farmár z okolia Košíc.

Protestujúci farmári
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk)

Protestujúci farmári
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk)

Na čele sprievodu farmárov išlo päť traktorov. „Polícia len päť traktorov púšťa z Tyršovho nábrežia. Ostatné tam musia ostať,“ vysvetľuje Patrik Magdoško z Občianskej iniciatívy Zemplína. 

Farmárov poobede prijal Andrej Kiska. Prezident si vypočul ich sťažnosti a prisľúbil im, že sa ich problémami bude zaoberať. Farmárov podľa neho trápia hlavne ich nesplnené požiadavky, ktoré spísali v Košickej výzve. Aj preto vyzval vládu SR, aby k farmárom pristupovala poctivejšie a citlivejšie.

Pellegrini sa chce tiež stretnúť

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) sa chce v prvý júlový týždeň stretnúť s protestujúcimi farmármi na východe Slovenska. Odkázal im to vo štvrtok z budapeštianskeho summitu V4. Pellegrini pripomenul viaceré kroky, ktoré hneď po nástupe na čelo vlády v záujme riešenia problémov poľnohospodárov urobil. Riešenia sa podľa jeho slov nedajú urobiť na ulici ani na zdvorilostných stretnutiach v prezidentskom paláci, alebo niekde inde.

"Mne, žiaľ, dnešný program nedovolil, aby som sa s nimi stretol, ale chcel by som odkázať našim kolegom farmárom, ktorí dorazili do Bratislavy, že mám inú predstavu o našom stretnutí, a chcem im oznámiť, že prvý júlový týždeň vyrazím na východ a pokúsim sa s nimi stretnúť na nejakej konkrétnej malej farme, na ktorej reálne podnikajú," povedal premiér.

Avšak dodal, že mnohé požiadavky farmárov sa priebežne plnia, preto nie je dôvod na nejakú paniku. Otvorených otázok už nie je veľa, aj napriek tomu sa s nimi mienim stretnúť, zdôraznil Pellegrini.

Viac o téme: ProtestFarmári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu